tiistai 12. helmikuuta 2013

TBR10

Päätin tehdä listan kymmenestä kirjasta, jotka ovat olleet lukulistallani niin kauan, että tänä vuonna minun pitää vihdoinkin lukea ne. Ehkä tämä listaaminen blogiin auttaa, koska nyt se tavoite on muiden nähtävillä ja muuallakin kuin mielessäni.

1. Sofi Oksanen: Puhdistus

Niin minä en ole lukenut tätä. Kaikki muut tuntuvat lukeneen ja pitäneen, joten pakko minun on vihdoin tähän tarttua. Puhdistus on jopa omassa kirjahyllyssäni. Oksaselta en ole lukenut kuin Baby Janen, ja en ollut kovinkaan ihastunut. Puhdistuksen pitäisi kuitenkin olla kuulemma erilainen, ja alkaa tuntua, että tämä on luettava jo ihan yleissivistyksen kannalta.

2. Margaret Atwood: Alias Grace

Rakastuin The Handmaid's Tale -kirjaan ehkä viitisen vuotta sitten. Jostakin syystä en silti ole vieläkään lukenut Atwoodilta mitään muuta kuin sen, joten on korkea aika korjata asia.

3. Donna Tartt: The Secret History

En ole lukenut Tarttilta yhtäkään kirjaa, mutta tästä kirjasta olen kuullut niin paljon kehuja, että se on päätynyt lukulistalleni.

4. Chuck Palahniuk: Fight Club

Elokuva on mielestäni todella hyvä. Varmaan sen katsominen ennen kirjan lukemista pilaa lukunautintoa, mutta silti haluan nähdä, onko kirja elokuvan tasolla.


5. J.R.R.Tolkien: Húrinin lasten tarina

Tämä on pitänyt lukea siitä lähtien, kun ensimmäistä kertaa näin suomennoksen kirjakaupassa. Suomennos on Wikipedian mukaan ilmestynyt 2007, joten tämä on ollut lukulistallani ihan liian pitkään.

6. George Orwell: 1984

Täytyyhän tämä scifi-kirjallisuuden klassikko lukea lopultakin.

7. Leo Tolstoi: Sota ja rauha

Tämä on omassa hyllyssäkin. Ihastuin yläasteella Anna Kareninaan, mutta tässä taisi olla hieman liikaa sotaa minun makuuni. Silti haluaisin saada Tolstoin kynästä tulleen toisenkin klassikon luettua.    

8. Ray Loriga: Tokio ei välitä meistä enää

Tämäkin on päätynyt lukulistalleni lukuisien kuulemieni kehujen vuoksi. Viimeksi kyllä eräs tuttuni luki tämän ja piti tätä vaikeasti ymmärrettävänä kirjana. Saa nähdä, miten minun käy.

9. Audrey Niffenegger: The Time Traveler's Wife

Kirjan idea kiehtoo, ja lukuiset kehut vetävät minua tämän kirjan pariin. 

10. Franz Kafka: Oikeusjuttu

Luin tätä viime kesänä varmaankin noin puoleenväliin. En sitten tiedä, mikä sai lukemisen tyssäämään, koska en pitänyt tätä huonona kirjana. Tänä vuonna aion yrittää uudelleen toivottavasti paremmalla menestyksellä.

------

Mitä te olette näistä lukeneet? Mitä näistä kirjoista suosittelette erityisesti? Luultavasti alan lukea näitä piakkoin. Yritän saada nämä kaikki tämän vuoden aikana luetuiksi. Sen ei pitäisi olla mikään mahdoton haaste varsinkin, kun luultavasti suurin osa on nautittavia lukukokemuksia. 

Nyt lopetan lopulta tenttimuistiinpanojen välttelyn ja alan viettää iltaani niiden parissa.  

12 kommenttia:

 1. Minäkin aion lukea tänä vuonna lisää Atwoodia. Orjattaresi on aivan huikea kirja!

  1984 on super. Tekisi mieli lukea se uudelleen itse asiassa.

  Ja tuo Aikamatkustajan vaimo on minunkin TBR-listallani, roikkunut kirpparilöytönä hyllyssä jo 1,5 vuotta. Miten ne aina unohtuvatkin sinne?!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Orjattaresi on aivan mahtava.

   1984 kuulostaa kyllä todella kiinnostavalta. Ehkä aloitan siitä tai Aikamatkustajan vaimosta.

   Jotkut kirjat vain jäävät hyllyyn pölyttymään, vaikka sille ei olisi mitään hyvää syytä. Minulla on vielä ollut viime vuosina niin monia muuttoja, että osa kirjoistani on varastossa isäni luona, koska muuten muuttokuormat olisivat hieman liian suuria. Se myös on hidastanut omien lukemattomien kirjojen lukemista.

   Poista
 2. Sofin Puhdistus on ihan erilainen kuin Baby Jane, joka minusta tuntui jotenkin "väkinäiseltä". Puhdistus taasen oli minusta ihan aidosti hieno kirja.

  Alias Gracen olen niinikään lukenut. Se oli omalla tavallaan ihan hyvä, mutta siinä ei oikeastaan tapahtunut mitään. Tietyllä tapaa siis pettymys, koska aineksia olisi kyllä ollut. Kieli oli melko monitulkintaista.

