Kansi: Anders Carpelan |
ostettu uutena
Kaikki oli jotenkin tuttua. "Sitä sanotaan déjà-vuksi", Sylvie sanoi. "Mieli tekee tepposiaan. Mieli on pohjaton arvoitus." Ursula oli varma siitä, että hän muisti, millaista oli maata vauvana vaunuissa puun alla. "Ei", Sylvie sanoi, "ei kukaan voi muistaa mitään niin kaukaa", ja silti Ursula muisti lehdet, jotka lepattivat tuulessa kuin suuret vihreät kädet, ja hopeajäniksen, joka riippui vaunujen kuomusta ja pyöri hänen kasvojensa edessä. Sylvie huokaisi. "Sinulla on sitten vilkas mielikuvitus." Ursula ei tiennyt, oliko se kohteliaisuus, mutta oli totta, ettei hän useinkaan tiennyt, mikä oli todellista ja mikä ei. Entäs sitten kauhea pelko - pelottava kauhu - jota hän kantoi mukanaan. Pimeä maisema hänen sisällään. "Älä mietiskele sellaisia asioita", Sylvie sanoi terävästi, kun Ursula yritti selittää. "Ajattele iloisia ajatuksia."
Helmikuussa 1910 syntyy tyttövauva, joka kuolee hapen puutteeseen ennen kuin hänen elämänsä ehtii edes alkaa. Helmikuussa 1910 syntyy tyttövauva, joka jää eloon, koska lääkäri saapuu pelastamaan lapsen viime hetkellä. Näin alkaa Ursula Toddin elämä, joka on täynnä vaihtoehtoisia sattumuksia. Hän saattaa hukkua lapsena tai tulla rannalla maalanneen taiteilijan pelastamaksi. Elämien kuluessa tapahtumat alkavat tuntua hänestä tutuilta ja hän osaa aavistaa, mitkä teot johtavat ikävään lopputulemaan.
Elämä elämältä ei tainnut kiinnittää huomiotani vielä katalogien selailuvaiheessa, mutta innostuneet bloggaukset vakuuttivat minut siitä, että kirja on luettava. Lukuisan Lauran bloggauksen luettuani tiesin, että tämä on kirja on pakko lukea ja sen jälkeen en mitään bloggauksia kirjasta lukenutkaan, sillä en halunnut tietää kirjasta liikaa etukäteen. Lainasin kirjan syksyllä kirjastosta, mutta olin lukenut sitä vasta puoleenväliin, kun kirjan eräpäivä tuli ja se oli pakko palauttaa kirjastoon varauksien takia. Kirja tuntui niin hyvältä, että päätin hankkia kirjan itselleni. Kuitenkin kuukausia kului enkä ehtinyt palata kirjan pariin. Vuoden jo vaihduttua toiseksi päädyin lopulta aloittamaan kirjan uudelleen alusta. Se oli hyvä ratkaisu, sillä muuten kielen vaihtaminen kesken kaiken englannista suomeksi ja muistikuvien hämärtyminen alkupään tapahtumista olisivat voineet huonontaa lukuelämystä.
Liisin kirjan ensimmäisen puolikkaan läpi, sillä tapahtumat palautuivat melko nopeasti mieleeni ja lisäksi alkuosan luvut ovat selvästi lyhyempiä kuin suurin osa loppupuolen luvuista. Luin kirjan toisella yrittämällä loppuun reilussa kahdessa päivässä, mikä oli melko nopea lukuvauhti, koska pariin viime päivään on mahtunut paljon muutakin. Puolenvälin jälkeen lukutahtini tosin hieman hidastui, sillä tapahtumissa ei tuntunut olevan aivan samaa tenhoa kuin kirjan alkupuolella. Todennäköisesti myös kerrontaratkaisun uutuudenviehätys alkoi haihtua ja sodan siirtyminen tarinan keskipisteeksi ei oikein vedonnut minuun.
Kirjassa on selvästi samoja teemoja kuin Perhosvaikutus-elokuvassa (suosittelen katsomaan, jollei joku ole vielä sitä nähnyt). Minusta on varsin kiehtovaa miettiä sitä, miten pienet asiat voivat vaikuttaa elämän kulkuun. Kaikki vaikuttaa kaikkeen. Elämä voisi mennä ihan eri tavalla, jos jonkin valinnan olisi tehnyt toisin. Toisaalta tämä on hieman ahdistava ajatus, sillä valintoja on tehtävä ja niiden kaikkia seurauksia on mahdoton tietää etukäteen, mutta toisaalta se on lohduttavaakin. Itse olen päätynyt siihen, että menneitä valintoja ei kannata katua, koska elämäni ei ehkä olisi sellaista kuin se nyt on, jos olisin tehnyt toisin. Olisin voinut menettää paljon, jos en olisi tehnyt myös niitä huonoja valintoja. Loppujen lopuksi ne kuitenkin kasvattavat ja voivat tuoda elämään myös hyviä asioita.
