sunnuntai 12. toukokuuta 2013

Tulevien kesäpäivien iloja

Donna Tarttin The Secret History on ollut luvussa keskiviikosta lähtien, mutta olen päässyt vasta hieman yli kirjan puolenvälin. Kaikki muu hyödyllinen ja hyödytön vie tällä hetkellä lukuaikaa. The Secret History -bloggausta odotellessa pääsette (tai joudutte) lukemaan listan kirjoista, joiden lukeminen on minulle odotettu osa ihan kohta alkavaa kesää. Listauksen aiheen nappasin Top Ten Tuesdaysta, mutta teen kaiken ihan väärin. Tänään ei ole tiistai, ja listauksen aihekin on napattu kesäkuun kohdalta. Olen kuitenkin nyt niin innoissani kesän tuomasta lukuajasta, että teen listauksen jo toukokuussa. Jätän listalta tarkoituksella pois kirjat, joita te minulle kesälukemiseksi suosittelitte, sillä en halua tämän listauksen olevan vain suositustenne toistamista.

Top Ten Books At The Top Of My Summer TBR List

1. Vera Vala: Kosto ikuisessa kaupungissa
Ihastuin Vera Valan esikoisdekkariin Kuolema sypressin varjossa ja olen sen lukemisesta lähtien odottanut suuresti toukokuun lopulla ilmestyvää toista Arianna de Bellisin tutkimuksista kertovaa kirjaa. Miljöönä nykyinen Italia ja viihteellinen juuri sopivan jännittävä dekkari - voiko kesälomaa sopivammalla kirjalla aloittaa?

2. Audrey Niffenegger: The Time Traveler's Wife
Kirja kuuluu hieman hitaasti käynnistyneeseen TBR10-haasteeseeni, johon kuuluvista kirjoista olen lukenut vain yhden. Toista luen kyllä parhaillaan, ja onhan tässä vuotta vielä jäljellä. George Orwellin 1984-klassikkoa yritin etsiä keskiviikkona kirjaston hyllystä, mutta minua ei onnistanut.

3. Doris Lessing: Particularly Cats
Ah, täytyyhän kesällä lukea myös jotakin kissoihin liittyvää. Kirjoitin ensin kesällä asemasta kissalla. En sentään kissan päällä mitään aio lukea, mutta Doris Lessing on Nobel-voittajakin eli tämän kirjan lukemiseen on kaksi aivan erinomaista syytä.

4. Johanna Sinisalo: Ennen päivänlaskua ei voi
Ennen päivänlaskua ei voi on kuulunut lukulistalleni jo vaikka kuinka kauan. Voittihan tämä tietysti sen Finlandian, mutta suuri osa Finlandia-voittajista ei ole onnistunut synnyttämään minussa näin suurta kiinnostusta. Odotukset ovat siis korkealla. Toivottavasti kirja ei tuota pettymystä.

5. Leena Krohn: Tainaron - postia toisesta kaupungista
Leena Krohn pääsi heti sydämeeni ensimmäisen häneltä lukemani kirjan Hotel Sapiensin myötä. Tainaronin lukemista odotan innolla.

6. Stephen King: 11/22/63
Luin joskus nuoruudessani Kingin kirjoja innolla. Innostus lopahti, mutta palasin viime kesänä Carrien pariin ja huomasin pitäväni kirjasta toisella lukukerralla jopa enemmän kuin ensimmäisellä. Kingin 11/22/63 kiinnostaa paljon, mutta en ole vielä uskaltanut lainata tätä tiiliskiveä opiskelukiireiden vuoksi. Kirja on siis kotiutunut hyvin sitten kesällä -listalleni.

7. Koushun Takami: Battle Royale
Kirja pääsi lukulistalleni siksi, että se mainitaan usein Suzanne Collinsin The Hunger Games -trilogian yhteydessä. Muutama kuukausi sitten aioin jo lainata Battle Royalen kirjastosta, mutta kirjan paksuus siirsi senkin kesällä luettavien joukkoon.

