lauantai 8. maaliskuuta 2014

Veronica Roth: Insurgent

ryhmäsymboli: Rhytm & Hues Design kansi: Joel Tippie
Veronica Roth: Insurgent 2012 Katherine Tegen Books 525 s. (ilmestynee kesäkuussa suomeksi nimellä Kapinallinen)
lainattu kirjastosta

That evening I return to my room and slide my hand beneath my mattress to make sure the gun is still there. My fingers brush over the trigger, and my throat tightens like I am having an allergic reaction. I withdraw my hand and kneel on the edge of the bed, taking hard swallows of air until the feeling subsides. 
What is wrong with you? I shake my head. Pull it together.
And that is what it feels like: pulling the different parts of me up and in like a shoelace. I feel suffocated, but at least I feel strong.

Insurgent on trilogian toinen osa, joten ensimmäistä osaa koskevilta juonipaljastuksilta ei voi välttyä.

Tris koki Divergentin lopussa kaksi traumaattista kokemusta. Hän sekä surmasi ystävänsä itsepuolustukseksi että menetti vanhempansa. Nämä tapahtumat painavat Trisiä ja saavat hänet kammoamaan aseita ja miettimään elämänsä mielekkyyttä. Four kohtaa ihmisen, jota on yleisesti luultu kuolleeksi. Tris ja Four eivät ole missään turvassa, sillä heitä jahdataan heidän poikkeavuutensa vuoksi.

Luin Veronica Rothin Divergentin elokuussa. Vuoden alussahan kirjasta ilmestyi myös odotettu suomennos nimeltään Outolintu, koska kirjaan perustuva elokuva saapuu valkokankaille tänä vuonna. Suomen ensi-ilta on ilmeisesti 11. huhtikuuta. En pitänyt Divergentiä minään dystopiagenren mullistajana, mutta viihdyin nopealukuisen ja mielenkiintoisen kirjan parissa.

Insurgent tuntui välillä hyvinkin väliosamaiselta. Oli selvää, että lukijaa johdatellaan kohti viimeistä kirjaa ja minulle tuli ajoittain tunne, että haluan saada luettua toisen osan alta pois, jotta voin jatkaa viimeiseen osaan ja saada selville loppuratkaisun. Toimintaa oli ensimmäistä kirjaa enemmän eikä Trisin ja Fourin suhde säästynyt karikoilta.

Luin kirjan reilussa vuorokaudessa. Lukuvauhtini kertoo kirjan nopeatempoisuudesta ja vetävyydestä, mutta myös siitä, että jouduin jättämään Hugh Howeyn Woolin kesken, jotta saan Doctor Sleepin ja Insurgentin luettua ja palautettua kirjastoon seuraavaa lukijaa varten. Wool on vaikuttanut jo alun perusteella niin hyvältä, että veikkailen siitä varovasti ehkä yhtä lempikirjoistani. En siis todellakaan mielelläni jättänyt kirjaa hetkeksi tauolle, mutta pakko mikä pakko. Insurgent kärsi tästä hieman, sillä huomasin ajoittain vertailevani Rothin kirjaa kiehtovampaan ja taidokkaammin kirjoitettuun Wooliin. Kirjat kuuluvat samaan genreen, mutta vertailu oli silti epäreilu. Kohderyhmä on eri ja kirjojen ideat hyvin erilaiset.

Insurgent loppui sellaiseen juonikoukkuun, että odotan viimeisen osan lukemista. Olen kuullut Allegiantista ristiriitaista palautetta ja olen ymmärtänyt monen pettyneen trilogian päätökseen, mutta ainahan on mahdollista, että minä yllätyn positiivisesti. Tosin olen pettynyt todella monen sarjan loppuratkaisuun, joten alkuasetelma ei ehkä ole kovin suotuisa Allegiantin lukemiselle.

Divergent -trilogian voisi kuvailla olevan rankkuudessaan Deliriumin ja Nälkäpelin välillä. Kirjoissa on kuolemaa ja väkivaltaa, mutta myös uskottavasti kehittyvä romanssi Trisin ja Fourin välillä. Tosin tätä kirjaa lukiessani koin Trisin ja Fourin väliset kinat välillä ylidramaattisiksi. Ensimmäisen kirjan aikana heidän suhteensa rakentui hiljalleen eikä se ollut onneksi mitään välitöntä rakkautta, mutta Insurgentissa Trisin ja Fourin suhdetta olisi voinut kuvata paremminkin. Saapa nähdä, mitä suhteelle käy viimeisen kirjan aikana.

Olen melko varma, etten Rothin sarjaan palaa ensimmäisen lukukerran jälkeen, mutta ovathan nämä viihdyttävää ja sopivia tyydyttämään nuorille aikuisille suunnatun dystopian nälkää. Silti englanniksi on ilmestynyt huomattavasti parempaakin tavaraa tässä genressä ja jään toivomaan, että jokin kustantamo joskus suomentaisi myös esimerkiksi Neal Shustermanin Unwind-dystologian, josta ollaan muuten tekemässä elokuvaa, joten elättelemäni suomentamistoiveet eivät ole aivan tuulesta temmattuja.

