lauantai 31. elokuuta 2013

Lukujumista lukubuumiin

Kärsin suuren osan viime kuusta tuosta varmaan kaikkien lukuharrastajien hyvin tuntemasta ongelmasta: lukujumista. Nytkin minulla on lukemiseen liittyviä ongelmia, mutta syy on täysin päinvastainen. Alkukuusta en voinut lukea melkein lainkaan kaunokirjallisuutta vaan olin hautautunut tenttikirjasta tekemiini muistiinpanoihin. Sitten kun olin saanut tentin tehdyksi huomasinkin, että olisin halunnut lukea kaikkea yhtaikaa. Tuo kirja on niin houkutteleva, mutta tuo tuolla sopisi juuri nyt minun mielialaani, vaikka tämän romaanin lukemista olen odottanut jo vaikka kuinka kauan. En lue yleensä kovin montaa kirjaa kerralla. Olen aika nopea lukija ja usein haluan saada keskeneräisen kirjan loppuun ennen kuin aloitan uuden.

Tunnen oloni oudoksi, sillä minulla on tällä hetkellä kahdeksan kirjaa kesken. Tosin kaksi niistä on ollut monta viikkoa tauolla ja yhdestä olen lukenut vasta johdannon, enkä tiedä, milloin luen lisää. Yhtä luen tietokoneen näytöltä hyvin satunnaisesti. Neljää kirjaa voisin kuitenkin sanoa lukevani melko aktiivisesti. Scott Westerfeldin Uglies, Viivi Hyvösen Apina ja uusikuu ja Katherine Nevillen The Eight ovat käsissäni vuorotellen. Kaikki nuo kirjat ovat vielä todella hyviä, mutta silti en ole malttanut lukea vain yhtä kunnolla. The Eight on jännittävä, mutta nyt teoksessa on hieman hitaampi vaihe, joten luin Divergentin ja sen jälkeen halusin lukea lisää dystopiaa. Omassa hyllyssäni on jo puolisen vuotta odottanut Scott Westerfeldin Uglies-sarjaboksi, joten aloitin vihdoin ensimmäistä osaa. Viivi Hyvösen Apina ja uusikuun lukeminen alkoi ihan huomaamatta, kun minulla ei sattunut olemaan keskeneräisiä kirjoja mukanani ja sain kirjan käsiini. Sitten on vielä yksi tenttikirja, joka ei muuten ole tuo Filosofit. Sitä luen muuten vain.

Havainnollistan ongelmaani kuvalla. Seitsemän kirjaa kuvassa olevista on minulla kesken. Loput tuijottavat minua vaativasti ja kuiskivat, miten minua on kehuttu, mikä sinua vaivaa, kun kannoit minut kirjastosta vain makoilemaan pöydän kulmalla tai sinä rakastat minun kirjailijani muita tuotoksia, mitä oikein ajattelit, kun ostit minut, mutta silti luet vain noita muita kirjoja. Jennifer Eganin The Keep ja Jonas Gardellin Älä koskaan pyyhi kyyneleitä paljain käsin ovat molemmat ylistettyjä, ja The Cuckoo's Calling ja August on luettava ihan vain siksi, että pidän suunnattoman paljon J.K. Rowlingista ja Bernard Beckettistä. Jälkimmäiseltä en ole vielä lukenut vain yhden kirjan, mutta alkuvuodesta lukemani Genesis on yksi parhaista tänä vuonna lukemistani kirjoista. Voisin jopa sanoa, että kirja on mielestäni yksi parhaista kirjoista ikinä. Siitä huolimatta en ole lukenut muutama kuukausi sitten hankkimaani Augustia. Olin niin innoissani, kun sain kirjan käsiini, mutta silti se on edelleen lukupinossani muiden lukemattomien lukemattomien joukossa. August on vieläpä ihan lyhyt. Sen ehtisi lukea yhdessä illassa.

Yritän olla hautautumatta kirjavuoriin ja ehkä jopa valita kirjan, jonka lukisin loppuun muiden kirjojen häiritsemättä. Ensi viikolla luen ainakin Pekka Hiltusen Vilpittömästi sinun ihan alusta loppuun ja haahuilematta välillä muiden kirjojen sivuille, sillä vuorossa on taas yhteislukua Annikan ja Kristan kanssa.

Onko kellään muulla monen kesken olevan kirjan ongelmaa vai onnistutteko te lukemaan vain yhtä kirjaa kerrallaan?

