lauantai 21. kesäkuuta 2014

James Bowen: Katukatti Bob - Kissa joka muutti elämäni

James Bowen: Katukatti Bob - Kissa joka muutti elämäni 2014 (A Street Cat Named Bob 2012) WSOY 265 s. suom. Kimmo Paukku
lainattu kirjastosta

Jos olisin ollut kissa, olisin nyt elänyt yhdeksättä elämääni.

Olin ehtinyt soittaa hädin tuskin viittä minuuttia, kun kohdalleni seisahtui ryhmä nuoria. He olivat ilmiselvästi brasilialaisia, koska heillä kaikilla oli yllään Brasilian maajoukkueen pelipaidat ja he puhuivat kieltä, jonka tunnistin portugaliksi. Yksi heistä, nuori tyttö, kyyristyi ja alkoi silittää Bobia.
"Ah,
gato bonito", tyttö sanoi.
"Hän sanoo, että sinulla on kaunis kissa", yksi pojista tulkkasi avuliaasti. 

He olivat aivan tavallisia nuoria Lontoon-matkallaan, mutta he näyttivät olevan Bobin lumoissa. Pian monet muutkin seisahtuivat katsomaan, koska halusivat tietää mistä hämminki johtui. Puolisenkymmentä brasilialaista nuorta ja muuta ohikulkijaa alkoi penkoa taskujaan ja heittää kolikoita kitarakoteloon.
"Et tainnut sittenkään olla niin hirvittävän huono seuralainen, Bob. Pyydän sinut mukaan vähän useamminkin", hymyilin Bobille.
 


Kun James Bowen saapuu eräänä päivänä kotiin, hänen asuintalonsa rappukäytävässä pyörii tuntematon kissa. Kissan omistajaa ei löydy, joten lopulta James ottaa eläinlääkärin hoitoa tarvitsevan kissan kotiinsa. Aika kissan ottamiselle ei ole otollinen, sillä James on metadonihoidossa toipuakseen heroiiniriippuvuudesta. Hän ei ole varma, pystyykö hän ottamaan vastuulleen elävän olennon. Bob ei kuitenkaan suostu hylkäämään Jamesia, ja erilaisten sattumien kautta Bobista tulee myös Jamesin seuralainen katumuusikon hommissa. Katumusisoinnin loputtua James alkaa myydä Bobin kanssa Big Issue -lehteä ja Bobiin ihastuneiden ihmisten kuvaamat Youtube-videot tekevät Bobista julkkiksen. 

Luin Katukatti Bobin maratonin aikana, mutta uskon, että kirja olisi vienyt muutenkin niin mennessään, etten olisi malttanut laskea sitä montaa kertaa käsistäni. Tarina oli hurmaava, koskettava ja hyrisyttävä molempien päähenkilöiden Bobin ja Jamesin tavoin. Huomasin luettuani, että Bobista on ilmestynyt toinenkin kirja The World According to Bob, jonka taidan haluta omaan hyllyyni. Katukatti Bob -kirjakin täytyy varmaan hankkia omaksi, sillä kirja sisältää tarinan, johon haluan vielä palata.

Vaikka Bobin tarina on kirjassa pääosassa, myös Bobin omistajan Jamesin elämän kolhut käyvät ilmi. Kirja saa ajattelemaan kodittomien kohtelua. Vaikka entinen huumeriippuvainen tai muuten elämän kolhima ihminen haluaisi muuttaa elämäntapojaan, monet eivät anna siihen kunnollista mahdollisuutta. Työpaikan saaminen on hankalaa, melkeinpä mahdotonta. Silti jotkin ihmiset tuntevat oikeudekseen kehottaa kaduilla olevia hankkimaan työpaikan, vaikka katumuusikot ja muut vastaavat yrittävät vain hankkia elantonsa. Heilläkin on ihan yhtäläinen oikeus elämään kuin muilla ihmisillä eivätkä he tarvitse muiden vaikeuksien lisäksi osakseen myös halveksuntaa. 

Kissat ovat aina omia persoonallisuuksiaan, ja niin on Bobkin. Tunnistin hänessä joitakin samoja piirteitä kuin omassa kissassani, mutta kokonaisuutena hän oli aivan omanlaisensa. Tuhahdan mielessäni aina, kun väitetään, etteivät kissat välitä kenestäkään muusta kuin itsestään ja ettei ihmisillä ole kissoille kuin välinearvoa ruokkijoina ja hoitajina. Mielestäni Bobinkin käytös osoittaa jälleen kerran, että tuollainen väite ei vain pidä paikkaansa. Lukija voi nauttia ihmisen ja kissan vahvistuvan suhteen kuvauksesta. Vaikka kehenkään ei voi oikeasti tutustua vain kirjan välityksellä, silti kirja jätti samankaltaisen tunteen kuin olisin juuri saanut elämäänsä kaksi uutta tuttavuutta.

