lauantai 14. helmikuuta 2015

Ystävänpäivän lukumaraton: päivittyvä kooste + koonti

Lukutoukan ruokalista -blogin Emmi keksi idean ystävänpäivän lukumaratonista. Mietin ensin, jaksanko kiireisen opiskeluviikon jälkeen omistaa päivää lukemiselle, mutta sitten minusta tuntui, että opiskelulta vapaa päivä olisi juuri sitä, mitä tarvitsen. Ehdin saada opiskelujutut tänään aamupäivällä siihen pisteeseen, että voin pitää täysin opiskelusta vapaan viikonlopun. Olen asiasta todella iloinen. En aseta itselleni mitään tavoitteita ja ajattelin valita kirjat sen mukaan, mikä tuntuu sopivan lukufiilikseen parhaiten. Aikomuksenani on myös blogata kirjoista maratonin aikana, koska aiemmin ongelmana on ollut se, että moni maratonilla luetuista kirjoista jää bloggaamatta. Tällä kertaa bloggaan kirjoista kuitenkin heti ja ajastan bloggaukset ilmestymään ensi viikon aikana.

Hyvää ystävänpäivää kaikille! Ennen maratonin aloittamista aion käydä vielä Pizzariumissa (turkulainen pizzeria, josta saa parasta pizzaa, mitä olen elämässäni syönyt) ja kirjastossa täydentämässä kirjavarastojani. Suunnitelmissani on aloittaa lukeminen kolmen aikoihin. Luen todennäköisesti ensimmäisenä loppuun Chevy Stevensin Kadonnut-kirjan, joka on yksi järkyttävimmistä lukemistani kirjoista. Kirjassa kiinteistönvälittäjänainen kidnapataan kesken näytön. Nainen kertoo tarinaansa psykologilleen sieppaajan kynsistä pääsemisen jälkeen. Päivitän edistymistäni ajoittain myös blogiin, mutta todennäköisesti olen aktiivisempi Instagramin puolella (@annaminunlukea).

Hyvää ystävänpäivää kaikille!

17.05 Luin kolmen aikaan parin minuutin ajan kaupungilla, mutta pääsin aloittamaan maratonin kunnolla vasta puoli neljän aikaan, kun olin päässyt kotiin. Chevy Stevensin Kadonnut on nyt luettu. Olin lukenut kirjaa sivulle 272 ennen maratonia. Loppu meni aika kaukaa haetuksi, mutta muuten pidin kirjasta. Tosin se oli ajoittain melko yököttävä, joten kovin heikkohermoisille en kirjaa suosittele. Nyt yritän blogata kirjasta ja todennäköisesti jatkan sitten lukemista Matti Kangaskosken Sydänmarssin parissa.

17.38 Bloggausta täytyy vielä maratonin jälkeen täydentää kuvalla, juonikuvauksella ja lainauksella, mutta muuten sain sen valmiiksi. Jatkan siis lukemista.

23.50 Olen viime tuntien aikana tehnyt paljon muutakin kuin lukenut. Tosin ei minua kovin paljon edes harmita, että aikaa on mennyt myös kaupassa käymiseen ja lukupiiritehtävien koostamiseen yhdeksi tiedostoksi. Kirjoitin siis oman lukupiiritehtävien osuuteni jo aamulla, mutta maratonin aikana luin vielä muiden ryhmäläisten tuotokset, tein niistä yhden tiedoston ja palautin sen. Minun ei muka pitänyt tehdä mitään opiskelujuttuja, mutta nyt ei ainakaan enää tarvitse. Onneksi lähdin lukumaratonille melko rennolla asenteella enkä edes tähtää suuriin sivumääriin. Sain Matti Kangaskosken Sydänmarssin loppuun. Olin lukenut sitä viikolla sivulle 18, joten luin sen melkein kokonaan maratonin aikana. Kerrontatyyli ilman pilkkuja on melko erikoinen ja teki lukemisen ajoittain raskaaksi, vaikka ratkaisusta pidinkin. Molemmat maratonkirjani ovat sisältäneet niin kieroutuneita ihmisiä, että toivon mukaan seuraava kirja on hieman kevyempi. Ajattelin aloittaa seuraavaksi Mervi Heikkilän Louhen liittoa. Kirjoitan kuitenkin Sydänmarssi-bloggauksen ensin.