22 kommenttia:

 1. Minulla on samainen ongelma. Monta kirjaa on kesken ja haluan kaikki lukea loppuun kyllä. Osan olen jo palauttanut kirjastoon kun en tällä hetkellä niitä halua lukea, mutta aikomuksena on joskus nekin saada loppuun. Nyt kun juuri oli muutto alla niin kaikki kirjat on ties missä ja alotan sitten tyyliin ensimmäistä joka vastaan tulee :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin muutama kirja tuolta listalta olisi mukava saada pois. No luin kyllä noista kaksi loppuun, mutta olen aloittanut kaksi uutta kirjaa, että tilanne ei paljon muuttunut. Tosin toinen noista aloitetuista on tietokirja, joten luen ainakin yhtä kaunokirjaa vähemmän tällä hetkellä kuin tämän bloggauksen kirjoitushetkellä. Kaunokirjoissa kun on se juoni, jonka kannalta olisi hyvä lukea ne melko lyhyessä ajassa alusta loppuun. Pitkän tauon aikana voi melkein täysin unohtaa, mitä tässä kirjassa olikaan tapahtunut ja se on aika häiritsevää. Hyvä kuulla, että en ole ainoa kirjasta toiseen haahuilija. :)

   Poista
 2. Tuttu ongelma, liiankin tuttu. Itsellänikin on juuri nyt niin monta kirjaa odottamassa ja pino vain kasvaa. Ja totta kai niistä kaikista kirjoista on ollut pakko lukea pieni pätkä... Huoh, onneksi kirjoja on sentään liikaa eikä liian vähän. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en ole sentään kaikista lukupinossa olevista kirjoista lukenut pätkää, muuten minulla olisi ainakin kaksikymmentä kirjaa kesken. :D Olet oikeassa, sillä olisi todella paljon suurempi ongelma, jos niitä houkuttelevia kirjoja olisi liian vähän. Nyt ei ainakaan ole vaaraa luettavan loppumisesta.

   Poista
 3. Yleensä luen vain yhtä kirjaa kerrallaan, mutta silloin tällöin kahta, kuten tälläkin hetkellä. Eli korkeintaan kahdessa kirjassa pysyn enkä ota siihen rinnalle enää enempää (pl. tenttikirjat, tietysti). Kahdeksan kesken olevaa kirjaa olisi minulle painajainen :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noista kahdeksasta kolme on tosin tietokirjoja. Jotenkin monta kesken olevaa tietokirjaa ei ole niin ahdistavaa, koska niissä ei ole selkeää juonta, jonka voisi täysin unohtaa ja olla tipahtanut aivan kärryiltä, kun kirjan lukemista jatkaa. Minulla on edelleen kahdeksan kirjaa kesken, tosin kaksi tuosta pinosta olen saanut luettua loppuun, mutta aloin lukea kahta uutta. Olen ihan parantumaton. Toinen noista kahdesta uudesta aloitetusta on kyllä tietokirja, joten pidän tilannetta nyt hieman parempana kuin silloin, kun tätä bloggausta kirjoitin.

   Minäkin pitäisin eniten siitä tilanteesta, että olisi korkeintaan kaksi kaunokirjaa kesken. Tentti- ja muu tietokirjallisuus on asia erikseen.

   Poista
 4. Blogissani on sinulle haaste! :)

  http://aistitasolla.blogspot.fi/2013/08/vegaaninen-suklaataytekakku-haaste.html

  VastaaPoista
 5. Minullakin oli jumi. Paha jumi, mutta toivon, että se alkaa olla ohi. Hauska juttu tuo sinun seitsemän kirjaasi kesken...Minulla on tainnut olla pahimmoillaan 3-4 kirjaa samanaikaisesti luvussa. Se ei ole oikein kivaa, mutta siinä etsii samalla polkua lukujumista ulos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällä viikolla olenkin saanut luettua jo useamman kirjan loppuun asti eli tilanne alkaa olla hieman paremmin hallinnassa. Yksi noista kesken olleista kirjoista oli kyllä sellainen, että olisin saattanut sen jättää keskenkin. En vain missään vaiheessa tempautunut kirjan vietäväksi, mutta nyt sekin on luettu ja palautunut kirjastoon. Olen liian huono jättämään kirjoja kesken.

   Onneksi jumisi alkaa olla ohi. Innokkaalle lukijalle lukujumi voi olla aikamoinen painajainen.

   Poista
 6. Valtaisat kirjapinot ovat myös täällä minulla ongelmana. Aika ei meinaa oikein riittää kaikkeen puuhaan ja on niin monta jännää kirjaa, joita haluaisin lukea saman aikaisesti. Varsinaista lukublokkia en ole vielä kokenut, mutta ihan täydessä terässäkään en ole. Toivottavasti ei tämä tuleva syksy tuo sitä pelättyä lukublokkia mukanaan :D tsemppiä vain ja toivottavasti lukeminen alkaa pian sujumaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lukeminen on sujunut nyt paremmin, onneksi. :) Olen malttanut lukea kirjoja loppuun asti. Aikaa ei ole ikinä tarpeeksi kaikkien houkuttavien kirjojen lukemiseen, ja onhan sitä välillä muutakin tehtävä kuin luettava. Toivottavasti et joudu kärsimään lukublokista ja ainakaan uusimman bloggauksesi perusteella se vaara ei onneksi ole uhkaamassa. :)

