sunnuntai 19. tammikuuta 2014

Haastevastauksia

Sain kahdelta bloggaajalta tunnustuksen. Ajattelin parantaa tapani syksyisestä menosta ja vastata kysymyksiin ennen kuin haaste pääsee unohtumaan. Ensiksi vastaan MarikaOksan esittämiin kysymyksiin.

Selviätkö aamusta lukematta mitään? Vai onko pakko pyöräyttää esille vaikka maitopurkin kylki, jotta päivä lähtee käyntiin?
- Monena aamuna luen kyllä jotakin, mutta se voi monesti rajoittua sähköpostin tarkastamiseen ja pikaiseen uusien bloggausten tarkistamiseen. Jos aikaa on enemmän, saatan lukea hieman keskeneräistä kirjaa.

Ärsyynnytkö, jos kirjastossa muutellaan hyllyjärjestystä, etkä enää löydä tiettyjä kirjoja tietystä paikasta?
- Kyllä minä hieman ärsyynnyn, koska yhtäkkiä pitääkin opetella uudelleen, miten kirjat hyllyistä löytää. Joskus en ole tällaisen muutoksen jälkeen löytänytkään etsimääni kirjaa ja tajunnut myöhemmin, että etsin aivan väärästä kohdasta.

Pidätkö erityisesti jostain tietystä vuodenajasta? Ihastuttaako kesän kuumuus, syksyn väriloisto, talven valkea kylmyys tai kevään orastava vihreys? Vai onko kelillä mitään väliä - satoi mummoja tai ei, eteenpäin mennään?
- Pidän sekä kesästä että talvesta. Kesä on parhaimmillaan sopivan lämpimänä ja valoisana, mutta en lainkaan pidä tukahduttavasta kuumuudesta, hyttysistä ja allergiaoireista. Talvea pidän todella kauniina vuodenaikana ja odotan joka alkutalvi ensilunta. Palelen kuitenkin herkästi ja tasapainoaistini ei ole maailman parhaimpia, joten kaatuilen talvisin melko usein. Kummassakin on puolensa. Syksystä en kovinkaan paljon pidä, vaikka ruska-aikana onkin nättiä väriloistoa. Kevät on ihan mukavaa aikaa.

Onko blogisi luonnoksissa useita tekstejä idea-asteella tai odottamassa loppuviilausta? Vai kirjoitatko tekstin kerrallaan ja sitten vasta on seuraavan vuoro?
- Tällä hetkellä luonnoksissa on odottamassa 13 bloggausta. Paria niistä tuskin ikinä julkaisen, sillä luonnostasolla on esimerkiksi teksti Catching Firesta, jonka luin lähes kaksi vuotta sitten. Perustin blogini jo 2012 ja silloin aloin kirjoittaa myös tuota bloggausta, mutta en saanut sitä silloin valmiiksi. Jollen lue kirjaa uudelleen, en kirjasta ole bloggaamassa. Aina niitä on pari, mutta syksyn aikana tuo määrä pääsi hieman kasvamaan.

Oletko koukussa kahviin, teehen tai johonkin muuhun juomaan?
- Olin Pepsi Max -addikti, mutta nykyään en juo sitä enää lainkaan. Kahvia inhoan ja teetä juon välillä. Pidän erityisesti piparminttuteestä, mutta pärjään joskus pitkiäkin aikoja ilman teetä, joten en voi sanoa olevani riippuvainen siitä kuitenkaan.

Oletko sisustusintoilija? Huomaatko esimerkiksi, jos työpaikalla ovat verhot vaihtuneet tai sisustus jotenkin muutoin muuttunut?
- En välitä kovinkaan paljon oman kotini sisustuksesta, mutta koukutuin tässä vähän aikaa sitten erään sisustuskilpailun katsomiseen, joten pidän kyllä hienojen sisustusratkaisujen ihailemisesta. Tuskin kuitenkaan huomaisin tuollaista verhojen vaihtumista, jollen olisi sattunut aikaisempia verhoja erityisesti ihailemaan tai kauhistelemaan.

Onko retrobuumi ollut/on edelleen sinun juttusi/? Vai pidätkö enemmän modernista?
- Eipä minulla ole kovin suurta kiintymystä kumpaankaan.

Oletko sanoma-, naisten- tai -harrastelehtien lukija (irtonumerot/kotiintilaus)?
- En lue kovinkaan paljon lehtiä. Lähinnä pysyn perillä maailmanmenosta Internetin välityksellä.