8. Laura Gustafsson: Huorasatu
Odotan jotakin räväkkää ja ainutlaatuista. Uskon, että odotukseni lunastetaan.

9. Alexander McCall Smith: The No. 1 Ladies' Detective Agency
Mma Ramotswe kuulostaa harvinaisen ihastuttavalta henkilöltä ihan vain kaiken sarjasta kuulemani perusteella. Luen aivan liian harvoin kirjoja, jotka sijoittuvat Afrikkaan, joten myös siksi kirja kiinnostaa.

10. Monica Hughes: Tietokoneen vangit
Tietokoneen vangit on jäänyt mieleeni yhtenä nuoruusvuosieni suosikkikirjoista, joten haluan lukea teoksen uudelleen silläkin uhalla, että aika on kullannut muistot.

Kesäkuun saavutettua puolivälin olen suunnitellut pitäväni lukumaratonin. Tällä listalla olevia kirjoja tuskin sen aikana luen, sillä moni näistä kirjoista on joko liian pitkä tai liikaa ajattelua vaativa. Ainoastaan Particularly Cats on yksi ehdokkaista lukumaratonin aikana luettavaksi. Esimerkiksi Tainaron on kyllä lyhyt, mutta Hotel Sapiensin perusteella varaudun siihen, että Leena Krohnin kirjat vaativat paljon mietiskelyä, joten siksi en pidä Tainaronia sopivana kirjana lukumaratonin osaksi. Tietokoneen vangit voisi olla hyvä vaihtoehto yhdeksi lukumaratonikirjaksi, mutta minusta tuntuu, että en malta olla lukematta sitä ennen kirjamaratoonaamista.

Tietokoneen vangit on ainoa listan kirjoista, jonka olen lukenut jo aiemmin. Viime lukukerrasta on kuitenkin kulunut ainakin kymmenen vuotta, joten mitenkään tuoreessa muistissa kirjan tapahtumat eivät ole. Muistan vain, että pidin kirjasta paljon. Tietokoneen vangit ja Uniensieppaaja taitavat myös olla ensikosketukseni dystopia-kirjallisuuteen, joten senkin vuoksi haluan lukea Hughesin sarjan uudelleen. Kirjat olivat pyörineet mielessäni monen vuoden ajan, mutta en saanut millään päähäni kirjojen tai kirjailijan nimiä. Onneksi loistavalla Google-haulla "tietokone nuortenkirja aivot" löysin Nafisanin bloggauksen Tietokoneen vangit -kirjasta.

Seuraava bloggaus onkin sitten jälleen kirja-arvostelu ja ilmestynee ensi viikon aikana.

22 kommenttia:

  1. Kivoja lukusuunnitelmia. Minäkin aion kesällä vain lukea ja relata, kevät on ollut niin rankka, että on pakko päästä nollaamaan. Lukumaraton on aivan huippuhyvä idea, itsekin vedin sellaisen viime kesänä. Tarkoitus olisi uudelleen kokeilla rahkeiden riittävyyttä.

    Tainaron on hieno kirja, joka kyllä vaatisi minulta uusintakierroksen. Ja tosiaan ei kyllä mikään helposti ahmaistava opus. Mma Ramotswelle olen menettänyt sydämeni täysin, joten suosittelen lämpimästi! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aion tehdä kaksi kesätenttiä kesän aikana, mutta toinen on jo kesäkuun 14. päivä ja toiseen pitää sitten kesän aikana lukea neljä kirjaa, mutta luotan kuitenkin siihen, että jää kunnolla lukuaikaa myös muuhun, kun ei tarvitse muita opiskelujuttuja kuitenkaan tehdä. Lukumaratonia odotan aivan innoissani. Olen koko alkuvuoden halunnut kokeilla, mutta ei ole ollut sopivaa hetkeä järjestää sellaista. Kesällä onneksi on, joten sitä odotan tällä hetkellä kovasti. Onnea uudelle maratonille, jos (kun) sellaista kokeilet jälleen.

