sunnuntai 11. toukokuuta 2014

Kati Hiekkapelto: Suojattomat & arvonta (päättynyt)

Kannen suunnittelu:  Timo Tervoja
Kati Hiekkapelto: Suojattomat 2014 Otava 298 s.
kustantajalta pyydetty arvostelukappale

Sairaanhoitaja oli tulossa tunnin päästä. Sammy odotti jo. Nainen oli niin kaunis. Hän toi mukavia pillereitä. Olo oli alkanut muuttua siedettäväksi. Oikeastaan Sammylla oli pitkästä aikaa lähes hyvä olla. Ainoastaan jatkuva pelko kotiin palauttamisesta häiritsi. Se nakersi hänen sisuksiaan kuin rotta, täytti hänet hetkittäin kuristavalla kauhulla, joka salpasi hengen. Hän oli paperiton. laiton. Mitä tarkoittaa laiton ihminen? Eikö hänellä ollut lupaa rakentaa elämäänsä, tehdä töitä ja perustaa perhettä? Eikö hänellä ollut oikeutta olla olemassa? Onneksi hänellä ei ollut vielä lapsia. Sammy tunsi pari paperitonta perhettä, joiden lapset olivat olleet koulussa Suomessa, omaksuneet jo suomen kielen, saaneet ystäviä, oppineet maan tavoille siinä ajassa, kun vanhemmat odottivat viranomaisten päätöstä, lupaa jäädä. Ja sitten he vuosien jälkeen eivät saaneetkaan sitä. Heidät oli toimitettu pois. Lasten koulutien katkeaminen saati perheelle aiheutuva stressi ei paljon painanut päätöksenteossa, Maahanmuuttovirasto tuijotti vain virallisia tiedotteita kunkin maan tilanteesta ja jos jossakin oli päätetty, että maa oli turvallinen, niin sitä se sitten oli. Niin kuin esimerkiksi Pakistan. Sammy tuhahti. Hän kyllä tiesi kaiken sen maan turvallisuudesta. Sitä paitsi turvallisuus oli aina suhteellinen käsite. Jos sitä tarkasteltiin valtaväestön näkökulmasta, olivat kaikki paikat turvallisia. Turvattomuus on vähemmistöjen ja köyhien ongelma. Ja kuka oli niin hullu, että vaaransi itsensä ja lapsensa paetessaan kotimaastaan - usein se tapahtui velkaantumalla häikäilemättömille salakuljettajille - halusi viettää vuosikausia epävarmuudessa ja jopa pompoteltavana maasta toiseen, ellei hätä kotona olisi ollut todellinen?

Anna Feketellä on taas monta tapausta tutkittavana. Vanha mies on joutunut yliajon uhriksi, mutta tapaus ei vaikuta niin selvältä kuin päälleajot yleensä. Miksei tien vieressä olevassa lumessa ole lainkaan jalanjälkiä? Annan ystävät pyytävät Annaa auttamaan käännytyspäätöksen saanutta nuorta Sammya. Anna löytää Sammyn, mutta löytöpaikka on varsin epäilyttävä. Annan työkaverilla on myös kiireistä, sillä hän on päättänyt estää maahanmuuttajajengi Black Cobran rantautumisen Suomeen.

Hiekkapellon esikoisdekkari Kolibri ilmestyi viime vuonna, ja Hiekkapellon luoma Anna Fekete tuntui tuovan raikkaan tuulahduksen suomalaiseen dekkarikirjallisuuteen. Halusin ehdottomasti jatkaa Hiekkapellon dekkareiden parissa, vaikka esikoisteos ei ollutkaan minusta aivan täydellinen dekkari. Loppuratkaisu tuntui hieman hätiköidyltä ja aiheita oli ehkäpä jopa liikaa. 

Hetki ei ollut otollisin Suojattomien lukemiselle, sillä tänä vuonna lukufiilikseni ei ole ollut oikein dekkareille sopiva. En päässyt kehutussa Varistytössäkään alkua pidemmälle ennen kuin laitoin sen hyllyyni odottamaan suotuisampia aikoja. Tiedän, että tämä on yksi ja Hiekkapellon kirjasta riippumaton syy sille, miksen pitänyt Suojattomista enempää.

Hengästyin Kolibria lukiessani, ja hengästyminen oli lähellä myös toisen Hiekkapellon dekkarin parissa. Kirjassa oli taas melko paljon aiheita, vaikka kokonaisuus olikin hieman hallitumpi kuin Kolibrissa. Ei ole kirjailijan vika, etteivät huumerikokset ole minulle dekkareiden kiinnostavinta antia. Vaikka huumesotkut eivät kirjaa varsinaisesti huononnakaan, lukukokemustani ne heikentävät.

