maanantai 20. lokakuuta 2014

Teatterissa: Q.2 - Futurum in memoriam

TEHDAS TEATTERI: Q.2 - Futurum in memoriam
Esityspaikka: Turun yliopiston kasvitieteellinen puutarha
Esityskausi: 17.10.-4.12.2014
Dramaturgia: Sofia Molin, Ishmael Falke ja Ville Kurki
Esiintyjät: Janna Haavisto, Sofia Molin, Markku Tuulenkari ja Ishmael Falke
Valot: Jarkko Forsman
Äänet: Niklas Nybom
Graafikko: Marcus Lindén

Vaikka blogini ei varsinainen kulttuuriblogi olekaan, joskus tulee osallistuttua kirjallisuuteen liittymättömiin tapahtumiin, joista haluan muutaman sanasen lausua bloginkin puolella. Koin eilen Turun kasvitieteellisessä puutarhassa toteutettavan Q.2 - Futurum in memoriam -esityksen, jonka uskon kiinnostavan ainakin osaa blogini lukijoista.

Esitys alkoi jo aulasta. Esitykseen tulleille jaettiin samanlaiset valkoiset suojapuvut, joihin sujahtamisen jälkeen jokainen joutui turvatarkastuksen kohteeksi. Matkamme avaruuteen voi alkaa. Matkamme päämääränä oli Psykobotaniikan tutkimuskeskus, jossa tutkittiin kuolleen ihmisen tietoisuuden siirtymistä kasveihin. Olimme psykologi Molinin paikalle kutsumia puolueettomia tarkkailijoita, joiden oli tarkoitus tehdä havaintoja tutkimuskeskuksessa, sillä sieltä lähetetty data oli viime aikoina ollut sekavaa. Tarkkailijat jaettiin neljään ryhmään, joista kukin koki esityksen osaset hieman eri järjestyksessä. Saimme kuulla psykologi Molinin, lisensiaatti Haaviston, professori Tuulenkarin ja tohtori Falken näkökulmat tutkimukseen ja tapahtumiin. Tämän enempää esityksen varsinaisesta sisällöstä en halua paljastaa, sillä Q.2 - Futurum in memoriam on jokaisen koettava itse.

En ollut aiemmin käynyt Kasvitieteellisessä puutarhassa, joten miljöö oli minulle aivan uusi ja tuntematon. Oli helppoa eläytyä esitykseen ja melkein uskoa, että kyse on avaruudessa sijaitsevasta Psykobotaniikan tutkimuskeskuksesta. Pimeän syysillan vuoksi ulkoa ei tullut juuri lainkaan valoa. Ympäristö jo yksinään sai mielikuvituksen laukkaamaan, ja esiintyjien kertomukset lisäsivät tunnelman mystisyyttä ja painostavuutta.

Esiintyjät pysyivät todella hyvin rooleissaan. Yksi henkilöistä oli luonnottomuudessaan karmiva ja toinen varsin uskottavasti hermoromahduksen partaalla. Esittäjien ja esitettyjen nimet olivat samat, mikä häivytti entisestään rajaa todellisuuden ja esityksen välillä.

Kotimatkalla kävimme kiivasta spekulaatiota siitä, millaisen kokonaiskuvan saimme tapahtumista. Tulkintoja on varmasti yhtä monta kuin esityksen katsojia. Vaikka jonkinlaisen näkemyksen tapahtumista muodostinkin, jotkin kysymykset vaivaavat edelleen mieltäni. Tämä esitys ei todellakaan unohdu kovin nopeasti.

Olisin ehkäpä kaivannut hieman useampia mahdollisuuksia esitykseen osallistumiseen. Nyt osallistuminen oli lähinnä silloin tällöin esitettyihin kysymyksiin vastaamista. Ryhmien on mahdollista varata aika osallistavampaan ja katsojia haastavampaan versioon, mutta jotta kyseinen vaihtoehto olisi ollut lainkaan opiskelijabudjetille sopiva, olisi pitänyt saada kokoon aika iso ryhmä.

Suosittelen esitystä lämpimästi scifistä kiinnostuneille, joille esitys tarjoaa varsin hyvän mahdollisuuden päästä osaksi mahdollista tulevaisuuden maailmaa.

Näytökseen osallistumista ennen voin antaa pari käytännön vinkkiä. Kovin lämpimiä sisävaatteita ei kannata suojapuvun alla pitää, sillä ainakin itselleni tuli kuuma villapaita päällä. Esityksestä saa myös enemmän irti, jos siitä voi keskustella jonkun saman kokeneen kanssa jälkeenpäin, joten kaverin mukaanottaminen on mielestäni varsin suositeltavaa.

Myös Turun sanomissa on kirjoitettu perjantaina ensi-iltansa saaneesta esityksestä. Esitykselle on tehty kaksi traileria, ja esitysajat ovat nähtävissä TEHDAS teatterin nettisivuilla.

6 kommenttia:

 1. Ooh, kuulostaa hyvältä. Olen menossa lauantain esitykseen ja odotan jännityksellä kokemusta. Matkaan napapiiriltä Turkuun ihan tätä varten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa Turkuun! Toivottavasti esitys on mieleesi. :)

   Poista
 2. En pääse tätä katsomaan, mutta kuulostaa todella mielenkiintoiselta! Toivottavasti tällaisia esityksiä tulisi myöhemmin enemmänkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin toivon niin. Uskon, että jos tällaiset esitykset saavat suosiota, samankaltaisia aletaan ideoida muitakin. En ollut moneen vuoteen käynyt minkäänlaisessa teatterissa, mutta tällaisiin esityksiin osallistuisin mielelläni useamminkin. :)

   Poista
 3. Menen katsomaan tämän perjantaina. En oikeastaan tiennyt näytelmästä juuri mitään ennen bloggaustasi. Ilmottauduin vain mukaan, kun yksi porukka sanoi menevänsä katsomaan sen. Oli kiva kuulla vähän etukäteen, millainen se on. Hyvä, että sain varoituksen tuosta osallistuvuudesta ja avaruuspuvuista, koska olen sellainen tyyppi, että jos ne tulevat varoittamatta, saatan ahdistua niistä liikaa. Nyt siis tiedän, mitä odottaa. Ainakin jonkin verran :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin siis jos menette ihan siihen tavalliseen näytökseen, ei siellä ole pakko osallistua mitenkään, jos ei halua (paitsi kulkea ympäriinsä oman ryhmän mukana). Muutaman kysymyksen esittäjät kysyivät, mutta kyllä siellä aina joku muu vastaa, jollei itse halua. :)
   Toivottavasti pidät esityksestä.

   Poista

Kommentit ovat kirjabloggaamisen suola ja sokeri. Kiitos!