      Aion antaa Tainaronille parhaat mahdollisuudet tehdä suuri vaikutus enkä siis ollenkaan yritäkään mahduttaa lukumaratonille. Aion lukea suureksi osaksi melko helppoja mutta viihdyttäviä kirjoja. Chick litiä esimerkiksi luultavasti otan muutaman kirjan vaihtoehdoiksi, jos sellaisen nälkä sattuu yllättämään. Odotan tuon McCall Smithin kirjan lukemista todella. Kiva kuulla, että suosittelet. Monet tuntuvat rakastuneen Mma Ramotsween, joten odotan innolla, miten minulle käy. :)

      Poista
  2. Nelosen olen lukenut, ja myös Tarttin The Secret Historyn, jonka voisi lukea jopa toistamiseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen aika huonosti lukenut menestyneitä kotimaisia kirjoja... The Secret History on kyllä hyvä kirja, joka minulla on jo pitkään ollut aikomuksena lukea. Onneksi vihdoinkin sain lainattua sen kirjastosta ja otettua lukuun.

      Poista
  3. Krohnin Tainaron ja Sinisalon Ennen päivänlaskua ei voi tuli luettua viime vuonna opiskelun tiimoilta. Molemmat sain itse valita (joskin suppeahkosta listasta). Tainaron on ihana, joskin siinä on tasoja, joita ei yhdellä lukemisella tajua. Suosittelen lukemaan sen joskus vielä uudelleen, jos vain kolahtaa. Itsekin pitäisi niin tehdä.

    Hienoa, että jollekulle on apua minun blogauksestani! Olet jo toinen, joka on löytänyt Hughesin nuoruuus nostalgia teoksen Tietokoneen vangit. Siitä ei tosiaan netissä ole paljoa puhuttu. Itse en sitä yläasteikäisenä, spefia ahmivana lukenut - kansi ja fontti työnsivät luotaan. Mutta itsenäisen jatko-osan Uniensieppaaja olen kahdestikin lukenut.

    Hienolta näyttävä lukulist! Niffenneggerin teos löytyy omanakin, mutta en ole vielä lukenut. Piti aluksi lukea Scifi-haaste 2012 aikänä, mutta sitten luinkin sen sijaan yhden toisen kirjan. Olen nähnyt siitä tehdyn elokuvan ja vähän petyin teokseen. Siskoni, joka rakastaa tiiliskivikirjoja, ei päässyt Aikamatkustajan vaimoa loppuun ja hän ei helposti jätä kirjaa kesken.

    Battle Royale kiinnostaa minua. Täytyy tulla kurkkimaan kesän aikana, millainen lukukokemus sinulla siitä on ollut. Leffan olen joskus nähnyt enkä tiennyt, että siitä on kirjakin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Innostuin Krohnista niin paljon, että huusin Tainaronin omakseni, joten helposti voin lukea kirjan vaikka kuinka monta kertaa. :) Kuulostaa koko ajan vain enemmän siltä, että olin aivan oikeassa, kun en aio harkita Tainaronia osaksi lukumaratonia.

      On ärsyttävää, kun jokin monta vuotta sitten luettu kirja pyörii päässä, mutta nimeä tai kirjailijaa ei saa päähän sitten millään. Olen siis todella kiitollinen, että olit blogannut Tietokoneen vangeista eli Google-haulla pystyi jotakin löytämään.

      Niffeneggerin kirja taitaa jakaa ihmisiä kahtia. Jotkut pitävät kirjaa todella hyvänä ja jotkut eivät ole jaksaneet edes lukea loppuun. En ole hyvä jättämään kirjoja kesken, joten kai se Aikamatkustajan vaimo ainakin tulee luettua. Saa nähdä sitten, pidänkö vai en.

      Battle Roayale ainakin kuulostaa kirjalta, josta voisin pitää todella paljon. Kesällä sitten näkee senkin kohdalla, täyttyvätkö odotukseni.