Otatko elokuviin mukaan kaverin lisäksi mieluiten poppareita, karkkia, limsaa tai kenties jotain terveellistä naposteltavaa?
- Joskus elokuviin tulee ostettua irtokarkkeja (lähinnä suklaata, t. suklaa-addikti), mutta joskus pärjään vain vesipullon voimin.

Bravuurisi keittiössä? Tiskikoneen tyhjennys, pöydän kattaminen, ranskalainen illallinen kahdelle...?
- Olen ihan ok laittamaan ruokaa ja leipomaan. Esimerkiksi tämä kasvis-fetapiirakka on onnistunut aina hyvin, vaikka suosittelenkin jättämään parsan pois ja laittamaan sen sijaan esimerkiksi sieniä (herkkusienetkin imevät hyvin makua muista täytteistä, joten tuohon nekin sopivat, vaikka yleensä niistä en suuresti välitä).
Sain samaisen tunnustuksen myös Niinalta, joten vastailen hänenkin esittämiinsä kysymyksiin.

Jos saisit valita, minkä kirjan (pää)henkilön kanssa menisit naimisiin? Miksi?
- Minun on pakko vastata kaksi henkilöä, joista kumpikaan ei ole kirjan varsinainen päähenkilö. Jos olettaisimme, että nykyistä kihlattuani ei olisi olemassa ja nämä henkilöt sen sijaan olivat todellisia, Harry Pottereiden Sirius Musta ja TSH:n Aragorn olisivat miehiä makuuni. He ovat vain ihania ja sopivan mystisiä. He eivät ehkä olisi se turvallisin kumppanivalinta, mutta silti en voi olla vastaamatta heitä, sillä pidän kummastakin henkilöstä niin paljon.

Onko lukeminen innostanut sinua jonkin muun harrastuksen pariin? (Esim. piirtäminen, neulominen, kokkaaminen?) 
- No tuota kirjabloggaaminen? :) Mitään muuta ei ainakaan tule mieleen.

Millainen olisi unelmiesi kirjahylly?
- Tummasta puusta tehdyt lasiovelliset kaapit. Ne näyttäisivät hyvältä ja kirjat pölyttyisivät vähemmän. Tietenkin kirjahyllyt sisältäisivät juuri kaikki minulle mieleiset kirjat.

Oletko kielipoliisi? Vaivaavatko virheet kirjoissa?
- Välillä vaivaavat ja välillä eivät. Jos kirjassa on kovin vetävä juoni, kielivirheet eivät saa minua pysähtymään, mutta välillä ne saavat ärsyyntymään. Osallistuin viime syksynä kahteen seminaariin ja siellä tuli muiden töitä luettua kielipoliisina, joten tällä hetkellä olen tavallista herkempi kielivirheille. Tiedän tosin tekeväni niitä itsekin.

Mikä olisi lemmikkisi, jos olisit fantasiakirjan päähenkilö?
- Olen tylsä ja vastaan kissa.

Mikä on ensimmäinen kirjablogi, johon tutustuit?
- Sehän oli Lukuisa. Ennen Lauran blogiin tutustumista en edes kunnolla tiennyt, että on sellaisia blogeja, joissa ihmiset kirjoittavat lukemistaan kirjoista. Sitten kun asian tajusin, rupesin miettimään, että hei minähän luen kirjoja ja tykkään niistä, minäkin voisin perustaa kirjablogin.

Onko sinulla fobioita, mitä? Oletko joutunut lopettamaan jonkin kirjan, koska siinä esiintyy pelkäämäsi asia?
- Oletan, että tässä ei tarkoiteta niitä pelkoja, joita varmaan kaikilla ihmisillä on (esim. läheisten menettäminen). Pelkään korkeita paikkoja, äkillisiä kovia ääniä (mm. ilotulitukset ja ilmapallot) ja verikokeita. Nuo ne pahimmat pelot taitavat olla. Ilmapallot ovat ehkä irrationaalisin pelkoni, mutta en vain osaa rentoutua niiden läheisyydessä, sillä koko ajan odotan, milloin ne pamahtavat rikki. En muista ikinä keskeyttäneeni kirjaa fobian vuoksi.

Jos elämästäsi kirjoitettaisiin fiktiivinen kirja, mikä olisin sen genre?
- Pysähdyin miettimään tätä enkä oikein keksi. Jos elämääni kuvattaisiin juuri sellaisena, mikä se on, genre olisi tietysti jonkinlainen realismi, mutta mieluummin haluaisin, että kirjaan lisättäisiin vaikkapa fantasiaa maustamaan harmaata arkeani. 

