lauantai 9. elokuuta 2014

Sarah Lotz: Kolme & arvonta

Kannen kuvat: plainpicture/Bildhuset,
Masterfile
Sarah Lotz: Kolme (The Three 2014) 2014 Karisto 491 s. suom. J. Pekka Mäkelä
kustantajalta pyydetty arvostelukappale

Jotenkin olin palannut takaisin saapumisaulaan. En muista miten minä olin sinne kulkeutunut tai oliko joku yrittänyt pidätellä minua siinä kammottavassa salissa. Ajelehdin joukon mukana ja vaistosin, että minua tuijotettiin, mutta sillä hetkellä he eivät olleet sen tärkeämpiä kuin elokuvan avustajat. Ilmassa tuntui jotakin samankaltaista raskautta kuin juuri ennen myrskyn puhkeamista. Ajattelin: Ja hitot, nyt tarvitaan drinkki. Se ei ollut lainkaan minun kaltaistani, koska minähän olin ollut kuivilla jo kymmenen vuotta. Unissakävelin alueen toisessa laidassa olevaa irlantilaishenkistä pubia kohti. Pukupöljien porukka oli keräytynyt baaritiskin ääreen tuijottamaan televisiota. Heidän joukossaan punakka ääliö puhui muka-cockneymurteella aivan liian kovaa, paasasi WTC-iskuista ja toisteli kaikille, että hänen piti päästä Zürichiin puoli kuudeksi tai "päitä putoilisi". Paasaus päättyi kesken lauseen minun lähestyessäni ja minulle tehtiin tilaa kuin tartuntatautipotilaalle. Tietenkin olen sittemmin oppinut, että murhe ja kauhu ovat tarttuvia. 
Television ääni oli täysillä ja uutisankkuri - sellainen amerikkalainen botox-hirvitys, jolla oli Tom Cruise -hampaat ja liikaa meikkiä - jaaritteli suoraan kameraa kohti. Hänen takanaan näkyi kuva jonkinlaisesta suosta ja sen yllä leijuvasta helikopterista. Ja sitten luin alareunan otsikon: Maiden Airlinesin kone pudonnut Evergladesiin.
He ovat väärässä, ajattelin. Stephen ja tytöt olivat Go!Go!:n koneessa, eivät tuolla.
Ja sitten minä tajusin. Jokin toinenkin kone oli pudonnut.

Neljä lentokonetta tippuu saman päivän aikana, ja vain kolme ihmistä jää henkiin. Kaikki kolme eloonjäänyttä ovat lapsia. Ensin lasten selviytymistä pidetään ihmeenä, mutta sitten salaliittoteoreetikot ja uskonnolliset piirit alkavat muodostaa omia teorioitaan. Onko neljänneltäkin lennolta jäänyt henkiin lapsi ja ovatko lapset tuhoa mukanaan tuovia Ilmestyskirjan ratsastajia? Saattaisiko kenties avaruusolioilla olla osansa onnettomuuksissa?

Onnettomuuksista selviytyneet lapset eivät ole enää samanlaisia kuin ennen traagisia tapahtumia. Tietenkin lento-onnettomuus ja läheisten menettäminen ovat niin suuria asioita, ettei ole lapsien muuttuminen ole ihmekään. He eivät kuitenkaan tunnu surevan menetettyjä perheenjäseniään, ja heidän lähettyvillään sattuu selittämättömiä asioita. Jotkut ihmiset vakuuttuvat siitä, että pelastuneet lapset ovat pahoja.

Sarah Lotzin Kolme kuului kirjoihin, joita odotin todella malttamattomana. Kolmen piti ilmestyä jo heinäkuun puolessavälissä, mutta heinäkuu meni ilman Kolmea. Eilisaamuna vihdoinkin ovikello soi ja postinkantaja ojensi minulle odotettua pakettia. Vaikka liian monikin kirja odottaa keskeneräisenä, en voinut olla aloittamatta Kolmea heti, kun sain sen käsiini. Yöllä olin saanut luettua viimeisetkin sivut.

