sunnuntai 28. huhtikuuta 2013

Gillian Flynn: Gone Girl

Gillian Flynn: Gone Girl 2012 Weidenfeld & Nicolson 395 s. (toukokuussa ilmestyy suomennos nimeltään Kiltti tyttö)
lainattu kirjastosta

Innostuin Flynnin kirjasta suunnattomasti, kun luin Tessan arvostelun kirjasta. Tessa arveli lukeneensa jo vuoden parhaan kirjan, joten täytyihän minunkin näin suurta innostusta herättänyt kirja lukea. Seuraava lukemani arvostelu oli kuitenkin aivan erilainen, sillä Tiinan mielestä kirja oli tylsä. En siis oikein tiennyt, millainen lukukokemus minua odottaa, kun tartuin kirjaan.

At McMann's, the bartender, a big, bearded bear-kid, saw us come in and grinned, poured us both whiskeys, and pushed over the next clue.

When I'm down and feeling blue.
There's only one place that will do.

That one turned out to be the Alice in Wonderland statue at Central Park, which Amy had told me - she'd told me, she knew she'd told me many times - lightened her moods as a child. I do not remember any of those conversations. I'm being honest here, I just don't. I have a dash of ADD, and I've always found my wife a bit dazzling, in the purest sense of the world: to lose clear vision, especially from looking at bright light. It was enough to be near her and hear her talk, it didn't always matter what she was saying. It should have, but it didn't.  

Nickin Amy-vaimo katoaa kuin tuhka tuuleen avioparin viidentenä vuosipäivänä. Ovi on jäänyt auki ja näyttää siltä kuin olohuoneessa olisi kamppailtu. Poliisit päätyvät pian tutkinnassaan siihen, että Nick on murhannut vaimonsa. Nick kuitenkin vakuuttelee syyttömyyttään, vaikka muuta todistaa esimerkiksi Amyn parhaaksi ystäväksi itseään väittävä nainen. Julkinen mielipide myös kääntyy Nickiä vastaan, ja kohta media ja tavalliset ihmiset ovat tuominneet Nickin syylliseksi. Poliisi on myös niin vakuuttunut Nickin syyllisyydestä, että ei tunnu haluavan enää edes pohtia muita vaihtoehtoja sille, mitä Amylle on tapahtunut. Lukija saa tarkastella tapahtumia Nickin näkökulmasta ja välillä tirkistellä, mitä Amy on kirjoittanut päiväkirjaansa ennen katoamistaan.

Kirja vaikuttaa ensisilmäyksellä tavalliselta trilleriltä, jota lukiessa joutuu miettimään, onko Nick murhannut vaimonsa. Gone Girlin puolessavälissä tapahtuu kuitenkin käänne, joka saa huomaamaan, miten nerokkaan kirjan Flynn on kirjoittanut. Tämän käänteen jälkeen en olisikaan malttanut irrottaa otettani kirjasta, mutta oli pakko, sillä luin käänteen bussimatkalla isäni luokse enkä koko vierailua halunnut uhrata lukemiseen. Näin jännittävää kirjaa lukiessa bussimatkat ainakin kuluivat nopeasti.

Kirjassa on muitakin tärkeitä teemoja kuin median yksittäiseen ihmiseen kohdistama ajojahti, mutta en niitä halua mainita, koska ne paljastaisivat liikaa juonesta. Vaikka mielessäni oli välillä epäilyksiä Nickiä kohtaan, silti Nickin kohtelu tuntui kohtuuttomalta. Todisteita paljastetaan ympäri televisio-ohjelmia, ja Nickin yksityisasiat muuttuvat julkisiksi. Media ei tuntuvat ollenkaan ottavan huomioon, millaista tuhoa se voi näillä syytöksillään saada aikaiseksi, jollei Nick olekaan syyllinen. Eihän Nickin syyttömyys ole edes mahdollisuus sen jälkeen, kun media on päättänyt lähestymistapansa tapausta kohtaan.

