maanantai 24. maaliskuuta 2014

Victoria Schwab: The Archived

kannen suunnittelu: Tyler Nevins
Victoria Schwab: The Archived 2013 Hyperion 321 s.
saatu lahjaksi

"No, Kenzie. That's history with a little h. I mean History with a big H. A History is..." You pull out a cigarette, roll it between your fingers. "You might think of it as a ghost, but that's not what it is, really. Histories are records."
"Of what?"
"Of us. Of everyone. Imagine a file of your entire life, of every moment, every experience. All of it. Now, instead of a folder or a book, imagine the data is kept in a body."
"What do they look like?"
"However they looked when they died. Well,
before they died. No fatal wounds or bloated corpses. The Archive wouldn't find that tasteful. And the body's just a shell for the life inside."

"Like a book cover?"
"Yes." You put the cigarette in your mouth, but know better than to light it in the house. "A cover tells you something about a book. A body tells you something about a History."
I bite my lip. "So... when you die, a copy of your life gets put in the Archive?"
"Exactly."
I frown.
"What is it, Kenzie?"
"If the Outer is where we live, and the Archive is where our Histories go, what are the Narrows for?" 
You smile grimly. "The Narrows are a buffer between the two. Sometimes a History wakes up. Sometimes Histories get out, through the cracks in the Archive, and into those Narrows. And when that happens, it's the Keeper's job to send them back." 

Mackenzie Bishop on menettänyt kaksi itselleen rakasta ihmistä: veljensä ja isoisänsä. Isoisä on jättänyt jälkeensä muutakin kuin surun, sillä hän koulutti elinaikanaan Mackenziestä vartijan, jonka tehtävänä on estää epävakaita Historioita karkaamasta Arkistosta Ulkomaailmaan. Arkisto on kirjaston tapainen paikka, jossa säilytetään kuolleiden muistoja. Kuolleiden muistot on säilötty Historioihin, jotka näyttävät aivan menehtyneiltä muistojen haltijoilta. Historiat eivät kuitenkaan ole ihmisiä, ja niiden olemassaolo on salattava tavallisilta ihmisiltä, sillä muuten ihmiset haluaisivat menettämänsä rakkaat takaisin. Mackenzien alueella on alkanut olla epätavallisen paljon heränneitä Historioita, jotka täytyy palauttaa Arkiston hyllyihin. Mikä saa Historiat heräämään ikiunestaan?
 
Aloin syksyllä katsella Youtubesta löytyviä booktuberien tekemiä videoita. Se onkin tällä hetkellä kanava, jonka kautta saan eniten tietoa ulkomaisista nuorille aikuisille suunnatuista kirjoista. The Archivedin bongasin ensimmäisenä joltakin booktube-kanavalta, mutta en enää muista miltä, sillä Victoria Schwabin kirjat ovat aika suosittuja booktuberien keskuudessa. Hullaannuin kansikuvaan, joka on edelleen yksi kauneimpia pitkään aikaan näkemiäni, ja kiinnostuin omaperäisen kuuloisesta ideasta. The Archived olikin pakko ottaa lukuun heti, kun sain sen käsiini.
Kansikuvan lisäksi sisäkansikin miellytti silmääni.
Yleensä hyvät kirjat saavat lukemaan liiankin nopeasti, mutta tätä luin jännittävästä juonesta huolimatta hitaasti ja nautiskellen. En olisi halunnut kirjan loppuvan ja nyt haluaisinkin päästä lukemaan The Unboundin, mutta se ei vielä valitettavasti löydy kirjahyllystäni.

Minulla on viime aikoina ollut ongelmana, että lukemani YA-kirjat ovat tuntuneet liian samankaltaisilta ja olen yrittänyt etsiä luettavakseni genren edustajia, joiden konseptissa on jotakin tuoretta ja ainutlaatuista. The Archived vaikutti tällaiselta ja olin onneksi oikeassa. En osaa verrata kirjaa mihinkään aiemmin lukemaani enkä osaa edes oikein määritellä, mihin genreen kirja lukee. Goodreadsin käyttäjät ovat monet laittaneet tämän urbaaniksi fantasiaksi, joka ehkä onkin paras määritelmä, mutta mieluiten olen tunkematta kirjaa mihinkään lokeroon. 

Vaikka kirjan idea on selvästi mielikuvituksen tuotetta, Schwab on sirotellut joukkoon myös hyvin realistisia piirteitä. Mackenzien veli on kuollut vähän aikaa sitten ja Mackenzien perheellä on erilaisia tapoja käsitellä Benin kuolemaa. Vanhemmat haluavat muuttaa pois muistojen täyttämästä kodista ja äiti heittää muuton yhteydessä suurimman osan Benin tavaroista pois, koska terapeutti oli neuvonut aloittamaan puhtaalta pöydältä. Mackenzie on ahdistunut siitä, että hänen veljensä muisto himmenee. Hän pelkää unohtavansa, miltä Benin ääni kuulostaa.

