tiistai 12. elokuuta 2014

Kimberly Raye: Dead End Dating

kannen kuva: Marcin Baranski
Kimberly Raye: Dead End Dating 2006 Ballantine Books 334 s.
oma ostos uutena

For a fee, of course. After all, a girl's gotta eat (okay, so this girl's gotta keep up her supply of MAC bronzing powder, but you get the idea). Which is why I'm not limiting my services to vamps. Hence my fantabulous entrepreneurial brainstorm: Dead End Dating. A Manhattan-based, equal, opportunity matchmaking service for the smart, savvy, sophisticated single sick and tired of dead-end dating, and the smart, savvy, sophisticated single vampire looking for just that.
I know, I know. It's brilliant. What can I say? Genius runs in my family (ever heard of Marie Curie?). Anyhow, it's a great plan, one that I've already put into motion. Last week, I leased the perfect office space just around the corner from my favorite Starbucks (ah, the smell of mocha latte and maple scones), and I hired my first employee: Evie Dalton. Evie is as human as they come, but I'm a sucker (no pun intended) for an impressive interview ensemble - DKNY miniature jacket, boot-cut Gucci corduroys, Kenneth Cole boots, and the piece de résistance - a rhinestone belt to die for. 

Kreivitär Lilliana Arabella Guinevere du Marchette, ystävien kesken vain Lil, ei ole tyypillinen tummanpuhuva ja karmiva vampyyri. Hän rakastaa shoppailua ja toisten rakkauselämään sotkeutumista. Lilin suku ei ole kovin innoissaan, kun Lil päättää perheyrityksessä työskentelyn sijaan perustaa oman deittipalvelun. Asiakkaiden rakkauselämän lisäksi Lilillä on varsin paljon töitä oman sopivan kumppanin löytämisessä. Harmi vain, että Lilin kiinnostus kohdistuu täysin epäsopivaan palkkionmetsästäjä Tyhyn, joka pyytää Lililtä apua deittipalvelujen kautta uhreja etsivän sarjamurhaajan jahtaamisessa. 

En oikein keksi päähenkilön vampyyriydelle muuta syytä kuin sen, että kirjailija on päättänyt käyttää hyväkseen kirjan ilmestymisaikaan villinnyttä vampyyribuumia. Rayen luomat vampyyrit ovat lähinnä naurettavia eivätkä mitenkään hyvällä tavalla. Heidän elämänsä pyörii hedelmällisyysasteiden ja orgasmien lukumäärien ympärillä. Mietin jo kirjan keskeyttämistä siinä vaiheessa, kun minulle selvisi, että syntyneet vampyyrit lopettavat vanhenemisen saatuaan ensimmäisen orgasminsa. Siis ihan oikeasti? Vampyyrit lisääntyvät melkein samalla tavalla kuin ihmisetkin, mutta heille lisääntyminen on vain hieman vaikeampaa, koska naisten on saatava orgasmi tullakseen raskaaksi. Twilight-vampyyrit ovat varsin järkeviä luomuksia Rayen vampyyreihin verrattuna.

Jos vampyyrit ovat saaneet ikuisen elämän, luulisin, että heillä olisi muitakin kuin pinnallisia prioriteetteja. Lil haluaa ansaita rahaa, jotta hän voi tuhlata sen solariumissa ja vaatekaupoissa. Lil on myös hieman ärsyttävä, mutta Lilin äiti on vieläkin ärsyttävämpi. Välillä tunsin jopa myötätuntoa Liliä kohtaan, sillä Lilin äidillä ei tunnu olevan muuta elämän sisältöä kuin hyvien naimakauppojen järjestäminen tyttärelleen. Ihan yhtä naimattomat Lilin veljet saavat olla rauhassa, koska he ovat miehiä ja tarvitsevat poikamiesaikaa.  

Murhatutkimuksen ja rakkaussotkujen yhdistäminen toi ajoittain mieleen Charlaine Harrisin The Southern Vampire Mysteries -sarjan. Sarjojen genre voi olla sama, mutta Harrisin kirjat ovat paljon jännittävämpiä ja viihdyttävämpiä. Mielestäni paranormaalissa romantiikassa paranormaalien elementtien pitäisi tuoda jotakin lisää kirjaan. Tämä olisi voinut olla melkeinpä samanlainen, jos kirja olisi kertonut tavallisesta nuoresta naisesta vampyyrinaisen sijaan. Tietenkään sitten ei olisi voinut olla vampyyrivitsejä ja jotkin asiat olisivat menneet pikkaisen eri tavalla, mutta päähenkilön vampyyriys jätti minut aika kylmäksi.