Anna Feketeä pidän edelleen hyvin kiehtovana dekkaripoliisina. Leena Lehtolaisenkin Maria Kallio -dekkareissa on poliisina vietnamilaislähtöinen Anu, mutta Anu jää kuitenkin sivuhenkilön rooliin. Hiekkapelto tuo kirjoissaan hyvin esille Suomen monikulttuurisuuden ja väestön erilaiset suhtautumistavat maahanmuuttajiin.

Hiekkapellon dekkarit tarjoavat muutakin kuin viihdettä. Rasismi on läsnä ensimmäisessäkin osassa, mutta etenkin toisessa kirjassa Hiekkapelto paneutuu maahanmuuttopolitiikkaan liittyviin vakaviin kysymyksiin. Minusta tuntuu, että monet maahanmuuttajiin negatiivisesti suhtautuvat eivät ota kunnolla huomioon sitä, miten huonoista olosuhteista maahanmuuttaja voi olla lähtöisin. Tuskinpa kovin moni on valmis jättämään juuriaan, ystäviään ja jopa sukuaan kovin kevyin perustein. Suojattomien Sammylla on traumoja, joita hän yrittää pakoilla huumeiden tarjoamaan illuusioon. Kun Sammy on onnistunut saamaan uudelleen elämän syrjästä kiinni, hänet ollaankin heittämässä takaisin kotimaansa vaaroihin.

Kirjailijan oma näkemys maahanmuuttoasioista heijastuu vahvasti. Ainakin minä tulkitsen Sammyn ja Annan mielipiteiden olevan myös Hiekkapellon omia. Anna Feketen vastapuolena on kollega Esko, joka ei halua ulkomaalaisia elämään suomalaisten veronmaksajien rahoilla. Suojattomissa Esko ei kuitenkaan ole niin vihamielinen Annaa kohtaan kuin aluksi ja Eskosta paljastuu jopa aivan uusi puoli.

Loppuratkaisu tuntui jälleen hieman epätyydyttävältä, vaikka se olikin mielestäni parempi kuin Hiekkapellon esikoisdekkarissa. Moitteistani huolimatta kokonaisuudessaan Suojattomat on kelpo dekkari, ja aion lukea Hiekkapellon tulevatkin jännityskirjat.

Anna Fekete -sarja
Kolibri (2013)
Suojattomat (2014)

♥♥♥½

Muun muassa näissä blogeissa on myös kirjoitettu SuojattomistaMustikkakummun AnnaLukutoukan ruokalistaLukukausi - kirjallisia elämyksiäKirjavalasRakkaudesta kirjoihin, Lukutoukan kulttuuriblogi, Tuijata. Kulttuuripohdintoja, Annelin lukuvinkit, Kirjoitan ja luen, siis olen ja Kirsin kirjanurkka.

En halua tilanpuutteen vuoksi jättää Suojattomia omaan hyllyyni, joten keksinkin, että voisin järjestää pienen arvonnan. Jos Hiekkapellon toinen dekkari kiinnostaa, kirjan arvontaan voi osallistua kommentoimalla. Lukijakseni kirjautuneet tai kirjautuvat voivat saada myös toisen arvan. Jos haluat kommentoida mutta et halua osallistua arvontaan, mainitse kommentissa, että jätät tällä kertaa arvonnan väliin. Suojattomien uuden omistajan arvon keskiviikkoiltana 21.5., joten osallistumisaika päättyy toukokuun 21. päivänä klo 18.00. Jos sinua ei voi tavoittaa oman blogin kautta, liitä kommenttiisi sähköpostiosoite. Jos et näin halua tehdä, muistathan käydä katsomassa arvonnan tulokset 21.5..

Arvonta on päättynyt. Kiitos osallistujille.

52 kommenttia:

 1. Osallistun arvontaan mieluusti, ja kahdella arvalla. En ole Hiekkapellon tuotantoon tutustunut vielä lainkaan, nyt voisi olla hyvä aika. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet mukana kahdella. Tämä on varsin hyvä kirja tutustua Hiekkapellon tuotantoon. Muutama viittaus ensimmäisen kirjan juoneen tässä taisi olla, mutta en ainakaan muista, että olisi mitään sellaista, joka pilaisi täysin ensimmäisen kirjan, jos senkin joskus haluaa lukea.