Haluan lukea lisää Gillian Flynniä! Kyllä, huutomerkki on tarpeellinen, sillä sen verran vetävä juoni Gone Girlissä on. Gone Girliä ei ainakaan voi haukkua ennalta arvattavaksi, vaikka eivät ihan kaikki juonenkäänteet minuun iskeneet yllättäen. Suuri osa juonesta oli kuitenkin sen verran taitavasti punottu, että minulle tuli useampaan kertaan tunne, miten tässä nyt näin tapahtui, en kyllä olisi mitenkään osannut arvata. Dark Places näköjään on onneksi kirjastossa. Siitä tulee siis seuraava Flynnini.

ÄLÄ LUE, JOS ET OLE LUKENUT KIRJAA! Flynnin Gone Girl on epäluotettavan kerronnan taidonnäyte. Lisäksi harvoin olen lukenut kirjan, jossa on niin paljon tunteita herättävä hahmo kuin Amy on. Ensiksi Amy herättää sääliä, mutta käänteen jälkeen Amy on niin inhottava henkilö kuin vain voi olla. En olisi halunnut Amyn "voittavan", joten loppu jätti siksi minut tyytymättömäksi. VOI JATKAA LUKEMISTA!

Osallistun Flynnin kirjalla Lukemattomat kirjailijat -lukuhaasteeseen. Voisin sanoa jo nyt, että tämä on yksi kirjoista, jota harkitsen yhdeksi ehdokkaakseni Blogistanian Globalia -kilpaan. Olen ymmärtänyt, että äänestyksessä saisi asettaa ehdolle myös sellaisia tänä vuonna suomeksi ilmestyneitä kirjoja, jotka itse on lukenut muulla kielellä kuin suomeksi.

Mainitsin jo arvostelun alussa kaksi muuta, jotka ovat Gone Girlin arvostelleet. Gone Girl on arvosteltu myös esimerkiksi Minna Jaakkolan ja Norkun blogeissa.

Antaisin kirjalle todennäköisesti täydet viisi tähteä, jollei kirja puoleenväliin asti olisi ollut osittain vain keskiverto ihan kiinnostava kirja eikä lopetus olisi tuottanut minulle pientä pettymystä. Todella hyvänä kirjaa pidin kuitenkin ja ehdottomasti suosittelen tämän lukemaan. Suomennoskin ilmestyy kuitenkin ihan kohta.
 
**** 1/2  

14 kommenttia:

 1. Olen hiplaillut Gone Girliä kirjakaupoissa jo pidemmän aikaa, mutta jättänyt aina ostamatta (huolettaa niin kovasti huojuvat kirjapinot kotona!). Tämän arvion luettuani on ilmeisesti kuitenkin pakko tämä lukea, koska se vaikuttaa ihan minun kirjalta. Ensi kerralla lähtee siis kirja matkaan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun mielestäni tämä kannattaa ehdottomasti lukea. Eivät kaikki tästä ole tykänneet, mutta ihan hyvin voit olla sellainen, joka pitää tästä yhtä paljon kuin minä. Mielestäni kirja oli todella yllättävä lukukokemus.

   Poista
 2. Jes, ihanaa Annami! Arvaa odotanko nyt vielä suuremmalla innolla toukokuista suomennosta :) Vaikuttaa ihan mun jutulta! Ja aiemmista postauksista olen jo varautunut odottamaan huimaa juonenkäännettä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti tämä onkin sinun juttusi. :) Juonenkäänne oli kyllä aivan mahtava ja odottamaton. Jollei alku siis herätä suurta ihastusta, ei kannata huolestua, sillä kirja muuttuu paljon kiinnostavammaksi, kun tuo suuri yllätys paljastuu.

   Poista
 3. Entistä enemmän haluan lukea tämän kirjan. Olisi jo englanninkielisenä ekirjana ladattuna, mutta saatan odottaa suomennoksenkin, jos kovin aika käy tiukille. Kirjastossa näytti olevan varauksia jonoksi asti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minuun kirja kolahti ainakin kunnolla. Ensin ihmettelin, miksi tätä on niin ylistetty. Sitten juonenkäänne sekoittikin kaiken ja en olisi malttanut laskea kirjaa käsistäni enää. Toivottavasti sinäkin pitäisit kirjasta.

