sunnuntai 26. tammikuuta 2014

Haruki Murakami: 1Q84 osa 3

Haruki Murakami: 1Q84 osa 3 2013 (1Q84 2009-2010) Tammi 446 s. suom. englanninkielisestä käännöksestä: Aleksi Milonoff
lainattu kirjastosta

Oli lokakuu. Armonaikaa oli alle kolme kuukautta. Kello kävi tauotta. Aomame vaipui syvemmälle puutarhatuoliin ja tuijotti leikkipuiston liukumäkeä parvekkeen muovikaihdinten läpi. Pikkulasten leikkipuisto näytti kelmeältä elohopealampun valossa. Näky toi Aomamen mieleen öisen akvaarion autiot käytävät. Näkymättömät mielikuvituskalat lipuivat äänettömästi puiden lomassa, hiljaa, jatkuvassa liikkeessä. Kuut loistivat taivaalla ja odottivat, että Aomame huomaisi ne. 
"Tengo", hän kuiskasi. "Missä sinä olet?"

Sakigake-lahkon palkkaama salapoliisi jahtaa Aomamea, jota epäillään Johtajan tappamisesta. Aomame piileskelee asunnossa, jossa hänen piti oleskella vain lyhytaikaisesti, mutta hän ei halua lähteä ennen kuin löytää Tengon. Tengo viettää aikaa isänsä sairaalavuoteen äärellä, koska näki siellä kerran ilmakotelon, jonka sisältä paljastui Aomame.

Rakastuin keväällä 1Q84:n kahteen ensimmäiseen osaan ja odotin viimeisen osan lukemista kuin kahta kuuta nousevaa. Odotukset olivat tällä kertaa ehkä liiankin korkealla.

Olisin saattanut pitää kirjasta enemmän, jos olisin voinut lukea kolmannen osan heti kahden ensimmäisen osan jälkeen. Nyt lukuhetkien välissä oli puolisen vuotta, jonka aikana odotin kirjaa kovasti ja luulin lopun tempaavan minut mukaansa alun tavoin. Välillä oli hetkiä, jolloin en kirjaa malttanut laskea käsistäni, mutta en unohtanut muuta elämääni niin kuin ensimmäisten osien parissa minulle kävi. Kolmannessa osassa tapahtui vähemmän kuin ensimmäisessä, ja vaikka juonen vauhdikkuus ei aina ole minulle se tärkein asia, tällä kertaa olisin kaivannut enemmän. Olisin halunnut enemmän tunnelmaa, maagisuutta, juonenkäänteitä ja jännitystä.

Loppu tuotti minulle jopa pettymyksen. Osasin odottaa, että kerronta jättää aukkoja, jotka jäävät lukijan täytettäväksi, mutta olisin odottanut lopun olevan jotenkin erikoisempi ja mystisempi. Jäin kaipaamaan jotakin enemmän.

Luin keväällä George Orwellin 1984:n, jotta voisin lukea 1Q84:n. Mielestäni viittaukset Orwellin klassikkoon olivat kuitenkin sen verran hentoisia, että olisin voinut aivan hyvin lukea Murakamin teoksen, vaikka en olisi 1984:n tapahtumia tiennytkään. Tosin sain vihdoinkin luettua 1984:n, mistä olen hurjan iloinen. Vai onkohan iloinen kovin hyvä sanavalinta, koska Orwellin teoksen tunnelma oli niin ahdistava?

Kuitenkin 1Q84 on kokonaisuutena yksi vuoteni vaikuttavimmista lukuelämyksistä. Epäilen, että lukuelämys olisi ollut vielä parempi, jos olisin voinut lukea kolmannen osan heti ensimmäisten osien jälkeisessä huumassa. Varmaankin jossakin vaiheessa koetan lukea kaikki osat peräjälkeen, ja ehkä silloin kolmas osakin tuntuu sopivalta päätökseltä kirjalle. Nyt puolen vuoden tauon jälkeen se ei vain tuntunut. Ensimmäisen osan tunnelman huikaiseva maagisuus jäi puuttumaan lukukokemuksestani. Kuulin, että uusin Murakamin teos olisi ilmestymässä tänä vuonna suomeksi. En malttaisi odottaa varsinkin, koska tiedän, että kirjassa käväistään Suomessa.

Muissa blogeissa: Nannan kirjakimara, Tuijata. KulttuuripohdintojakujerruksiaKirjanurkkausLuetut, lukemattomatAkanvirtaaNenä kirjassaKirjabrunssiRakkaudesta kirjoihinIltaluvutIlseläLukutoukan kulttuuriblogiLumiomena, Noannan kirjablogi ja 1001 kirjaa ja yksi pieni elämä.

4 kommenttia:

 1. Tämä jättiläinen minun pitäisi vielä valloittaa. Olen lukenut vasta yhden Murakamin, Lammasseikkailun, josta en edes kovin välittänyt, mutta tämä uutukainen kiinnostaa minua silti hyvin paljon. Oi milloin, oi milloin... =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole lukenut Lammasseikkailua, mutta aion lukea senkin jossakin vaiheessa, vaikka se ei pidetyin Murakami taida ollakaan. 1Q84:ä suositteln kyllä lämpimästi. Murakami ansaitsee toisenkin mahdollisuuden. :)

   Poista
 2. Vähän samanlaiset tunnelmat minulla: luin joulun jälkeen osat1&2 ja oli yksinkertaisesti loistavaa kerrontaa, nautin joka sivusta. Osa 3 oli minustakin pieni pettymys, vaikka luinkin sen aika nopeasti ensimmäisen jälkeen. Ehkä odotukset olivat liian korkealla...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaksi ensimmäistä osaa olivat niin huikeita, että odotukset kolmatta kohtaan nousivat hyvin korkealle. Ehkä vika olikin juuri siinä. Kolmas osa oli hyvä, mutta ei vain yltänyt kahden ensimmäisen osan tasolle.

   Poista

Kommentit ovat kirjabloggaamisen suola ja sokeri. Kiitos!