      Poista
  4. Pakko myöntää, että minullakin jäi Aikamatkustajan vaimo kesken... Monihan siihen on kuitenkin ihastunut, joten anna palaa vain :)

    Hienoja lukusuunnitelmia sinulla! Näitä on ihana lukea ja laatia vaikka itse olenkin aika huithapeli suunnitelmia noudattamaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla on hyvin hämärä mielikuva, että olisin joskus aloittanut Aikamatkustajan vaimoa hivenen ja jättänyt jostakin syystä kesken. Jos muistikuvani on totta, taisi olla vain niin, että ajankohta ei ollut kirjalle oikea. Noh saa nähdä, mitä Niffeneggerin kirjan lukemisesta tulee.

      Minulla on jokin ihmeellinen into laatia tällaisia listoja. On tietysti aivan eri asia, miten orjallisesti näitä noudatan, mutta luulisin, että nämä kirjat aivan oikeasti tulevat luetuiksi kesän aikana. Tietysti tulee luettua paljon muutakin (mm. saamani suositukset, yritin muuten hätäisesti etsiä Kallentoftia kirjastosta tällä viikolla, mutta oli kiire elokuviin enkä ehkä etsinyt edes oikeasti paikasta, sillä minulle on hieman epäselvää, miten tuolla kirjastossa on jaoteltu suomenkieliset kirjat), joten en minä ole nyt sanellut kaikkea, mitä kesällä luen enkä sitten voi lukea yhtään mitään muuta. Sellainen olisi jo liian sitovaa. Yleensä olen aika selvillä siitä, mitä aion seuraavina kirjoina lukea, mutta kyllä seuraavat luettavatkin muuttuvat välillä mielentilan mukaan. Esim. tänään piti kaivaa hyllyssä oleva lukematon Christie. Jostakin syystä minulle on vain tullut suuri halu lukea Christietä monen vuoden tauon jälkeen. Eihän tuota halua ei oikein saa pois muuten kuin lukemalla Christien kirjan (tai kirjoja, saa nähdä, miten helposti/vaikeasti tämä halu on tyydytettävissä).

      Poista
  5. Oi, hyvät suunnitelmat sinulla! Mahtavuutta, Kingiä, I love it, Sinisaloa olen päättänyt lukea jossain vaiheessa, ja Aikamatkustajan vaimonkin sitten joskus.(Se toinen saman kirjailijan kirja on luettuna.)Battle Royalen olen nähnyt leffana, ja se on minusta ihan eri tasolla kuin Nälkäpeli (ainakin leffana) eli siis parempi, hurjempi.

    Minulta ei tällaisten suunnitelmalistojen laatiminen luonnistu lainkaan; olen kirjojen(kin) suhteen vähän sellainen go with the flow-tyyppi. =D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jotenkin arvasin, että sinun silmiisi pomppaa tuo King. :) Ehkä innostun lukemaan enemmänkin Kingiä. Jostakin syystä viime kesänä Kingin lukeminen jäi Carrieen, vaikka siitä pidinkin myös toisella lukukerralla. Battle Royale kuulostaa koko ajan vain houkuttelevammalta.

      Jostakin syystä tykkään laatia tällaisia listoja, joita noudatan sitten enemmän tai vähemmän orjallisesti. Kymmenen kirjan listan laatiminen nyt ei kuitenkaan ihan hirveän sitovaa ole, joten onneksi voin noudattaa järjellisiä ja järjettömiä mielihalujanikin valitessani kesäluettavaa. Kaikki tällä listalla olevat kirjat ovat vielä sen verran houkuttelevia enkä siksi usko minkään jäävän lukematta. :)

      Poista
  6. Jee, Nälkäpelin isoveli! Battle Royale kannattaa kyllä lukea. Luin sen viime syksynä ja olihan se kyllä melko äärimmilleen vedettyä väkivaltaa viitisensataa sivua. Pitäisi lukea se joskus uudestaan, koska se oli hyvä kaikessa karuudessaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole ylettömän väkivallan ystävä, mutta kirja kiinnostaa silti. Toisaalta pidän minä Fight Clubistakin, vaikka aikamoista väkivallalla mässäilyä sekin on.

