maanantai 18. helmikuuta 2013

Sarah Winman: When God Was a RabbitSarah Winman: When God Was a Rabbit
Alkuperäinen julkaisuvuosi: 2011 Sivumäärä: 325 Suomenkielinen käännös: Kani nimeltä jumala


Ennakko-odotukseni tätä kirjaa kohtaan olivat todella kovat. Olen lukenut tästä niin monta ylistävää arviota, että suhtauduin tämän lukemiseen innokkaan pelokkaasti. Entä jos minä petynkin pahasti? Entä jos When God Was a Rabbit ei olekaan minun kirjani? Edellinen lainaaja palautti tämän hieman myöhässä, ja kun vihdoin sain viestin saapuneesta kirjasta, varovainen hymy hiipi kasvoilleni.

Ensin en täysin tavoittanut sitä jotakin, mikä muille on tehnyt tästä niin loistavan kirjan. Ehkä tämä johtui niin kovista odotuksista, että odotin tämän kirjan olevan jotakin ylimaallisen ihanaa. Alun pienoisesta pettymyksestä huolimatta lopulta pidin tästä kirjasta valtavasti. Varmaankin siksi, etten heti tempautunut täysillä kirjaan mukaan, minulla ei ollut minkäänlaista ongelmaa toisen osan kanssa. Pidin siitä ainakin yhtä paljon kuin ensimmäisestäkin osasta.

Useimmat teistä jo ovat tämän kirjan tainneet lukea, enkä halua pilata mahdollista tulevaa lukukokemusta niiltä, jotka eivät tähän kirjaan ole vielä tarttuneet, joten juonesta en kerro paljon. Kirja on Ellyn kasvutarina, jota kuvataan useamman vuosikymmenen ajan. Voisin sanoa kuten takakansi, että kirja kertoo rakkaudesta sen monissa muodoissa.

Kanilla kirjassa ei ole kovinkaan suurta roolia. Muuten kirja on aika realistinen, mutta alussa Ellyn kani puhuu hänen kanssaan. Toisaalta tämän voi laittaa lapsen mielikuvituksen piikkiin, joten ehkä tässä kirjassa ei varsinaisesti ollut fantasiaelementtejä. SPOILER ALERT! Itse asiassa kani nimeltä Jumala (kirjoitan sen isolla, sillä minuakin häiritsi godin pienellä kirjoittaminen, vaikka se oli nimi) kuolee sivun sata paikkeilla. Olin tästä järkyttynyt, niin kuin aina olen kirjoissa kuolevista eläimistä. Järkytyin niin pahasti, että poikaystäväni tuli lohduttamaan minua, kun jatkoin lukemista kyynelten läpi. Pakkohan kanin oli jossakin vaiheessa kirjaa kuolla, koska kirja kertoi niin pitkästä ajasta, että ei kani voi elää niin pitkään, mutta oli se silti surullista. SPOILERIT PÄÄTTYVÄT! En ole ainoa, joka on ihmetellyt, miksi kanin nimi kirjoitettiin pienellä. Päädyin siihen, että ehkä se johtui siihen, että haluttiin erottaa, milloin puhutaan kristinuskon Jumalasta ja milloin Ellyn kanista, mutta se olisi muutenkin ollut niin selvää, että lähinnä god pienellä kirjaimella häiritsi.

Mietin kirjaa lukiessani, minkä arvoinen lukukokemukseni on. Loppupuoli kosketti minua niin paljon, että päädyin kahden arvosanan välillä siihen korkeampaan. Tästä ei tullut yhtä lempikirjoistani, mutta silti kirja oli hyvin vaikuttava.

Sarah Winman on taas yksi seuraamisen arvoinen esikoiskirjailija. Näitähän kertyy nyt paljon, mikä ei tietenkään ole huono asia.

Kania on lukenut niin moni, että mainitsen vain pienen osan kaikista arvostelijoista: ZephyrSusaSaraVillasukka kirjahyllyssä ja Emilie.

*****

4 kommenttia:

 1. Minut Kani yllätti positiivisesti! Kiinnostuin siitä jollain tavalla kun se alkoi vilahdella ilmestyttyään blogeissa, ja kun sitten näin sen kirjastossa, tiesin, että minä haluan lukea sen. Mitä vähemmän tästä kirjasta tietää etukäteen, sen parempi, ja minä en tiennyt paljonkaan; yllätyin monesti. Winmanin tyylistä kirjoittaa tykkäsin paljon. =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En minäkään paljon Kanista tiennyt, sillä en lukenut suurinta osaa arvosteluista kovin huolella ennen tähän tarttumista. Monessa paikassa sanottiin, että tästä ei kannata tietää paljoa ennen lukemista, ja tottahan se on. Toivottavasti Winmanilta ilmestyisi pian jotakin Kanin lisäksi. Tämä on kuitenkin ilmestynyt 2011. En kyllä yhtään tiedä, onko Winmanilla suunnitteilla uutta kirjaa/kirjoittaako hän uutta kirjaa tällä hetkellä.

   Poista
 2. Minä "ennakkorakastuin" Kaniin P.S Rakastan kirjoja -blogin Saran arvion perusteella ja ennakko-odotukset kieltämättä olivat sitten kovat. Onneksi sain mitä odotin, kirja oli ihana <3 Minäkin pidin molemmista osista, vaikka toiseen osaan olikin ympätty aika paljon isoja teemoja.

  Kiitos linkityksestä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tästä on niin moni pitänyt, että ennakko-odotukset olivat kieltämättä Mount Everestin tasolla. Onneksi tämä myös lunasti ne. :)

   Eipä mitään.

   Poista

Kommentit ovat kirjabloggaamisen suola ja sokeri. Kiitos!