Vinttikamarissa-blogin Ahmun mukaan Insurgent kärsii hieman toisen kirjan ongelmasta, sillä kirjassa selvästi ollaan menossa johonkin, mutta varsinaisesti langanpäitä ei voi vielä solmia yhteen, koska on tulossa vielä kolmaskin osa. (Olen samaa mieltä.)
Notko, se lukeva peikko varoittaa, että toisen osan jälkeen tekisi mieli jatkaa suoraan kolmanteen osaan.
Kirjaneidon tornihuoneessa viehätyttiin erityisesti kirjan nopeatempoisesta juonesta.

♥♥♥½

6 kommenttia:

 1. Insurgentissa tosiaan on hiukan väliosan makua, mutta minä pidän siitä silti. Koko trilogiasta on tosin tullut minulle hyvin henkilökohtainen sarja ja annan sen varjolla joitain juttuja anteeksi. Joistain kirjoistahan vain tulee tietyllä tavalla omia ja Divergent-trilogia on minulle yksi niistä. Mutta mukavaa, että sinäkin pidit!

  Allegiantista pitää sanoa sen verran, että se tosiaan jakaa mielipiteitä ja ymmärrän hyvin miksi. Itse rakastin kirjaa ja pidin sitä oikeastaan koko sarjan parhaana osana. Mutta ymmärrän hyvin mikseivät kaikki sille syty, minullakin kesti hetki toipua lopun aiheuttamasta tunnemylläkästä. Odotan suurella mielenkiinnolla mitä sinä tulet pitämään kirjasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulle Divergent-trilogiasta ei niin rakasta ole muodostunut. Näitä on kiva lukea, mutta huomaan myös viat.

   Saa nähdä, milloin saan Allegiantin kirjastosta. Laitoin sen varaukseen heti, joten loppukoukku oli Divergentin vastaavaa mielenkiintoisempi.

   Poista
 2. Mulla odottaa tämä hyllyssä. Periaatteessa olisin voinut hypätä tähän suoraan Divergentin jälkeen, mutta jotenkin koin olevani todella hengästynyt, enkä jaksanut jatkaa sarjaa saman tien. Lueskelen tässä välissä vähän muuta ensiksi. Minulla kuitenkin on mahdollisuus lukea trilogian päätösosa heti, jos Insurgentin cliffhanger tuntuu liian pahalta, sillä ostin koko paketin itselleni. :)

  Kaverini mukaan sarjan päätös oli hämmentävä ja erikoinen YA:n saralla. Muuta hän ei sanonut. Odotan siis kiinnostuneena.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olen kuullut, että päätös olisi tavallisesta poikkeava. Olen kehitellyt päässäni veikkauksia, mutta saatan olla aivan väärässä. Joudun odottamaan kirjaa kärsivällisesti kirjastosta, mutta todennäköisesti otan kirjan lukuun mahdollisimman pian sitten, kun sen käsiini saan. Divergent ei ole lempitrilogiani, mutta jotakin aika koukuttavaa siinä silti on. Ehkä ihan hyvä, että annoit itselleni hengähdystauon, sillä toinen osa on vielä nopeatempoisempi kuin ensimmäinen. Toisaalta se saa lukemaan eteenpäin nopeasti, mutta toisaalta pää jää hieman pyörälle lukemisen jälkeen.

   Poista
 3. Olen lukenut tosi vähän dystopiakirjoja (ehkä yhden tai kaksi), joten minulle kaikki tällaiset ovat aika uusia juttuja ja onneksi! Kirja (Divergent) oli niin mieletön lukukokemus, etten nyt tiedä miten pärjään kunnes saan tämän kakkososan käsiini. Mutta tuota johdatteluosuutta kakkososissa minäkin pelkään :/ Ja ehkä tuota Trisin ja Fourin suhteen kehittymistä, koska se vei jo nytkin liikaa sivuja ;D

  Muttamutta, luulenpa että tämän jälkeen innostuin aivan uudella lailla lukemaan tämän tyyppistä kirjallisuutta! Toivottavasti tästä hekumakommentista saa jotain selvää, sain kirjan loppuun nimittäin alle tunti sitten ja nyt istun koneella lukemassa arvioita ja katselemassa trailereita :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä taas olen lukenut niitä suht monta. Varmaankin tykkäisin Divergent-trilogiasta vielä enemmän, jolleivät jotkin ideat tuntuisi jo hieman kuluneilta. Kiva kuulla, että ihastuit Divergentiin noin paljon. Minäkin odotan innolla viimeisen osan lukemista ja elokuvan saapumista teattereihin.

   Poista

Kommentit ovat kirjabloggaamisen suola ja sokeri. Kiitos!