Mackenzie kamppailee arkiminänsä ja vartijaminänsä yhdistämisessä. Hän ei saa kertoa läheisilleen Arkiston olemassaolosta vaan hänen on salattava tärkeä tehtävänsä. Hänellä ei ole enää isoisäänsä, jonka kanssa hän voisi keskustella toisesta elämästään. Jatkuva salailu on kuluttavaa ja Mackenzie onkin väsynyt jatkuvaan valehteluun ja puolitotuuksien kertomiseen. 

Jotkut lukijat ovat pitäneet kirjaa liiankin hidastempoisena, mutta mielestäni kirja etenee juuri sopivalla vauhdilla. Kirjan tunnelma on ihanan salaperäinen ja ajoittain karmiva. Mackenzien kouluttautumisesta vartijaksi kerrotaan takaumina isoisän kanssa vietettyyn aikaan. Luulisin, että jatko-osissa paljastuu, miksi isoisä valitsi koulutettavaksi juuri Mackenzien, sillä hän on poikkeuksellisen nuori seuraajaksi. Arkisto on varsin mystinen paikka ja sen toimintatavasta kerrottiin hiljalleen kirjan kuluessa.

♥♥♥♥¾

Koska sain innoituksen kirjan lukemiseen booktubereilta, laitan poikkeuksellisesti linkin erään suosikkibooktuberini The Archived -videoon: Katytastic.

Suomenkielisissä kirjablogeissa ei Victoria Schwabin kirjasta ole taidettu kirjoittaa, mutta englanninkielisiä arvioita voi käydä lukemassa esimerkiksi The Book Smugglers - ja Popcorn Reads -blogeista.

EDIT. Kirjaneitokin on blogannut tästä.

8 kommenttia:

 1. Tämä on kiinnostanut minuakin jo pitkään, ja nyt kun luin tämän postauksen tuli sellainen olo, että tämä pitää lukea mahdollisimman pian! :) Vaikuttaa ainutlaatuiselta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen lämpimästi! Tämä oli piristävä poikkeus YA-kirjojen valtavirrasta.

   Poista
 2. Minuakin kiinnostaa tämä kovasti. Olen muutaman kerran jo meinannut tämän hankkia, mutta odottelen vielä. Todellakin erilaiselta YA-kirjalta tämä vaikuttaisi, joten kyllä tämän vielä joku päivä aion ahmaista.

  Minäkin pidän Katytasticin videoista. Hänellä on upea kirjakokoelma videoidensa taustalla - melkein kateeksi käy :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen todellakin. Uskon, että voisit pitää. :)

   Katytastic on hauska ja hänellä on todellakin kadehdittava kirjakokoelma. Tosin omissakin hyllyissä on sen verran lukemattomia kirjoja, että ei ehkä kannata kadehtia suuria kirjakokoelmia vaan ensin lukea oman hyllyn lukemattomat pois.

   Poista
 3. Kirjoitat tästä tosi kiinnostavasti ja kiitos myös booktuber-infosta, en ollut tiennyt koko asiasta. Kyllä vaan on hyvä lukea blogeja, niin oppii vaikka mitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taisin löytää Booktube-yhteisön aivan sattumalta, kun etsin Unwindin kirjatraileria. Huomasinkin, että kirjastahan on tehty videoita, joissa lukijat kertovat lukukokemuksistaan. Nykyään niitä tuleekin katsottua melkein päivittäin ja erityisesti muutaman vloggaajan uudet videot katson lähes aina.

   Poista
 4. Booktube-videot ovat ihan järjettömän koukuttavia ja seuraamieni vlogaajien määrä tuntuu vain lisääntyvän koko ajan... Katytastic on yksi minunkin suosikeistani! Minäkin taisin bongata The Archivedin Booktuben kautta. :)

  Nuo sisäkannen kuvioinnit ovat minustakin superhienot ja kansi on muutenkin upea! Samoin ajatuksin tämän luimme, ihana kirja kyseessä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Tänäänkin olen niitä ehtinyt jo katsoa. Seurattavien lista on minullakin todella pitkä, mutta seurattavien joukossa on muutama suosikki, joiden videot katson melkein aina. Olen saanut vlogeista monia hyviä kirjavinkkejä.

   On hienoa, kun kirjan ulkoasuun on panostettu näin paljon. Vaikka kirja olisi ollut aivan ihana huonommillakin kansilla, onhan se kiva, että kirja on myös miellyttävä silmälle. :)

   Poista

Kommentit ovat kirjabloggaamisen suola ja sokeri. Kiitos!