lauantai 14. kesäkuuta 2014

Blogistanian kesälukumaratoniin valmistautumista

Blogistanian kesälukumaratoniin voi käydä ilmoittautumassa täällä.

Lukumaratoonasin viime kesänä kaksi kertaa. Ensimmäisen maratonin pidin melkein tarkalleen vuosi ennen ensiviikkoista maratonia (18.6.2013). Toinen maratonini oli heinäkuun 24. päivä. Ajattelin jo, että maratonit taisivat riittää, mutta kesän lähestyessä aloin jälleen innostua. Varsinkin ensimmäisessä lukumaratonissani oli ongelmana se, että luin liikaa. Vaikka pystyisin lukemaan lähes 2000 sivua vuorokaudessa, se ei tarkoita, että minun kannattaisi lukea niin paljon. Siirryin liian nopeasti tarinasta toiseen ja pääni oli melko pyörällä maratonin loputtua. Toinen maratonini sujui paremmin, mihin vaikutti varmasti osittain se, että osallistuin silloin yhteismaratoniin. Pidin enemmän taukoja, sillä halusin käydä välillä kannustamassa muita osallistujia.
Tällä kertaa yritän ottaa mahdollisimman rennosti. En laske sivuja ennen maratonin päättymistä, toivon sään sallivan ulkona lukemisen (Aurajoen rannalla lukeminen voisi olla aika ihana kokemus) ja olen ottanut mukaan erilaisia kirjoja. En lainannut kirjastosta juuri maratonia varten muuta kuin albumillisen Muumit-sarjakuvia. Muumikirjoihin tutustumisen myötä olen alkanut haikailla myös sarjakuvien perään, joten aion lukea pitkästä aikaa niitä. Olen kasannut pinoon kevennykseksi myös novelleja (Bram Stokerin Draculan vieras ja muita kauhukertomuksia) ja lyhyitä satuja (Grimmin veljesten Grimm's Fairy Tales).

Omien kirjojen kesään sopisi, että maratoonaisin vain oman hyllyn kirjoilla, mutta koska joitakin kirjoja en ole raaskinut kantaa lukemattomana kirjastoon, maratonpinossa on sekä kirjaston että oman hyllyn kirjoja. Tarkoituksenani ei ole tietenkään lukea edes puolta maratonpinoihin päätyneistä kirjoista, mutta viime kesästä opin, että tarvitsen valinnanvaraa. Vasemmanpuoleinen pino on ensisijainen, joten siinä olevia kirjoja luen todennäköisimmin.

Stokerin novellien lisäksi ensisijaisessa pinossa on jo mainitsemiani muumisarjakuvia, lastenkirjaklassikko J. M. Barrien Peter Pan, Lotta-Liisa Joelssonin Vivika-kauhukirja, Ray Bradburyn Fahrenheit 451 -dystopiaklassikko, Hilja Valtosen Hätävara, James Bowenin Katukatti Bob - Kissa joka muutti elämäni ja Vive la France! -haasteeseen sopiva Mathias Malzieun Sydämen mekaniikka. Viimeisestä olen kuullut lähinnä negatiivisia kommentteja, mutta olen niin viehättynyt kirjan ideaan, että haluan nähdä, millainen Malzieun romaani on.

Toisessa pinossa on kirjoja, jotka saattavat päätyä maratonkirjoiksi, jos ensisijaisen pinon kirjat eivät kiinnostakaan maratonin aikana. Nicolas Barreaun Pieni elokuvateatteri Pariisissa ja Pia Heikkilän Koodinimi Kajaali (unohtui kuvasta) ovat sopivia romantiikan nälkään. James Herriotin hurmaavia eläinkirjoja rakastin lapsena ja Minnan keväinen bloggaus muistutti minua kirjojen olemassaolosta. If Only They Could Talk onkin odottanut jo hetken lukemista. Helen Wellsin Ursula yksityishoitaja on minulle lapsuudesta tuttua Ursula-sairaanhoitajasta kertovaa sarjaa, ja ainakin viime vuonna luettu yksi Ursula-kirja oli mieleinen edelleen. Muistelen pitäneeni lapsuudessani myös Leena Walleniuksen Rosalien laulusta. Anni Nupposen Putoavan tähden prinsessa on vaihtoehto, jos haluankin lukea fantasiaa. Magne Hovdenin Saamelandian idea kiehtoo ja uskon kirjan myös naurattavan. Carolly Ericksonin Minä, Marie Antoinette, John Boynen The Boy in the Striped Pyjamas ja Daniela Krienin Vielä joskus kerromme kaiken tarjoaisivat jokainen sukelluksen menneisyyteen. Yhden tietokirjankin olen ottanut vaihtoehdoksi, ja Johanna Korhosen ja Jeanette Östmanin toimittama Kaikella rakkaudella - Sanoja seksuaalisuudesta ja sukupuolesta kiinnostaa kovasti.