  Aikamatkustajaa olisi täällä tarjolla pilkkahintaan joka nurkassa, mutten ole tarttunut täkyyn. En tiedä, miksi. Joku ennakkoluulo taas jyllää takaraivossa. Lue se ja kerro kannattaako sitä edes lukea ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No yritän todella lukea tämän listan kirjat, sillä ei 10 kirjaa mikään mahdottomuus ole. Olisin voinut antaa itselleni vähemmän aikaa tai enemmän kirjoja, mutta kun on muitakin haasteita ja opiskelujutut, niin ehkä päästän itseni helpolla. Kuitenkin kaikki listalla olevat kirjat ovat sellaisia, jotka ovat TBR-listani vakiasukkeja. Olisi korkea aika saada ne luetuksi.

   Atwoodin kirjojen suhteen ehkä hieman pelkään pettymistä, sillä The Handmaid's Tale oli niin hyvä ja vaikuttava kirja. Silti haluan antaa muillekin Atwoodin kirjoille mahdollisuuden, sillä uskon ja toivon, että niissä saattaisi olla muita helmiä.

   Mietin tuossa ylemmässä vastauksessa, jos aloittaisin tämän listan kirjojen lukemisen 1984:stä tai Aikamatkustajan vaimosta. Päätös siitä, kumpi tulee ensin lukuun, taitaa riippua myös kirjastosta. Eli jos toinen on lainassa ja toinen paikalla, aloitan tietenkin lainattavissa olevasta. Kerron tietenkin täällä, mitä pidin.

   Poista
 3. Olen lukenut näistä The Secret Historyn, The Fight Clubin ja The Time Traveler's Wifen ja pidin niistä kaikista. The Secret History oli parin vuoden ajan lempikirjani ja The Time Traveler's Wife on yksi ehdottomista suosikeistani edelleen! The Fight Clubista sinun ei kannata huolehtia, elokuva on nimittäin hyvin uskollinen kirjalle. Tai se on oikeastaan prikulleen samanlainen kuin kirja :o

  Minäkin haluaisin pian lukea Puhdistuksen ja tutustua myös Atwoodin tuotantoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa lupaavalta. Paitsi että harmittaa, kun olen katsonut The Fight Clubin elokuvana, sillä olisin mieluummin lukenut ensin kirjana ja antanut mielikuvitukselleni vallan. Kyllä minä silti kirjan luen. Uskoisin pitäväni siitä, vaikka yllätyksellisyyttä siinä ei sitten enää ole.

   Orjattaresi kannattaa ainakin ehdottomasti lukea! Muistahan Atwoodin kirjoista en osaa ainakaan vielä sanoa.

   Poista
 4. Ai mut pitäsköhän minun lukea tuo Orjattaresi, hmm... Vaikea saada Atwoodista yleiskuvaa, kun en ole minäkään lukenut kuin yhden kirjan häneltä. Täytyykin tarkkailla Atwoodia kirjastossa ensi kerralla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä ainakin tykkäsin Orjattaresta ihan mielettömästi. Se on kirja, joka saa ajattelemaan.

   Poista
 5. Nyt minäkin eksyin kunnolla blogiisi! Luin jo monta postausta, mutten (ainakaan vielä) ehtinyt kommentoida. Tähän on pakko!

  Puhdistus on hyvin erilainen kyllä kuin Baby Jane, joten siitä voi pitää vaikke Baby Janesta niin pitäisikään. Sen sijaan esimerkiksi Oksasen uusin taas on jotain ihan muuta kuin aiemmat kirjat... minä en pitänyt juuri lainkaan siitä.

  The Secret History on myös tosi hyvä, mutta itse en ihan hirveästi lämmennyt The Time Traveler's Wifelle. Mutta molemmat ovat todellakin lukemisen arvoisia :)

  Orwell on minultakin lukematta. Pitäisi lukea ja pian!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä siihen Puhdistukseen on pakko tarttua tänä vuonna. En enää saa keksiä lisää tekosyitä, miksi jättäisin sen lukemisen tulevaisuuteen. Toivoisin ja uskoisin, että tämä lista auttaa näiden kirjojen lukemista. Jollei mitään ihmeitä tapahdu, olen kyllä lukenut nämä ennen kuin ensi vuosi alkaa. Onhan tässä aikaa, eikä kymmenen kirjaa ole mitenkään kovin suuri määrä. :)

   The Time Traveler's Wifesta tai 1984:sta (Animal Farmkin pitäisi kyllä lukea) suunnittelen aloittavani. Aloittaminen voi kyllä mennä ensi kuun puolelle, sillä tällä hetkellä kirjastossa vaikka odottaa When God Was a Rabbit, jonka lukemista olen odottanut innolla.

   Poista
 6. Nopea kommentti töistä: en ehdi nyt lukea täällä, mutta haluan kommentoida, että ihan mahtavan hienosti keksitty nimi blogillasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. :) Enpä tainnut tuon miettimiseen kauaa aikaa viettää. Ajattelin, että haluan blogille jotenkin kirjoihin liittyvän nimen, ja mieleeni tuli yksi lempikirjoistani: Juha Itkosen Anna minun rakastaa enemmän. Vaihdoin yhden sanan ja siinä sitten blogini nimi olikin.

   Poista

Kommentit ovat kirjabloggaamisen suola ja sokeri. Kiitos!