tiistai 6. elokuuta 2013

Mitkä ovat blogini huonot ja hyvät puolet?

Aikomuksenani oli kysellä blogiani koskevia risuja ja ruusuja vasta, kun blogini täyttää vuoden eli tammikuussa. Kuitenkin sain eräältä teistä lukijoista kommentin, että valkoinen teksti mustalla pohjalla ei ehkä ole se kaikkein lukijaystävällisin vaihtoehto. Nyt haluankin siis palautetta siitä, ovatko muut samaa mieltä ja kaipaatteko muunlaisia muutoksia blogin ulkoasuun tai sisältöön. Risuja ja ruusuja kehiin, olisin niistä kiitollinen.

En blogini ulkoasua ole kovin paljon miettinyt, vaan tein blogistani melko tummasävyisen, koska itse synkkyydestä pidän. Olen huomannut, että blogini poikkeaa värimaailmaltaan melkein kaikista muista kirjablogeista, mutta en ole itse pitänyt blogiani kuitenkaan vaikealukuisena. Oma silmä kuitenkin voi olla sokea sellaisille seikoille, jotka muiden mielestä ovat suuriakin ongelmia.

Voisin peräti arpoa jotakin pientä tähän kyselyyni kommentoijien kesken. Arvontavoitto olisi jotakin pientä kivaa ja toivottavasti kirjanystäville mieluisaa. Kirja-arvonnan järjestän vasta ensimmäisten blogisynttärien kunniaksi, mutta yritän keksiä jonkin ilahduttavan pienen palkinnon arvottavaksi nytkin, koska haluan kiittää vastaajia.

EDIT. Muokkasin blogini otsikkoa hieman. Toivottavasti se erottuu noin hieman paremmin. Muut muutokset jätän ensi viikolle, ja kehittämisehdotukset ovat edelleen tervetulleita. Ei tuo blogin otsikon muutoskaan ole pakosti lopullinen, koska ei se ehkä vielä ole ihan sellainen kuin siitä haluaisin. Kiitos kommenteista. Paljon hyviä vinkkejä te olette jo antaneet.

39 kommenttia:

 1. Blogisi ulkoasu on kaunis ja selkeä, mutta minullakin on tosiaan vaikeuksia lukea valkoista tekstiä mustalta pohjalta. En ole asiasta valittanut, vaan "maalaan" tekstin hiirellä, jolloin lukeminen hieman helpottuu.

  En käytä yleensä rillejä koneella ja siksi tuo kontrasti näin päin tekee tekstistä "mössöisen". En osaa selittää, kirjaimet menevät minulla sekaisin, mutta tekstin "maalaaminen" tosiaan auttaa.

  Itsekin pidän periaatteessa tummasta ja synkästä ilmeestä, mutta mielestäni se soveltuu enemmänkin blogeihin, jossa tekstiä on vähemmän ja ehkä kuvia enemmän.

  Kaikkein tärkeintä minulle on kuitenkin ulkoasun selkeys ja se on tosi hyvä blogissasi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista. Ei minulle ollut tullut edes mieleen, että valkoinen teksti mustalla pohjalla ei olisi helppolukuista. Ehkä sitten olen niin tottunut sellaiseen ratkaisuun vai mikä lie onkaan syynä.

   Varmaan tekstin ja tekstin taustan väriä vaihdan, koska nykyinen ei vaikuta olevan sitten selkein mahdollinen. Yritän pitää ulkoasun minuna, mutta olisi vähän outoa olla miettimättä myös sitä, miten blogini lukijat ulkoasun kokevat. Tehän tätä enimmäkseen joudutte lukemaan enkä minä. :)

   Poista
 2. Oon opiskellut media-alalla ja meille painotettiin juurikin tuota, että valkoinen teksti mustalla pohjalla on huono vaihtoehto. Itselläni ainakin huomaan, että tekstin ympärille tulee "varjoja" ja se vaikeuttaa lukemista. Jos haluat kuitenkin pitäytyä tummassa värimaailmassa niin kannattaa kokeilla vaikka jotain harmaampaa taustaa. Tai hmm, onhan noit eri keinoja saada ulkoasusta synkkä :D Koulussa meille sanottiin, että valkoisella taustalla musta tekstikään ei aina kuitenkaan ole paras vaihtoehto, vaikka negavaihtoehtoa onkin parempi. Kontrasti ei saisi olla liian jyrkkä.

  Toinen minkä huomasin, niin blogisi otsikko ei näy ainakaan minun koneellani kunnolla, se hukkuu mustaan väriin kun taas esimerkiksi linkkiesi punainen väri erottuu kyllä. Otsikko on nyt liian samea, en osaa selittää :D

  Äh, en mä nyt osaa antaa kunnon neuvoja :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo harmaa tausta on yksi vaihtoehto, joita muutosta tehdessäni harkitsen. Pidän tästä värimaailmasta, mutta onhan se ikävää, jos blogitekstejäni on vaikea lukea.