Oletteko te muut maratoniin osallistujat tehneet jo suunnitelmia? Ainakin muutama on maininnut pitävänsä tiiliskivimaratonin, joka varmasti on mukava kokemus, jos tiiliskivi on hyvä. Minuakin houkuttaisi, mutta ainakin tällä kertaa pitäydyn tässä hieman perinteisemmässä lukumaratontavassa.

20 kommenttia:

 1. Tsemppiä maratonilla jaksamiseen! :) Minä en ole nyt maratonilla mukana, koska olen ensi torstaina töissä enkä usko kykeneväni aloittamaan maratonia töiden jälkeen.

  Toivottavasti muumisarjikset maistuvat! Mielenkiinnolla odotan myös mitä mieltä olet Malzieun Sydämen mekaniikasta, sillä itse suorastaan inhosin sitä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Ehkäpä pääset mukaan vaikka heinäkuun maratoniin. :) Töiden jälkeen maratoonaaminen voisi ollakin liian rankkaa.

   Uskon pitäväni muumisarjakuvista. Olen aika yllättynyt, jollen pidä. Ai sinä olit yksi inhoajista. Odotukseni kirjaa kohtaan eivät ole kovin korkealla, sillä taidan muistaa lukeneeni vain yhden positiivisen arvion, mutta idea vain on niin kiinnostava, että haluan kirjan silti lukea.

   Poista
 2. Minulle tämä on ensimmäinen lukumaraton ikinä, joten vähän haparoiden olen alkanut suunnitella. Ainakin olisi tarkoitus lukea kirjaston kirjoja pois. Aion varata myös ainakin kasan sarjakuvia lukupinoon :) Ensiviikon alussa olisi myös tarkoitus etsiä kirjastosta joitain ohuita helppoja kirjoja, jotka ehkä helpottaisivat noiden paksumpien kirjojen kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suunnitelmasi vaikuttavat hyviltä. Kannattaa varata myös välipaloja ja tehdä vaikka ruokaa valmiiksi tai ostaa jotakin helposti valmistettavaa. Toivottavasti ensimmäinen maratonisi sujuu hyvin! :)

   Poista
  2. Ai totta, ruokaa tosiaan pitäisi tehdä valmiiksi :D Kiitos vinkistä!

   Poista
  3. Tällaiset perusjutut voivat helposti unohtua, kun miettii lähinnä, mitä lukisi. Ole hyvä. :)

   Poista
 3. Tiiliskivimaratonit ovat kyllä hienoja jos osuu oikea kirja, viimekesäinen Tuhat laulujen vuotta toimi hyvin ja positiivisia kokemuksia olen muiltakin nähnyt...

  Mutta tällä kertaa on suunnitteilla täysi sarjakuvamaraton, Salla tätä pohti ja minähän kiinnostuin...ja omasta hyllystä on muutama nimike katsottu ja kirjastosta lainattu nippu luettavaa. Luettava sivumäärä siis tullee menemään aika korkeaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joitakin tiiliskiviä olen maratoonannut ihan päättämättäni, koska en ole vain voinut lopettaa lukemista kesken. Varsinaista tiiliskivimaratonia en ole vielä uskaltanut vetää, sillä pelkään, että valintani osoittautuisi huonoksi.

   Sarjakuvamaraton kuulostaa hauskalta idealta. Ehkäpä napsin lukemisistasi itsellenikin vinkkejä, sillä minusta tuntuu, etteivät muumit jää ainoaksi sarjakuvakokeilukseni.