   Poista
 4. Kiva, että lukukokemus oli sinulle positiivinen! Toisin kuin minulle. :D Olen tainnut lukea/katsella liikaa tämäntyylisiä kirjoja ja leffoja, eikä edes tuo keskivaiheen juonenkäänne saanut minua ehkä juuri sen vuoksi yllätettyä. Tästä kyllä huomaa, kuinka jokin kirja voi jakaa mielipiteet aivan täysin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No onhan se varmaan ihan ymmärrettävää, että jos tällaiset kirjat ja elokuvat ovat hyvin tuttuja, niin jossakin vaiheessa voi alkaa hieman kyllästyttää. Minäkin mietin, miten mielenkiintoista on huomata, että jokin kirja voi saada jonkun ihastumaan todella suunnattomasti ja joku ei taas tykkää kirjasta yhtään. Luultavasti tästä alkaa pian ilmestyä paljon lisää arvosteluja, joten sitten näkee, miten muut suhtautuvat. On mielenkiintoista seurata, miten suuren mielipiteiden jakauman tämä kirja aiheuttaa.

   Poista
 5. Hei mahtavaa, että sain omalta osaltani sinut tarttumaan tähän kirjaan :). En itse asiassa tiennyt kirjasta kovin paljoa ennen kuin tartuin siihen: Googletin muiden bloggaajien jututkin siitä vasta jälkikäteen (olen ollut vähän huono kanssabloggaaja tänä vuonna ja lukenut muiden postauksia paljon vähemmän kuin olisin halunnut). Jatkuva toisto kuitenkin jotenkin auttoi minuunkin Gone Girlin kohdalla: Ensin huomasin sen olevan esillä todella monessa kirjakaupassa, sitten muistan jonkun Hanna Pudaksen haastatteleman kirjailijan maininneen sen ennen joulua jne. Kirja tosiaan alkaa hyvin tavallisesti ja yllätykset alkavat seurata toisiaan vasta myöhemmin, mutta Flynn vaikuttaa todella nerokkaalta tarinankertojalta :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos siis sinulle. :) Gone Girl on todellakin lukemisen arvoinen kirja ja nautin todella sen lukemisesta. Tuo Flynnin Dark Places meni varaukseen kirjastosta, ja toivon, että sekin on hyvä kirja. Todennäköisesti aion Flynnin kolmannenkin kirjan jostakin käsiini etsiä, vaikka sitä ei ainakaan englanniksi kirjastossa ollut.

   Poista
 6. Äkkiä taas vain käväisen, odotan innolla tämän kirjan suomennosta! =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä onkin kirja, josta kannattaa tietää mahdollisimman vähän etukäteen. Hyviä lukuhetkiä sitten, kun kirjan suomennos ilmestyy! :)

   Poista
 7. Olen nalkissa tähän kirjaan! Ja haluan lukea tätä vain yöllä, omassa pimeässäni. Kohta alkavat viimeiset sivut ja pahaa pelkään, että petyn loppuratkaisuun, mutta hitsi!, Flynn osaa kirjoittaa ja hän on kirjoittanut ERILAISEN dekkarin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin koukutuin tähän pahasti lukiessani. Loppuratkaisu on jakanut mielipiteitä niin kuin Flynnin kirja kokonaisuudessaankin, mutta ihanaa kuulla, että sinä olet yksi tästä dekkarista pitävistä. Luen sitten, miten muuten koit kirjan.

   Minulla on toinen Flynn odottamassa lukuvuoroaan... Kahta muuta Flynnin kirjaa on jopa kehuttu paremmiksi kuin Kilttiä tyttöä, toivottavasti nekin suomennetaan.

   Poista

Kommentit ovat kirjabloggaamisen suola ja sokeri. Kiitos!