Kolme ei tarjonnut minulle aivan niin huikeaa lukuelämystä kuin odotin, mutta kirja on vetävä ja nopealukuinen. Janosin lisää tietoa lapsista ja odotin, mitä loppu tuo tullessaan. Pelkäsin ennalta arvattavampaa lopetusta, mutta onneksi kirjailija ei sellaiseen sortunut. Nautin kirjan poikkeuksellisesta rakenteesta, ja odottamaton lopetus saa kirjan jäämään pyörimään mielessä.

Kirjassa ei ole vain yhtä kertojaa, ja Kolme sisältää Mustasta perjantaista kirjoitetun teoksen. Elspeth Martinsin koostama kohukirja sisältää onnettomuuden uhrien äänittämiä viimeisiä viestejä, chat-keskusteluja, lehtiartikkeleita, sähköpostiviestejä ja haastatteluja. Minusta perinteisestä kaunokirjan rakenteesta poikkeaminen on aina varsin piristävää. Tähänkin tarinaan eri näkökulmat ja fiktiiviset dokumentit tuovat todellisuuden tuntua. Tosin en aivan unohtanut tarinan olevan keksitty, vaikka kannessa muuta väitettiinkin.

Dokumentaarinen rakenne toi mieleeni Max Brooksin World War Z -teoksen. Pidin Brooksin kirjan rakenteesta paljon, mutta loppua kohden aloin kuitenkin kaivata parempaa kontaktia henkilöhahmoihin. Vaikka Kolmessa tarina kerrottiin myös monesta näkökulmasta, tietyt kertojat toistuivat monta kertaa ja heihin sai kirjan edetessä otteen. Mielestäni Kolmessa rakenne on onnistuneempi ja koukuttavampi kuin Brooksin zombikirjassa.

Odotin, että kirja olisi vielä kauhistuttavampi. Jotkin kohdat tuntuivat hieman hyytäviltä, mutta en kuitenkaan pelännyt missään vaiheessa kunnolla. Vaikka Kolmesta ei tullutkaan yhtä suosikkiani toisin kuin odotin, kirja oli varsin mukaansatempaava enkä eilen malttanut paljon muuta tehdä kuin lukea. Kirjan kotisivu on myös ihan mielenkiintoinen.

♥♥♥♥¼

Arvon kerran luetun kappaleen Sarah Lotzin Kolmea. Kirjan arvontaan voi osallistua laittamalla kommentin, jossa mainitsee osallistuvansa arvontaan. Jos haluat osallistua mutta sinulla ei ole omaa blogia, laita kommenttiin myös sähköpostiosoite. Arvontaan voi osallistua elokuun 13. päivään (keskiviikko) kello 18.00 mennessä.
ARVONTA ON PÄÄTTYNYT!

51 kommenttia:

 1. Kirja kuulostaa todella mielenkiintoiselta, mukana arvonnassa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet mukana. Tämä olikin varsin mielenkiintoinen. :)

   Poista
 2. Kuulostaapa todella mielenkiintoiselta. Osallistun arvontaan!

  VastaaPoista
 3. Mukana arvonnassa! olen odottanut kirjan ilmestymistä ihan innoissaan jo jonkin aikaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet mukana. Minäkin odotin kirjaa ihan innoissani, ja olin todella iloinen, kun se eilen vihdoinkin saapui.

   Poista
 4. Kirja kiinnostaa kovasti ja olen odottanut tämän ilmestymistä jo hyvän aikaa. Vaikka päätikin vähentää oman hyllyn kirjoja, en voi vastustaa kiinnostavan kirjan kiusausta. Osallistun siis arvontaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet mukana. Minulla on ihan sama ongelma. Hyllytila alkaa kohta loppua, ja vaikka hankkiudun kirjoista eroon, ainakin yhtä paljon (ja yleensä enemmän) kirjoja tulee tilalle.

   Poista
 5. Jahas, Erroria pukkaa, mutta kokeillaanpa uudelleen.

  Kiinnostaa! <3 En tilannut kirjaa arvostelukappaleena, eli mukana arvonnassa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet mukana. Minullakin on ollut ongelmia blogeihin kommentoinnissa viime aikoina. En selvästikään ole ainoa, joka on kirjaa odottanut. :)

   Poista
 6. Tätä onkin odotettu siitä lähtien kun näin sen kirjakatalogissa :) Luin arvostelusi vain silmäillen läpi, sillä haluan ottaa kirjan vastaan avoimin mielin. Osallistun siis arvontaan! Jos ei onni nappaa, niin kirjastoon vaan jonottamaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, minäkin bongasin tämän keväällä Kariston kirjakatalogista, ja sen jälkeen aloin odottaa. Olet mukana. :) Toivottavasti saat kirjan pian luettavaksesi.