      Poista
  7. The Secret History is unputdownable. The Time-Traveller's Wife is so sad and beautiful. I have to say I like your list a lot. I also read a lot in English. Luepas Krohnilta myös Ihmisen vaatteissa ja Kolme sokeaa miestä ja yksi näkevä - molemmat todella kauniita kirjoja sekä sisällöllisesti että ulkoasultaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. The Time Traveler's Wifen (ja no kaikkien listan kirjojen) lukemista odotan kyllä innolla. Aloin yläasteella lukea englanniksi siksi, että en jaksanut odottaa Pottereiden suomennosta. Nykyään taidan lukea enemmän englanniksi kuin suomeksi, koska pyrin yleensä lukemaan englanniksi ilmestyneet kirjat alkukielellä. Kiitos kirjasuosituksista! Laitanpa nuo kirjat muistiin, sillä olen melko varma, että luen Krohnia vielä vaikka kuinka paljon. Vaikka olen lukenut vasta yhden kirjan Krohnilta, tiedän jo, että hänellä on täysin oma kiehtova tyylinsä.

      Poista
  8. Tästä listalta minua kiinnostaa eniten Veran Valan kirja. On tosin se ensimmäinenkin (eli kaikki) lukematta, mutta ajattelin jossain vaiheessa hommata sitten molemmat kerralla.

    Aikamatkustajan vaimoa en ole minäkään lukenut ja suoraan sanottuna ei edes kiinnosta. Olen yrittänyt ihan yleissivistyksen takia motivoida itseni se lukemaan, mutten onnistu tässä itsesugestiossa. Ehkä luovutan suosiolla: ei kaikkia kirjoja ole pakko lukea ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä ainakin viihdyin erinomaisesti Valan esikoisdekkarin parissa. Varsinkin kesälukemiseksi varsin sopiva, joten toivottavasti ehdit kirjan lukea vaikka kesällä. :)

      Ei kaikkea onneksi ole pakko lukea. Taitaisi olla melko mahdoton vaatimus, sillä niitä klassikkoja ja ylistettyjä kirjoja on maailma täynnä. :) Aikamatkustajan vaimo sattuu oikeasti kiinnostamaan ihan ideansa vuoksi, joten vakaana aikomuksena on vihdoin kirja lukea.

      Poista
  9. Oi, täältä löytyi paljon sellaisia kirjoja, joita haluan lukea (mm. Kingin uusimman). Itse pidin hyvin paljon Niffeneggerin Aikamatkustajan vaimosta ja tällä hetkellä kirjasta löytyy elokuvaversio hyllystäni. Kieltämättä meinaa olla odotukset olla aika korkealla elokuvan suhteen...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En tiennytkään, että Aikamatkustajan vaimo on päätynyt myös valkokankaalle. Jos pidän kirjasta, katsastan sitten elokuvaversionkin. Toivottavasti pidät myös elokuvasta. :)

      Poista
  10. Iiiiihaaanaaaaa!!!!!!!
    Joks veeralta tulee uusi kirja???!!!!!
    seon pako lukeea!!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. http://www.gummerus.fi/page.asp?sivuID=280&component=/PublishDB/Kirjat_kirjaesittely.asp&recID=10450

      27. toukokuuta pitäisi kai ilmestyä. :)

      Poista
    2. Mistä ton päivänkin jo tiedät ;)

      Poista
    3. Näin ainakin Vera Vala omalla fb-sivullaan oli vastannut, kun joku oli kysellyt uuden kirjan ilmestymispäivää, joten siihen tietoon tällä hetkellä luotan. :)

      Poista

Kommentit ovat kirjabloggaamisen suola ja sokeri. Kiitos!