   Otsikkoa jo vähän muokkasinkin, mutta en vielä ole varma, onko tuo muutos lopullinen vai vain väliaikainen.

   Hyviä neuvojahan sinä esitit, kiitos. :)

   Poista
  2. Tuli tässä mieleen vielä, jos haluat tekstejä selvemmiksi niin suurempi fontti ja riviväli helpottaa asiaa :) Sinänsä fonttivalintasi on kyllä selkeä ja parempi se tämmöinen päätteetön fontti nettimaailmassa on kuin sellainen jossa on päätteet, esimerkiksi Times New Roman. Ja muuten kyllä blogisi on selkeä ulkoasultaan :) Värejä vähän muuttamalla. Voithan kokeilla myös jotain tumman violettia kun sitä näyttää täällä vähän olevan ;) Tummia sävyjä kun on muitakin kuin vain musta ja harmaa :)

   Poista
  3. Testailin eilen erilaisia vaihtoehtoja, myös tuota violettia, mutta tämä vaaleanharmaa tausta miellytti enemmän silmääni. Kiitos vinkeistäsi, niistä oli apua. :)

   Poista
 3. Nyt huomasin Miran kommentista että blogisi nimi tosiaan näkyy hieman heikosti. Sen voisi ehkä laittaa kirkkaammalla värillä? Minua ei puolestaan haittaa valkoinen teksti mustalla pohjalla kun fontti on kuitenkin selkeä (esim. kaunokirjoitusfontti mustalla pohjalla on raskas luettava, yleensä luovutan jossakin vaiheessa lukemista).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jonkinlaista muutosta aion tehdä, kun monella taitaa kuitenkin olla ongelmia blogini lukemisessa. En varmaan mitään hirveän radikaaleja muutoksia tee, koska pidän blogini nykyisestä ulkoasusta, mutta yritän tehdä tekstini selkeämmin luettaviksi.

   Poista
 4. Minunkin on sanottava, että tekstin lukeminen on raskasta, jos se on mustalla pohjalla. Lisäksi useat tummanpunaiset linkit katoavat tuohon mustaan pohjaan niin ettei niitä tahdo siristelemättä erottaa. Ja jos joudun ponnistelemaan koneen ääressä tekstiä lukiessani, niin se usein valitettavasti jää lukematta...

  Noin muuten esim. asettelujen suhteen ei moitittavaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuon tummanpunaisten linkkien häviämisen taustaan olen huomannut, kun olen joskus katsellut blogiani muulla koneella kuin tällä kannettavalla, jota yleensä käytän. Syystä tai toisesta tämän näytöltä pystyn nuo linkitkin ihan hyvin lukemaan, mutta toisen koneen näytöllä ne ovatkin näyttäneet epäselkeiltä. Asian korjaaminen on kuitenkin jäänyt, mutta nyt teen kyllä senkin, kun kerran aion ulkoasua muokata toivottavasti parempaan suuntaan. Kiitos vinkeistä.

   Poista
 5. Minä taas näen bloginimen ihan hyvin ja se on helpompi lukea, koska kontrasti ei ole niin suuri. Kirkas punainen mustaa vasten taas tuottaa minulle saman ongelman kuin valkoinen teksti. :D

  Ja Pihiin naiseen yhtyen niin itse en jaksa lukea sitä ns. kaunokirjallista tekstiä missään blogeissa pitkiä pätkiä: ihan sama, minkä värinen tausta. Minusta ainakin se Bloggerin kaunokirjoitusteksti on hankalasti luettavaa. Se sopii runoihin tmv. mutta ei pitkiin pätkiin tekstiä. Olen ihan kauhea, mutta jätän sellaiset blogit kokonaan lukematta, koska en vain jaksa ponnistella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuten Morrelle jo sanoinkin, niin minäkin olen huomannut tuon linkkien ongelmallisen värin, vaikka jostakin syystä nekin näyttävät ihan luettavilta, kun käytän tätä konetta.

   Poista
 6. Minusta tumma on ihan ok, blogin ilme kannattaa pitää millaisena itse haluat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä minä tätä blogini ilmettä aion jonkin verran muokata, mutta tavoitteena olisi kuitenkin pitää ulkoasu minuna. Kuitenkin niin monen mielestä nykyään blogitekstejäni on vaikeahko lukea, joten ajattelin muuttaa hieman värimaailmaa. Kiitos kommentista.