10.02 Menin yhden jälkeen nukkumaan ja heräsin yhdeksän jälkeen. Sain Heikkilän Louhen liiton luettua. Se ei onneksi ollut niin ahdistava kuin aiemmat maratonkirjat ja itse asiassa pidin siitä tähän mennessä lukemistani kirjoista eniten. Nyt bloggaamaan. Sitten jatkan varmaankin Jaakko Markus Seppälän Lemenin parissa, joka on minulle kevään odotetuimpia kirjoja. Toivottavasti se täyttää ennakko-odotukset.

14.58 Taas on tullut tehtyä lukemisen lisäksi muutakin, mutta sain myös Lemenin loppuun. Suosittelen! Kun pääsin maailmaan sisälle, tykkäsin kirjasta paljon.

15.29 Maraton on loppunut. Ehdin vielä lukea Jessie Burtonin The Miniaturist -kirjaa 37 sivun verran. Koostetta en ehdi vielä tehdä, mutta teen sen myöhemmin illalla tämän maratonbloggauksen jatkeeksi.

KOONTIEn maratonin aikana laskenut sivumääriä, koska olen kokenut sen parhaimmaksi tavaksi itselleni. Laskin lukemani sivut kuitenkin maratonin jälkeen yhteen ja huomasin lukeneeni 833 sivun verran. Luin kolme kokonaista kirjaa (Sydänmarssia olin lukenut niin vähän ennen maratonia, että lasken sen kokonaiseksi kirjaksi), yhden keskeneräisen loppuun ja aloitin lukemaan yhtä kirjaa. En ole enää moneen maratonkertaan edes yrittänyt tavoitella ensimmäisen lukumaratonini aikana tekemääni ennätystä (muistaakseni noin 1800 sivua), koska ensimmäisen maratonin jälkeen fiilikseni ei ollut aivan mahtavin. En myöskään valinnut maratonille tavallista lyhyempiä kirjoja (vain Louhen liitto oli alle 200-sivuinen) ja etenkään Kangaskosken Sydänmarssi ei sopinut kovin nopeaan tahtiin luettavaksi.

En ole ennen maratoonannut lukuvuoden aikana, mutta huomasin pääosin lukemiselle omistetun päivän olevan melko rentouttava opiskelukiireiden täyttämän lukukauden keskellä. Tosin jouduin tekemään lopulta hieman opiskelujuttuja maratonin aikanakin, mutta en onneksi kovin paljon. Muutenkin tein välillä muutakin kuin luin, sillä halusin välillä viettää poikaystävänikin enkä vain kirjan kanssa aikaa. Kirjoitin myöskin Lemeniä lukuunottamatta lukemistani kirjoista bloggaukset maratonin aikana, mitä en ole aiempien maratonien aikana tehnyt. Koin tämän myös itselleni hyväksi tavaksi, koska usein maratonkirjoista bloggaaminen on jäänyt tai olen ainakin kokenut blogattavien pinon kasvun stressaavaksi. Koska maratonilla tulee luetuksi tavallista enemmän, kirjoista heränneet ajatukset voivat unohtua helpommin, jos niistä bloggaamisen jättää vasta maratonin jälkeiselle ajalle.

Sain luettua lukupinoa hieman matalammaksi, ja kaikki maratonin aikana lukemani kirjat olivat mielestäni hyviä. Suurimman vaikutuksen minuun teki Jaakko Markus Seppälän Lemen. Lisäksi pidin todella paljon Mervi Heikkilän Louhen liitosta. Maratonin jälkeen olen tehnyt pääasiassa muuta kuin lukenut mutta olen jo ehtinyt jatkaa keskeneräistä Jessie Burtonin The Miniaturist -kirjaa hieman. Lukuhaluja maraton ei ainakaan vienyt. Päinvastoin, se sai lähinnä muistamaan, miten ihanaa lukeminen voi olla, kun sitä voi tehdä muutenkin kuin pienissä pätkissä kerrallaan.

20 kommenttia:

 1. Kuulostaa kivalta :) Minäkin voisin kokeilla tätä hiihtoloman aikana, jos ehdin. Hyvä, että sait opiskelut hoidettua alta pois, ne voisivat muuten jäädä häiritsemään...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En olisi ehtinyt maratoonaamaan, jollen olisi saanut opiskelujuttuja tehtyä, koska erään tehtävän deadline on huomenna. Käytin heräämisen jälkeen kolme tuntia opiskelujuttuihin ja sain ne valmiiksi, joten nyt voin hyvällä omallatunnolla lukea. Päivän omistaminen lukemiselle on ihan mukava kokemus (varsinkin kun ottaa hieman rennommin eikä yritä lukea mahdollisimman paljon vuorokauden aikana niin kuin minä yritin ensimmäisen maratonini aikana; siitä jäi hieman ähky olo).