   Poista
 2. Mukana kahdella arvalla. Minullekin aivan lukematon kirjailija.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet mukana kahdella. :) Toivottavasti Hiekkapelto on mieleesi, jos saat kirjan luettavaksi.

   Poista
 3. Kahdella mukana. En ole lukenut mitään tekijältä, mutta avoimin mielin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet mukana kahdella. Avoimin mielin voi löytää kivoja yllätyksiä.

   Poista
 4. Hiekkapellon esikoinen oli varsin kelpo dekkari, lukisin mielelläni tämän toisenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet mukana yhdellä. Uskon, että pidät toisestakin, jos pidit ensimmäisestä.

   Poista
 5. Luin ensimmäisen dekkarin ja tämä toinen on varauksessa. Jätän arvonnan väliin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti varausjono etenee nopeasti ja saat tämän pian luettavaksesi. :)

   Poista
 6. Osallistun mieluusti yhdellä mahdollisuudella. On TBR-listallani, mutta kirjaston varausjono on vielä melkomoinen...
  teija(dot)lento(at)elisanet(dot)fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet mukana yhdellä. Juu huomasin, että täälläkin kirjaston varausjonossa oli vielä melkein 100 kirjasta kiinnostunutta.

   Poista
 7. Luin Kolibrin, ja tämä on nyt lukulistallani. Osallistun kahdella arvalla.

  VastaaPoista
 8. Ihan outo kirjailija. Luen dekkareita enkä ole vielä löytänyt extra hyvää suomalaista kirjailijaa.. Oliskohan hän?? Mukana 2 arvalla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti Hiekkapelto on suomalainen dekkarikirjailija mieleesi. Olet mukana kahdella.

   Poista
 9. Kesälukeminen kelpaa aina. Osallistun arvontaan yhdellä arpasella. :-)
  Ps. Kaunis ulkoasu blogillasi!
  Terveisin, Jelena (jelena.nieminen@hotmail.com)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Dekkarit ovatkin vallan hyvää kesälukemista. Olet mukana yhdellä. Kiitos, minäkin olen aika tyytyväinen nykyiseen blogin ulkoasuun. :)

   Poista
 10. Osallistun yhdellä arvalla. :) lumikukka333 (ät) gmail (piste) com

  VastaaPoista
 11. Voi, minäkin osallistun mielelläni! Yksi arpa, kiitos :)

  VastaaPoista
 12. Kahdella arvalla mukana. nellakos(at)gmail.com

  VastaaPoista
 13. Osallistun yhdellä arvalla :)

  VastaaPoista
 14. 1 arpa kiitos :) Kiinnostaa kyllä tämä kirja!

  linnuton.puu@hotmail.com

  VastaaPoista
 15. Hiekkapellon ensimmäinen meni harppoen, jotain siinä oli mikä ei mallannut. Jospa tämä toinen olisi mieleisempi. Osallistun arvontaan. :)
  pabluuna@gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti Suojattomat on Kolibria mieleisempi. Olet yhdellä mukana. :)

   Poista
 16. Enpä ole lukenut esikoisteostakaan, joten kai sitä olisi aika korjata asia tämän kirjailijan osalta. Yhdellä arvalla mukana
  pauleceb(AT)gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet mukana yhdellä. Hiekkapelto on ihan tutustumisen arvoinen dekkarikirjailija.

   Poista
 17. Arvalla mukana
  sampsapie(AT)gmail.com

  VastaaPoista
 18. Yhdellä arvalla osallistun minäkin
  kristapasm(at)gmail.com

  VastaaPoista
 19. Mukaan yhdellä arvalla! Kirjailija on uusi tuttavuus minulle.
  ninuska76@luukku.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että kirja silti kiinnostaa. Olet mukana yhdellä. :)

   Poista
 20. mukaan yhdellä.

  terveys1 (at) wippies.fi

  VastaaPoista
 21. Arvalla mukana
  janttarainen(at)luukku.com

  VastaaPoista
 22. Kahdella arvalla mukana arvonnassa
  marialuok(at)gmail.com

  VastaaPoista
 23. Olen vasta suunnitellut tämän lukemista, joten ilolla mukaan arvontaan. Osallistun yhdellä arvalla.
  Nimimerkki Neiti Kesäheinä

  VastaaPoista
 24. Mukana arvonnassa, 1 arpa.
  -minttu47-
  minttu47@gmail.com

  VastaaPoista
 25. Yksi arpa minulle, kiitos!
  Hiisukas (hiisukas(at)gmail.com)

  VastaaPoista

Kommentit ovat kirjabloggaamisen suola ja sokeri. Kiitos!