   Poista
 7. Mä luen aika usein muutamia kirjoja samaan aikaan, mutta aina korkeintaan neljää. Riippuu ihan kirjan tyypistä, eli esim. nyt luen valokuvakirjaa, ja ohessa myös pikkuhiljaa raskasta tiiliskiveä ja kevyempää romaania. Alan vähitellen taas innostumaan blogistakin, ja kahdeksan kirjastosta lainattua opusta odottelee, mutta en millään osaisi päättää mitä seuraavaksi haluan lukea vaan vilkuilen ja silittelen vuorotellen kaikkia :D Lisääkin tekisi mieli lainata, mutta ei ehkä kannata kun on paljon tenttikirjoja luvassa tänä syksynä. Pakko siis vaihtaa kävelyreittiä yliopistolle ainakin syyskuun ajaksi, koska se kulkee aina ison pääkirjaston ohi, apua :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun on ihan varta vasten lähdettävä pääkirjastoon, mutta kyllä minä siellä yleensä kerran viikossa käyn. On se sen verran ihana paikka. Vaarallinen tuo sinun kävelyreittisi, sillä se varmasti tuo mukanaan hieman suunnittelemattomia kirjastoreissuja ja kirjastossa on melkein mahdoton käydä lainaamatta jotakin. :)

   Poista
 8. Seitsemän kirjaa kesken on kyllä paljon! Minulla on maksimissaan tainnut olla 4 kirjaa kesken :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kolme on sentään tietokirjoja ja niistä ei niin helposti tipahda kärryiltä kuin kaunokirjoista. :) Onhan tuo aika paljon kuitenkin, olisi kiva saada tuota määrää hieman vähennettyä.

   Poista
 9. Minulla on yleensä pari-kolme kirjaa kesken. Tosin aina silloin tällöin joku kirja onnistuu koukuttamaan niin pahasti, että se on vaan pakko lukea loppuun ennen kuin voipi aloittaa jotain muuta (just nyt on tämmöinen tilanne. 50 sivua jäljellä ja en tiedä kumpaa toivon enemmän, että se vaan jatkuisi ja jatkuisi, vai saisin selville mitä lopussa tapahtuu). 8 kirjaa kesken kuulostaa kyllä aika paljolta omiin lukutottumuksiin nähden, mutta kukin tyylillään. :) Nevillen The Eight on erinomainen, minultakin löytyy se omasta hyllystä. Sille on jatko-osakin, mutta sille en niin lämmennyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotkin kirjat ovat todellakin sellaisia, että ei tule edes vilkuiltua muita. Tuo kahdeksan on aika paljon minullekin, sillä mieluummin lukisi paria kaunokirjaa kerralla. Noista kahdeksasta kaunokirjoja oli viisi, nyt minulla on sentään enää neljä kaunokirjaa kesken. The Eight oli hyvä ja haluan lukea tuon jatko-osankin jossakin vaiheessa, vaikka olen muualtakin kuullut, ettei se vetäisi vertoja aloitusosalle.

   Poista
 10. Minulla on tällä hetkellä neljä kirjaa kesken ja yksi vielä tuolta pöydältä huutaa ja lähes karjuu "Lue minut. Lue minut! LUE MINUT!". Lupasin itselleni, että kun saan yhden keskeneräisistä pois otan tuon huutajan käsittelyyn :) Mieluiten kesken saa olla vain yksi tai kaksi kirjaa, nekin vähän keskenään erilaisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjat osaavat olla vaativia. :D Onhan se aika vaikea keskittyä kirjojen lukemiseen, jos sinulla odottaa noin kovaääninen kirja.

   Poista
 11. Saatan itseni äärimmäisen harvoin tilanteeseen, jossa minulla olisi useampi kirja kesken. Edistysaskel useamman kirjan lukuun on tapahtunut nyt, kun olen hankkinut älypuhelimen ja luen yleensä työmatkoilla tai lounastauolla Projekti Gutenbergistä kirjaa, ja kotona puolestaan luen ihan käsinkosketeltavia teoksia. Nyt olenkin hieman sormi suussa, kun syyskuun ajan harrastan Book Battlea eli aloitan 10 kirjan kanssa ensimmäisistä kappaleista ja pikkuhiljaa kappale toisensa jälkeen hylkään kirjoja niin, että yksi jää jäljelle. Odotan kiinnostuneena syyskuun loppua: miten monta tyyliin kolmestakymmenestä aloittamastani kirjasta koen, että on saatava luettua loppuun jossain vaiheessa tätä vuotta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo sinun Book Battle -ideasi kuulostaa todella jännältä, mutta minullekin varmaan helposti kävisi niin, että haluaisin lukea suurimman osan loppuun asti. Onnea koitokseen, odottelen mielenkiinnolla seuraavia kierroksia.

   Poista

Kommentit ovat kirjabloggaamisen suola ja sokeri. Kiitos!