   Poista
 2. Mukavaa maratonia ja ystävänpäivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. :) Toivottavasti päiväsi on sujunut hyvin.

   Poista
 3. Kivaa maratonia! :) Itse en taida tällä kertaa osallistua mukaan, vaikka tavallaan mieli tekisikin. Tämä päivä on kuitenkin aika buukattu tekemistä iltaan saakka eikä oikeastaan ole juuri nyt sellaisia kirjojakaan joihin tekisi mieli tarttua. Seurailen instagramin kautta mielenkiinnolla mitä lueskelet. :) Ja hyvää ystävänpäivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja hyvää ystävänpäivää sinullekin. :)

   Poista
 4. Minä lopetin juuri omani. Oli jälleen kiva kokemus. Ei muuta kuin paljon tsemppiä sinullekin maratonmatkaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. :) Kiva kuulla, että maratonisi meni hyvin.

   Poista
 5. Lukuintoa maratoniin! Itse aion keskittyä vain lukemiseen ja jättää bloggausten kirjoittelun ensi viikolle. Koontipostausta toki päivittelen maratonin aikana. Joka siis alkaa osaltani ihan kohta... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minua on aina maratonin jälkeen stressannut bloggaamattomien kirjojen pino, ja siksi kokeilen tällaista. Otan muutenkin vähän rennommalla otteella, joten mitään maratonennätyksiäni en todellakaan hätyyttele (luin ensimmäisellä maratonillani ihan hullun paljon ja se oli ihan liiallista; rauhallisempi tahti sopii minulle paremmin).

   Tsemppiä maratonillesi! :)

   Poista
 6. Hyviä lukuhetkiä maratonillesi!

  VastaaPoista
 7. Leppoisaa maratonia - kuulostaa niin kivalta! Meillä vietetään kaksivuotissynttäreitä, joten ei mitään mahkuja päästä mukaan. Eläydyn näin taustajoukoissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. :) Tämä olikin kivaa varsinkaan, koska en lukenut mitenkään hiki hatussa vaan ihan vain omaksi ilokseni. Toivottavasti eiliset synttärit olivat onnistuneet. :)

   Poista
 8. Kiva kuulla, mitä pidät Lemenin kirjasta. Se on hieman alkanut kiinnostaa minuakin. Tsemppiä loppumaratonille. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lemen oli mielestäni todella hyvä! Suosittelen. Ensin ajattelin sen olevan jopa liian scifiä, mutta aika pian pääsin kirjasta kärryille ja sen jälkeen nautin lukemisesta paljon. En turhaan odottanut kirjan lukemista.

   Poista
  2. Miniaturist-kirja on minullakin hyllyssä. Ostin sen viime kesällä Amsterdamista, se oli siellä aika näyttävästi esillä kirjakaupoissa. Lukeminen on jäänyt, vaikka siinä on niin näyttävä kansikin. Eli jälleen kiinnostaa kuulla, mitä mieltä tuosta olet. :)

   Poista
  3. Olen lukenut viitisenkymmentä sivua ja tähän mennessä olen pitänyt. Idea ainakin kuulostaa todella mielenkiintoiselta, ja kun kirjasta kuulin joulun aikoihin, minulle heräsi heti vastustamaton halu lukea kirja. Sain sen kirjastosta eilen, joten aika pian otinkin sen lukuun. :)

   Poista
 9. Aika monta sivua/kirjaa ehdit kuitenkin lukea vaikka teit muutakin. Mukavaa että tykkäsit tästä sinulle hitaammasta ja rennommasta tahdista. Itsellä koko maratooni tyssäsi alkumetreille kun kuume kaatoi sänkyyn. En lukenut paria sivua enempää koko päivänä eikä oikein vieläkään tahmeat aivot jaksa kahlata sivuja läpi. Ehtiihän tuota taas lukea kunhan taas aivot selkiintyvät ja toiuminen edistyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pikaista paranemista! Harmi, että maratonillesi kävi tällä kertaa noin ikävästi. Eiköhän yhteismaratoneja ole seuraavan kerran viimeistään kesällä. :)

   Poista

Kommentit ovat kirjabloggaamisen suola ja sokeri. Kiitos!