   Poista
 4. Tähän ajattelin osallistua ja tämä onkin nyt ensimmäinen lukumaraton, jonka suoritan porukassa. Tulee sitä joskus ihan huvikseen luettua aamusta iltaan ja sitten vielä päälle pitkälle yöhön, mutta aika harvoin. Kirjapinoja kotoa löytyy oikealta ja vasemmalta, joten en yhtään epäile, etteikö aina jotain osu käteen - jos vain on lukufiilistä. Toivon todella, että on. Meille kävi vielä niin, että uusi jääkaappi toimitetaan torstaina, joten on ihan oikea syykin pysyä kotosalla. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yhteislukumaratoneissa on ainakin ollut todella hyvä yhteishenki, ja mielestäni se on ollut todella kiva juttu. Toivottavasti pidät myös yhdessä maratoonaamisesta. :) Toivottavasti torstaiksi osuu hyvä lukufiilis ja käteesi osuu hyviä kirjoja.

   Poista
 5. Houkuttelevan näköisiä kirjapinoja!

  Minä en ole tehnyt vielä mitään suurempia suunnitelmia, mutta luulen valikoivani useamman kirjan tiiliskiven sijaan. Toisaalta koen olevani parhaimmillani "ison kirjan äärellä", mutta maraton on jotenkin hauskempi, kun lukee useamman. Eli saan varmaan tätä menoa yhden kirjan puoliksi luettua :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En malttaisi odottaa, että pääsen niihin käsiksi, vaikka ennen maratonia olisi tarkoitus lukea muutama muu kiinnostava kirja loppuun, joten sinänsä ei ole nykyisissäkään luettavissa valittamista.

   Minulle suunnittelu on puoli huvia, joten heti maratonin varmistuttua aloin miettiä, mitä kaikkea voisin lukea. Ei se määrä vaan se laatu. Toivottavasti maratonisi sujuu hyvin! :)

   Poista
 6. Minä olen jo vähän kasannut kirjoja yöpöydälle valmiiksi. Hemingwayta, vähän viihdettä, pari tiiliskiveä. Täytyykin oikein katsoa, mitä pinosta löytyy.
  Ja oi, Ursulat, ne tuli luettua varmaan useampaankin kertaan lapsena.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa mukavan monipuoliselta. :) Ursulat ovat kyllä ihania. Luin myös Helen Boylstonin sairaanhoitajasta kertovaa sarjaa.

   Poista
 7. Minä osallistun maratoniin tällä kertaa vain sivustaseuraajana. Viime kesäinen yhteismaraton oli hauska, mutta omassa tammikuisessa maratonissa taisin saada niistä yliannostuksen. Katsotaan, josko heinäkuiseen maratoniin mennessä olisi jo mieli muuttunut. :)

  Juuri yhtäkään kirjaa en ole tainnut kasoistasi lukea, mutta ne kuulostavat erittäin mielenkiintoisilta. Esimerkiksi Sydämen mekaniikan (haukuista huolimatta) ja Pienen elokuvateatterin Pariisissa haluaisin itsekin lukea. Tsemppiä maratoniin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla lähes vuoden tauko riitti ja nyt olen taas innostunut maratoonaamisesta.

   En suostu lukematta uskomaan, että Sydämen mekaniikka on ihan surkea, sillä se vain kuulostaa niin hyvältä. Barreaun Rakkausromaanin resepti oli ainakin kelpo välipalakirja ja toivon Pienen elokuvateatterinkin olevan.

   Poista
 8. Hauskaa maratonia! Minäkin haluaisin lukea Katukatti Bobin - se kuulostaa ihanalta kirjalta, katselin sitä taannoin kirjakaupassa. Ja Sydämen mekaniikka on ainakin nopea lukea, jos ei muuta. Vaikka tosi hutera se kyllä on. =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Katukatti Bob kuulostaa todella ihastuttavalta ja kuulin jo äidiltänikin huhua, että se todellakin on sitä eikä vain kuulosta. :) En ole vielä törmännyt kissakirjaan, joka ei olisi ihana. Tosin saatan olla hieman puolueellinen... Ajattelin ehkä ihan aloittaa maratonin Sydämen mekaniikalla. Saa nähdä, tyrehtyvätkö maratonhalut ensimmäiseen kirjaan. :D

   Poista
 9. Tuo logo on ihana. Olen tehnyt kirjakasat, mistä saan valita. Tämä on kivaa. Minun pinoista riittää heinäkuuhunkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinhän se on. Suunnittelu on myös todella hauskaa, ehkäpä melkein yhtä hauskaa kuin varsinainen maratoonaaminen.

   Poista

Kommentit ovat kirjabloggaamisen suola ja sokeri. Kiitos!