   Poista
 7. Läppärin kautta tätä pystyy lukemaan mutta kännykällä selatessa ei tekstiä näy...Muuten blogisi tyyli on mielestäni näpsäkkä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista. Minulla ei ole aavistustakaan, millaiselta blogini näyttää kännykällä katsottuna, sillä omassa kännykässäni ei ole nettiä. Hyvä kuulla kuitenkin tuokin, että kännykällä katsellessa teksti ei näy. Ainakin tekstin ja tekstin taustan väri muuttuu. En mitään kovin radikaaleja muutoksia ulkoasuun aio tehdä, koska nykyisestä kuitenkin pidän ja sinulta ja joiltakin muiltakin olen saanut positiivista palautetta.

   Poista
 8. Täytyy kyllä sanoa, että vaikka blogisi erottuu hyvin muista juuri sävymaailman vuoksi, niin toisinaan valkoinen teksti mustalla pohjalla kyllä tuntuu aika raskaalta silmille. Ja punaiset linkit pomppaavat myös aika voimakkaasti valkoisen rinnalla, että joskus niitä on vaikea lukea. Ja joku mainitsikin, että otsikkosi ei kunnolla näy. En ole koskaan kiinnittänyt siihen huomiota, mutta se on tosiaan aika himmeä!

  Kuten Jokke sanoo, niin blogin ilme kannattaa pitää omaa silmää miellyttävänä, mutta nyt tekstin lukeminen on kyllä vähän haastavaa näin lukijan näkökulmasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kovin hempeää blogini ulkoasusta ei ole tulossa, koska en kokisi sitä niin minun blogiini sopivaksi, mutta hieman aion värimaailmaa muokata. Eihän se ole kiva kuulla, että blogitekstieni lukemisessa on ongelmia. Kiitos kommentista.

   Poista
 9. Ehkä fonttia ja sen kokoa voisi hieman muuttaa (suuremmaksi siis), jos haluat pitäytyä tässä mustassa taustassa. Minua tämän lukeminen ei haittaa, mutta ymmärrän, että se voi olla hankalaakin.

  Tykkään siitä, että paljastat mitä kirjoja sinulla on kesken. Itse pidän kirjankansien kuvia sivupalkissa samalla teemalla, mutta tuleehan tuo tekstinäkin selväksi, mitä on lähiaikoina tuloillaan. :)

  Luet monipuolisesti ja paljon ja olet ahkera bloggaaja. Kiitos siitä – se tekee blogistasi aivan erinomaisen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista ja kehuista. Ne lämmittivät mieltä. :)

   Varmaankin muutan värimaailmaa hiukan ja toivottavasti selkeämpään suuntaan. En pidä tätä blogia vain itselleni, joten haluan ottaa huomioon lukijoideni näkemyksen. Aika moni kokee valkoisen tekstin mustalla pohjalla raskaaksi, joten jonkinlaista muutosta aion tehdä.

   Minäkin pidän siitä, miten joissakin blogeissa voi sivupalkista lukea, mistä kirjoista on tulossa seuraavaksi bloggaus tai mitä bloggaaja juuri lukee. Siksi olen idean varastanut omaan blogiinikin, ja kiva kuulla, että siitä tykätään.

   Pidän vaihtelusta, joten kirjojakin tulee sitten luettua eri genreistä. Jos lukisin enimmäkseen jonkin genren kirjallisuutta, kyllästyisin varmaankin hyvin nopeasti. :)

   Poista
 10. Vaalea tausta ja tumma teksti on silmille miellyttävämpi yhdistelmä. Pimeässä lukiessa tämä nykyinen toimii paremmin, mutta pimeässä huoneessa harvemmin tulee istuttua tietokoneen ääressä. Punainen väri ei sekään oikein erotu mustasta taustasta, teksti menee vähän puuroksi.

  Toinen asia liittyen tänne kommentoimiseen: sanavahvistus on vähän sellainen asia, että se usein unohtuu kommentoijilta. Siis sitä kuvittelee, että kommentti meni jo läpi ja häipyy itse jo blogista pois, vaikka se olisi vielä tarvinnut sanavahvistuksen. Harmittaa, kun joskus palaa eikä oma kommentti olekaan sitten ilmestynyt blogiin!

  Muuten ei mitään kummempaa, sillä minusta on kivaa, että jokaisen bloggaajan blogi on ihan itsensä näköinen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensin en edes tajunnut, että minulla on sanavahvistus päällä, koska se on ilmeisesti Bloggerissa oletusasetuksena. Ihmettelin vain, miten blogiini ei tule spämmikommentteja toisin kuin joihinkin muihin blogeihin. Tuon spämmin eston vuoksi sanavahvistuksen olenkin sitten pitänyt päällä, vaikka tietysti toinen vaihtoehto olisi kommenttien valvonta ja spämmikommenttien julkaisematta jättäminen.