Stailaatko kyntesi/vaatteesi lukemasi kirjan mukaan?
- En harrasta tällaista. Itse asiassa en ole lakannut kynsiäni lainkaan pariin vuoteen, vaikka sitä ennen kynteni olivat melkein poikkeuksetta aina mustat. Sitten innostuin leipomisesta ja kynsilakka ei tuntunut enää kovin käytännölliseltä.

Mitä oheistuotteita lukeminen on saanut sinut hankkimaan? (Esim. Lukutuoli- ja valo, lukupeitto, kirjanmerkkejä tai kirjatelineitä?)
- En muista hankkineeni paljon mitään oheistuotteita lukemiseni vuoksi. Huopia minulla olisi muutenkin, sillä en oikein tarkene olla talvella ilman. Kirjanmerkkeinä käytän usein postikortteja ja yhtä arvonnasta voittamaani varsinaista kirjanmerkkiä.

Kiitos Niinalle ja MarikaOksalle tunnustuksesta ja mukavista kysymyksistä!

Haastan seuraavat viisi blogia (joukossa saattaa olla sellaisia, jotka ovat tunnustuksen lähiaikoina saaneet eikä haasteesta tietenkään ole pakko ottaa koppia):
Kirjakaapin kummitus
Lukutoukan kulttuuriblogi 
Cilla in Wonderland 
Kingiä, kahvia ja empatiaa 
Eniten minua kiinnostaa tie 

1. Millainen on suhteesi kauhukirjallisuuteen? Rakastatko pelotella itseäsi kirjojen avulla vai sivuutatko kauhukirjat liian pelottavina?
2. Mikä kirja on sinulle elämäsi merkittävin?
3. Menetkö kirjastoon aina tarkan kirjalistan kanssa vai harrastatko herätelainaamista?
4. Kehen kirjan henkilöön samaistut eniten?
5. Jos et bloggaisi kirjoista, mistä bloggaisit? Vai bloggaisitko yhtään mistään?
6. Mikä on rakkain lapsuuden kirjasi?
7. Mitä kirjallisuusgenreä kartat parhaasi mukaan vai oletko täysin kaikkiruokainen lukija?
8.  Mikä on paras kirjan pohjalta tehty elokuva?
9. Oletko ikinä haaveillut kirjailijuudesta vai onko lukijan rooli ollut aina sinulle omempi?
10. Mikä on suosikkisi lukemistasi klassikkokirjoista?

12 kommenttia:

 1. Mukavaa, että ehdit vastailemaan kysymyksiin. :) Minulla ei onnistuisi jonkin tekstin roikuttaminen luonnoksissa noin pitkään, olisin jo aikapäiviä painanut delete-nappulaa ja ottanut uuden yrityksen, jos siltä tuntuu. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kysymyksiisi oli mukava miettiä vastauksia. :) No olen jo aikoja sitten luopunut toivosta, että tuo Catching Fire -bloggaus valmistuisi ikinä (ilman kirjan uudelleenlukua), mutta en ole sitä poistanutkaan siltä varalta, että joskus luen kirjan uudestaan. Siinä tapauksessa olisi sitten jo jonkinlainen bloggauksen alku olemassa, jota voisi muokata.

   Poista
 2. Aragorn on minunkin yksi suurimmista hahmorakkauksista - sekä kirja- että elokuvaversiona :D Aragorn on Legolasin ja Luke Skywalkerin lisäksi yksi suurimmista ensirakkauksistani. Ehkäpä siksi minä nykyään pidän niin viehättävinä sellaista hieman hoitamatonta, olkapäitä hipovaa miestukkaa ja Aragorn-partaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minua Legolas ei niin paljon viehättänyt, mutta Aragornia olen huokaillut elokuvateatterissa silloisen luokkakaverini kanssa. Hän vain on ihana.

   Poista
 3. Hauska haaste. Aragorn ja Sirius ovat kyllä ihania.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. :) Olin niin vihainen Rowlingille, kun hän teki Siriukselle mitä teki.

   Poista
 4. Meillä on sama kirjahyllyihanne! Sirius on kyllä mainio hahmo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkäpä vielä joskus ihanteemme toteutuu. :) Sirius on yksi ehdottomista suosikeistani Harry Pottereissa.

   Poista

Kommentit ovat kirjabloggaamisen suola ja sokeri. Kiitos!