Tekisi mieli sanoa, että osaisin itsekin kirjoittaa paremman kirjan, mutta koska a) kaikki kirjayritelmäni ovat jääneet yritelmän tasolle, b) en kirjoittaisi chick lit -teosta ja c) moni lukija voisi pitää minunkin vitsejäni mukahauskoina, tyydyn vain toteamaan, että olen lukenut parempiakin ja oikeasti jopa hauskoja chick lit -genren edustajia. 

Lopuksi sanon vielä jotakin positiivista, jotta tämä bloggaus ei menisi vallan haukkumiseksi. Vaikka kirjassa on paljon parantamisen varaa, sen lukeminen helteen rasittamalla keskittymiskyvyllä menetteli. En odottanutkaan mitään suurta lukuelämystä, ja Rayen luomien vampyyrien aiheuttamasta silmien pyörittelystä huolimatta kirja onnistui ajoittain olemaan ihan viihdyttävä. Kirjassa selviteltiin parisuhdeasioiden ohella murhia, joten lasken tämän mukaan Rikoksen jäljillä -haasteeseen. 

♥♥¼

Dead End Dating -sarja 
Dead End Dating 2006
Dead and Dateless 2007
Your Coffin or Mine? 2007
Just One Bite 2008
Sucker for Love 2009
Here Comes the Vampire 2013 

6 kommenttia:

  1. "Twilight-vampyyrit ovat varsin järkeviä luomuksia Rayen vampyyreihin verrattuna." tämä on niin vahvasti ilmaistu, että enpä aio tähän kirjaan koskaan tarttua :D pidän kyllä Harrisin Sookie-sarjasta, mutta en usko tämän olevan läheskään parempi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minun täytyy tunnustaa, että tykkäsin Twilighteista joskus lukioikäisenä todella paljon, mutta kyllähän ne auringossa kimaltavat kasvissyöjävampyyrit ovat jotakin muuta kuin sitä, mitä olen vampyyrina tottunut pitämään. Tässä ei ollut kuitenkaan yhtäkään edes pelottavaa vampyyria (tai no oli lopussa yksi, mutta siitäkin päästiin eroon niin nopeasti, ettei oikein ehtinyt edes jännittää, miten päähenkilöiden käy).

      Sookie-kirjat ovat paljon parempia. Jos löytäisin jotakin samantyyppisiä ja yhtä viihdyttäviä kirjoja, niistä voisin olla kiinnostunut. :)

      Poista
    2. Minäkin sen ikäisenä pidin Twilightista oikein paljon ja oikeastaan hurmaannuin siitä fandomista. Nykyään tarinan jotkut osat vain ärsyttävät minua :D
      Sama täällä! Olisi huippua löytää uusi "Sookie-sarja".

      Poista
    3. Olen jostakin syystä sivuuttanut Harrisin Harper Connelly -sarjan kokonaan, mutta nyt kun uudestaan luin ekan kirjan kuvauksen, se kuulosti minusta samankaltaiselta kuin Sookie-kirjat. Varmaan ainakin kokeilen. Saman kirjailijan Aurora Teagarden -sarjan aloitusosasta tykkäsin myös, mutta se ei ole kovin samankaltainen kuin Sookie-sarja, sillä siinä ei ole mitään yliluonnollisia elementtejä.

      Poista
  2. Luin taannoin (ja kehuin blogissanikin) Molly Harperia, jonka vampyyrit olivatkin yllättävän fiksuja ja viihdyttäviä. Suosittelen.
    http://stazzy.net/index.php/calendula/2014/molly-harper-nice-girls-don

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu olen huomioinut tuon sarjan ja lukenut bloggauksesikin, mutta lukeminen on tainnut jäädä aikomuksen tasolle siksi, että ekaa osaa ei löydy kirjastosta. Jostakin syystä siellä on vain toinen ja kolmas osa. En yleensä aloita sarjoja keskeltä, mutta sinäkin olet aloittanut toisesta kirjasta, joten ehkäpä minäkin jossakin vaiheessa uskaltaudun tuota toista osaa kokeilemaan.

      Poista

Kommentit ovat kirjabloggaamisen suola ja sokeri. Kiitos!