   Kiitos kommentista. :)

   Poista
 11. Ihan ok kaikki muu, paitsi erittäin rankka lukea valkeaa tekstiä mustalla pohjalla. Kun lukee noin 12 tuntia per päivä, sis. kirjat ja muiden blogit, lehdet yms. silmä todellakin väsyy ja jopa ärtyy, jos joutuu oikein pinnistelemään. Muuten ihan ok;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista. Yritän ensi viikolla muuttaa blogini värimaailmaa hieman lukija- ja silmäystävällisemmäksi. :)

   Poista
 12. Minä tykkään tästä synkkyydestä, se erottuu blogijoukosta. Plokkaukset ovat niin lyhyitä, että ei mun silmiä haittaa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kovin vaalea blogini värimaailmasta ei ole tulossa, koska se ei tuntuisi minulle sopivalta, mutta hieman värimaailmaa aion muokata. Jotkut pystyvät ilmeisesti lukemaan tekstejäni ihan hyvin, osa kuitenkaan ei. Kiitos kommentistasi. :)

   Poista
 13. Minä olen samaa mieltä siitä, että tekstiä on näin tummalta taustalta melko hankalaa lukea. Kyllähän se erottuu, mutta kun pitää pikkuisenkin "pinnistellä", sitä helposti luovuttaa. Ja se on harmi, sillä kirjoitat hyvin ja mielenkiintoisesti. Suosittelen siis myös siirtymistä vaaleampaan pohjaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti lukeminen on nyt helpompaa. :) Kiitos kommentistasi.

   Poista
 14. Minunkin on sanottava, että silmäni väsyvät kohtalaisen nopeaa lukiessa valkoista tekstiä tummalla pohjalla. Punainenkin on hieman raskas. Otsikko on minusta ok ja muu rakenne sekä sisältö tietty myös :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivoisin tämän nykyisen olevan vähemmän rasittava silmille. Kiitos kommentista. :)

   Poista
 15. Saan luettua hyvin valkoista tekstiä mustalta pohjalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaihdoin nyt kuitenkin, kun monella tuntui olevan hankaluuksia. Kiitos kommentista. :)

   Poista
 16. No nyt sinulla on uusi harmaa pohja. Minusta perinteinen valkoinen olisi paras, tai jos löytyy vaaleampi helmenharmaa, niin miksei sekin. Tämä nykyinen näkyy minun koneellani saven värisenä, ja teksti ei näy siinä niin hyvin kuin valkoisella. Sisältö tärkein, eikö vain?
  Blogisi nimi on herkullinen, älä vain koskaan muuta sitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaalensin vielä taustaani, ja toivottavasti nyt näkyy paremmin. Blogini nimi ei ole vaihtumassa, ei huolta. En varmasti keksisi mitään parempaa ja tämä nimi tuntuu juuri hyvältä. Kiitos kommentistasi.

   Poista
  2. Sisältöhän se tärkein juttu blogissa tietenkin on. Kuitenkin pidän tätä blogia julkisesti, joten siksi haluan, että halukkaat pystyvät myös hyvin lukemaan tekstejäni.

   Poista
 17. Mahtavaa, nyt blogiasi voi lukea vaivatta ja ulkoasu on edelleen sinunnäköisesi :) Kiitos ja kumarrus ;)

  (Kiitokset unohtuivat edellisestä kommentistani.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, että blogini lukeminen helpottui. Minunhan tässä sinua sinua kuuluisi kiittää, koska huomautit tästä. Muuten asia olisi tullut esille varmaan vasta viiden kuukauden päästä, kun blogini täyttää vuoden ja olin ajatellut kysellä risuja ja ruusuja. :)

   Poista
 18. Blogiasi on nyt tosiaan muutosten jälkeen helpompi lukea ja uusi värimaailma toimii mielestäni hyvin. Tuo mustan ja violetin yhdistelma on kiva!

  Blogisi ansoihin kuuluu mielestäni ehdottomasti se, että bloggaat todella usein ja säännöllisesti (taidat olla aika näpsäkkä lukija) ja se, että osaat kirjoittaa mielestäni niin sopivan tiiviisti. Bloggauksesi ovat lyhyehköjä (ainakin omiini verrattuna!), mutta niissä on paljon asiaa. Mukava lukea sellaisia juttuja! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Olen todella iloinen, että tämä muutos helpotti blogini lukemista.

   Minua nauratti tuo, kun sanoit minun bloggaavan sopivan tiiviisti. Poikaystäväni on tainnut lukea yhden blogitekstini, ja hänen mielestään se oli liian pitkä. No hyvä, että kaikki eivät ole sitä mieltä. Kiitos kommentistasi, positiivinen palaute piristää aina päivää. :)

   Poista

Kommentit ovat kirjabloggaamisen suola ja sokeri. Kiitos!