   Poista
 7. mukana ilolla.
  terveys1 (at) wippies.fi

  VastaaPoista
 8. Oho, vaikuttaapa jännältä! Pakko kokeilla onnea :p

  VastaaPoista
 9. Jaahs, pitääkin osallistua arvosteluun, sillä kirja kuulostaa mielenkiintoiselta.

  VastaaPoista
 10. Minäkin haluan mukaan arvontaan. Tuo kirja on lukusuunnitelmissani.

  VastaaPoista
 11. Kirja kuulostaa mielenkiintoiselta. Osallistun arvontaan :)

  VastaaPoista
 12. arvontaan mukaan. mariestrange(at)hotmail.com

  VastaaPoista
 13. Kuulostaa mielenkiintoiselta, osallistun arvontaan! :)

  VastaaPoista
 14. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 15. Odotettu on koko heinäkuu, jospa se pian kirjastoihin tulisi :) Osallistun arvontaan, trio@netti.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olisin pitänyt kirjasta varmaan vielä enemmän ilman suuria ennakko-odotuksiani, mutta toivottavasti sinulle kirja vastaa enemmän odotuksiasi. Olet mukana.

   Poista
 16. Mukana arvonnassa!
  marvu954@hotmail.com

  VastaaPoista
 17. En osallistu arvontaan, enkä nyt ehdi edes kirjautua omalla nimelläni sisään, mutta tulinpahan vain huikkaamaan, että täysin samaa mieltä! Voi kun tämä olisi ollut vähän jännempi, mutta tällaisenaankin todella koukuttava.
  Annika

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomasin fb:ssäkin, että olimme aika samoilla linjoilla. Ehkäpä sitä uutta Yönäytöstä ei tule paitsi ehkä Pessliltä (?). Toivotaan.

   Poista
 18. Vaikuttipa minusta kuitenkin todella jännältä kirjalta. Mukana arvonnassa.
  s.kansakoski(at)luukku.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen lukenut, että jotkut ovat tätä lukiessaan todella pelänneet. Minua ei vain jostakin syystä kauhistuttanut. Olet mukana. :)

   Poista
 19. Osallistun ehdottomasti arvontaan! Kuulostaa kirjalta, joka on pakko päästä lukemaan!
  susamuru_93@hotmail.com

  VastaaPoista
 20. Jos ei tässä tärppää, niin täytyy laittaa kirjastossa hakuun, olipa mielenkiintoiselta vaikuttava uusi tuttavuus.
  Mukana siis..
  teija(dot)lento(at)elisanet(dot)fi

  VastaaPoista
 21. Minäkin osallistun arvontaa, sen verran kirja alkoi kiinnostaa :)

  VastaaPoista
 22. Osallistun arvontaan! Ihana kun jaksat arpoa. :) oojula@gmail.com

  VastaaPoista
 23. Osallistunpas :) Aloittelin näytettä englanniksi, mutta suomennos kelpaa jos osuus kohdalle.

  VastaaPoista
 24. Mukana arvonnassa. Vaikutti mielenkiintoiselta kirjalta :)
  emmipe@hotmail.com

  VastaaPoista
 25. Vaikuttaa mielenkiintoiselta luettavalta, hyvältä vastapainolta kesän hömppärantakirjoille. Mukana arvonnassa!
  mmyheartishere@gmail.com

  VastaaPoista
 26. pätkän lukemisella kiinnostava kirja. maison@luukku.com

  VastaaPoista
 27. Ei ole ihan minun mieluisinta genreäni, mutta ehkä juurikin siitä syystä kiinnostaa. Omaa mukavuusaluetta kun olisi syytä vähän ylitellä....
  flight(at)luukku(piste)com

  VastaaPoista
 28. Ihan hirveetä paskaa ja pakkopullaa koko krjan lukeinen. Miten kukaan voi tykätä tällaisesta sonnasta? 0/5.

  VastaaPoista

Kommentit ovat kirjabloggaamisen suola ja sokeri. Kiitos!