Varsinaisen tarinan lisäksi kertoja kertoo välillä ripauksia kissatietoutta. Hän pohdiskelee muun muassa sitä, miksi kissat pesevät itseään niin usein. Olen aika suuri kissojen rakastaja, ja omien kissojen vuoksikin olen lukenut jonkin verran kissatietokirjoja. Siksi kissatietoiskut sisälsivät suurimmaksi osaksi tuttua informaatiota, mutta luin nekin kohdat silti mielelläni.

Bobista tehtyjä Youtube-videoita löytyy aika monta, mutta erityisesti tätä katsoessa näkee monia kirjassa mainittavia asioita kuten Jamesin hartioilla matkustavan Bobin. 

Suosittelen kirjaa lämpimästi kaikille kissojen ystäville.  

♥♥♥♥♥

Muualla: Tassuttelua

Katukatti Bobin kannessa komeilee itseoikeutetusti Bob-kissa, joten kirja sopii erinomaisesti kirjabingon Kannessa eläinkuva -ruutuun.

11 kommenttia:

 1. Kiva kissakirja, tämä etäisesti kiinnostaa. Kissat on ihan parhautta.

  VastaaPoista
 2. Voi että, tämä on kyllä pakkko lukea! Bob on fiksun näköinen kissa. =D (Niinhän ne taitavat kaikki olla.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Bob onkin todella fiksu, mutta sehän nyt on itsestään selvää, koska hän on kissa. :D Uskon, että pitäisit.

   Poista
 3. Punainen kissa kannessa. Osui minuun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en tunne ketään Bobin väristä kissaa, mutta Bob oli varsin ihastuttava.

   Poista
 4. Bob-kissa muutti Jamesin elämän ja antoi sille uuden suunnan ja toivon - tositarina voi olla ihmeitä täynnä! En olisi koskaan uskonut, että kirja, A Street Cat Named Bob, jonka löysin lentokentän kirjakaupasta kesäkuussa 2012, toisi elämääni uudenlaista ulottuvuutta ja ihania käänteitä. Uskomaton toiveeni toteutui puolitoista vuotta sitten kun ensi kertaa tapasin heidät Neal Streetillä Lontoossa - sittemmin jo kolmatta kertaa. Jamesia ja Bobia voin kiittää myös ystävistä aina Japania ja Brasiliaa myöten, unohtamatta Jenkkejä ja tietty engelsmanneja, joilla on "kotikenttäetu" kaikkiin kirjansigneeraus- ja hyväntekeväisyystapahtumiin, joissa J&B&Belle esiintyvät. Meistä faneista on tullut Streetcatsejä ja Official Bobiteja. Fb-sivustoja on perustettu ympäri maailmaa. Monissa maissa media on julkaissut tarinaa heistä, haastatteluja ym. Katukatti Bob on ihana ja koskettava tarina ja oli Luojan lykky, että suomalainen kustantaja otti sen vihdoin kääntääkseen. Ensi vuonna suomeksi ilmestyy myös jatko-osa (englanniksi The World According To Bob), joka on huomattavasti parempi kuin ensimmäinen. James ja Bob Bowen on myös "tekaissut" lisää kirjoja enimmäkseen lapsille: "Bob - No Ordinary Cat", "Where in The World is Bob", "My Name is Bob", "For The Love Of Bob" ja ensi kuussa ilmestyy "A Gift From Bob". Eli kuten arvata saattaa, tarina ei lopu vielä, heillä kaikki hyvin!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anteeksi, että vastaaminen on kestänyt. Blogini oli aika lailla tauolla syyskuussa, ja vastailen vasta nyt kommentteihin, joihin on syksyn aikana unohtunut vastata. Kiitos mielenkiintoisesta kommentistasi!

   On hienoa kuulla, että Bob-fanius on tuonut elämääsi noin paljon. Odotankin jo innoissani tuota The World According to Bobin suomennosta. Harkitsin hankkivani sen itselleni englanninkielisenä, mutta en ole sitä vielä tehnyt, joten todennäköisesti luen suomennoksen mahdollisimman pian ilmestymisen jälkeen. Seuraan ainakin yhtä Jamesin ja Bobin fanisivustoa, sillä heidän kuulumisensa kiinnostavat. Uskon, että ensi vuonna suomennettavasta Bob-kirjasta tulee ainakin yhtä koskettava lukuelämys kuin Katukatti Bobista.

   Poista
 5. Ihana kirja. Bob todella on viisas ja sai aikaan paljon hyviä asioita Jamesin elämässä. Kyllä kissa on ihana. Minulla on ihana mustavalkoinen Hupi

  VastaaPoista

Kommentit ovat kirjabloggaamisen suola ja sokeri. Kiitos!