lauantai 16. helmikuuta 2013

Grace McCleen: The Land of Decoration



Grace McCleen: The Land of Decoration
Alkuperäinen julkaisuvuosi: 2012 Sivumäärä: 291 Suomenkielinen käännös: Ihana maa

Varasin tämän vain yhden arvostelun  perusteella. Kyllä kannatti. Tämä oli ehkä tähän mennessä paras löytö, jonka olen tehnyt pelkästään kirjablogien lukemisen takia.

Judith on 10-vuotias tyttö, joka ei usko elävänsä enää kauan tässä maailmassa. Hänen isänsä ja uskonnollinen yhteisö, johon he kuuluvat, ovat saaneet hänet uskomaan, että maailmanloppu lähestyy. Judith kuitenkin suhtautuu tähän odottaen, sillä maailman loputtua hän näkee taas kuolleen äitinsä. Judithin elämän täyttää uskonto. Hän lukee isänsä kanssa usein Raamattua, ja he levittävät uskontonsa sanomaa kulkemalla ovelta ovelle.

Father says we should never underestimate the power our thoughts have to help us. He says that all we need is One Good Thought to save the day. I have a few good thoughts. These are some of them:

1) that the world is about to end
2) that everything is actually quite small
3) that I am in the Land of Decoration having my perfect day

The last is the best thought of all.
 
Toinen tärkeä asia Judithin elämässä on hänen rakentamansa The Land of Decoration. Hän on rakentanut sen asioista, joita muut pitävät vain roskina ja siihen kuuluvat vuoret, talot ja ihmiset vievät suuren osan hänen huoneestaan. Eräänä päivänä Judith haluaa, että seuraavana yönä sataisi lunta, jotta hänen ei tarvitsisi mennä kouluun. Hän tekee keinotekoista lumisadetta huoneeseensa ja kuulee äänen. Seuraavana aamuna maa on valkoinen. Tästä lähtien Judith uskoo pystyvänsä saamaan aikaan ihmeitä.

Kirjasta ainutlaatuisen tekee lapsen kulma uskonnolliseen fundamentalismiin. Ainakaan aluksi Judith ei kyseenalaista asioita. Jumalan sanan mukaan pitää elää, ja maailmanloppu on pian. Vaikka häntä pidetään koulussa outona ja varsinkin Neil Lewis -niminen luokkatoveri tekee hänen koulupäivistään vaikeita, hän jaksaa uskoa parempaan tulevaisuuteen. Tuo parempi tulevaisuus on vain jossakin muualla kuin tässä maailmassa.

Judithin pohdinnat siitä, miksei hänen isänsä rakasta häntä ja mitä hän on tehnyt väärin, ovat satuttavia. Ainakin minä ajattelin heti, että isän suru ja ankaruus johtuivat kaipuusta, joka johtui Judithin äidin kuolemasta. Judith muistutti isää vain liikaa äidistään, ja tämä tuotti isälle vaikeuksia.

Vaikka kirjassa oli monia rankkoja aiheita - uskonnollinen fundamentalismi, koulukiusaaminen ja puoliksi orpona kasvaminen - , ei kirjaa ollut raskasta lukea. Kirja oli koskettava, mutta jollakin tavalla myös hurmaava. Ehkä lapsen näkökulma pehmensi vaikeita aiheita, vaikka tietenkin se sai myös pohtimaan, miten Judith selviää kaikesta.

Grace McCleen on erittäin lupaava esikoiskirjailija. Luin Wikipediasta, että hän on Judithin tapaan kasvanut fundamentalistiperheessä. Tämä on epäilemättä asia, josta hän sai kirjansa aiheen. Ehkä kirja on siksi kirjoitettu niin koskettavasti, että kirjailijalla on samankaltaisia kokemuksia kuin Judithilla.

Ihastuin kirjan kanteen. Tavallaan se on lapsellinen, mutta lapsellisuudessaan se on todella ihana ja sopii kirjaan.

Suomeksi The Land of Decoration ilmestyi nimellä Ihana maa tänä vuonna. Moni ei tästä ole vielä ehtinyt blogata, mutta KatjaHanna ja Maria ovat Ihanaan maahan ehtineet tutustua.

Seuraavaksi lukuvuorossa on kehuttu When God Was a Rabbit. Olen odottanut sen lukemista innokkaasti.

**** 1/2

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat kirjabloggaamisen suola ja sokeri. Kiitos!