Kirjassa on kerrontaratkaisun vuoksi väistämättä toistoa. Se ei onneksi alkanut puuduttaa, sillä Atkinson on varsin onnistuneesti kertonut samat tapahtumat hieman eri tavalla joka kerta. Tällaisen kirjan kirjoittaminen on vaatinut varmasti hyvin järjestelmällistä kirjoittajan työtä ja paljon muistiinpanoja. Jos lukijanakin meinasin välillä mennä sekaisin siitä, millä Ursulan elämiskerralla mikäkin asia on tapahtunut, kirjailijalle lankojen käsissä pitäminen on varmasti ollut moninkertaisesti haastavampaa. Mielestäni kirjan lukeminen melko nopeassa tahdissa oli toimiva ratkaisu senkin vuoksi, että muistin koko ajan hyvin, mitä kaikkea kirjassa on aiemmin tapahtunut. Jos olisin lukenut kirjaa lyhyissä pätkissä viikkojen ajan, elämät olisivat voineet mennä päässäni vieläkin sekaisammaksi sotkuksi.
Pääasiassa pidin kerrontaratkaisua todella mielenkiintoisena, mutta huomasin kerronnan vaikuttavan siihen, miten vahvoja tunteita koin tapahtumista lukiessani. Jotkin kauhistuttavat tapahtumat eivät herättäneet niin suurta järkytystä ja surua kuin yleensä lukiessa, sillä tiesin, että kohta Ursula syntyy taas uudelleen. Tosin kirjassa on muutamia tapahtumaketjuja, jotka tuntuivat erityisen kauhistuttavilta siitäkin huolimatta, ettei kuolema ollut lopullista. Erityisesti yksi väkivaltaan liittyvä juonne Ursulan eräässä elämässä oli todella puistattava. Inhosin erästä kirjassa esiintynyttä henkilöä koko sydämestäni.
Elämä elämältä on varsin mieleenpainuva kirja, ja olen iloinen siitä, että tulin hankkineeksi teoksen omaan hyllyyni. Tämä on varmasti kirja, joka kestää useammankin lukukerran.
Emilien mieleen kirjan henkilöt jäivät kummittelemaan ja hänestä tuntui lukemisen jälkeen kuin hän olisi jättänyt perheen taakseen.
Aletheian mukaan kirjassa on niin älykkään leikittelevä juoniratkaisu, ettei hän olisi millään halunnut kirjan loppuvan.
Raijan mielestä kirjassa on jotain selittämättömän vetävää.
Tuijata soisi mahdollisimman monen kokevan Elämä elämältä haarautuvan tarinoinnin, sillä se viekoittelee järkeä ja tunnetta.
Katja kehuu Atkinsonin kirjoittavan tarkkanäköisesti, älykkäästi ja liikoja selittelemättä.
Laura toteaa, että itse tarina ei ole mitenkään mullistava vaan tarinaan tuovat jotakin uutta vaihtoehtoiset elämät ja erilaisella tavalla etenevä juoni.
Ihanaa, että luit kirjan! Pidin tässä tosiaan eniten poikkeavasta kerrontaratkaisusta ja noh, ainahan 1900-luvun alkupuolelle sijoittuvat tarinat kiinnostavat ja tässä historiaa kerrottiinkin oikein vetävästi :)
VastaaPoistaVihdoinkin ehdin palata kirjan pariin. :) Kirja oli todella hyvä, joten onneksi bloggauksesi onnistui vakuuttamaan minut siitä, että kirja on lukemisen arvoinen.
PoistaHyvä kirjoitus. :) Itsellä on nyt tosiaan puoli vuotta ollut tämän englanninkielinen versio kesken, ja ajattelen sen johtuvan juuri tuosta mainitsemastasi seikasta, että kun siirrytään sodan kuvaamiseen, ei tarina enää viekään samalla tavalla mukanaan. Luulen myös, että jos lukisin kirjaa suomeksi, olisin saanut sen jo loppuun, sillä vaikka englantia ihan ok:sti ymmärränkin, on lukeminen ollut tämän kohdalla paljon hitaampaa ja vaivalloisempaa.
VastaaPoistaPerhosvaikutus on muuten erittäin hyvä elokuva, pitäisikin katsoa se joskus taas uudelleen. :)
Yleensä en lue englanninkielisiä kirjoja kovin paljon hitaammin kuin suomenkielisiä, mutta tätä luin suomeksi paljon nopeampaa vauhtia kuin syksyllä englanniksi. Tarinassa perässä pysyminen vaatii eri tavalla keskittymistä kuin esim. YA-kirjojen juonten seuraaminen. Toivottavasti saat kirjan vielä luetuksi. Kyllä tämä mielestäni ihan kannattaa lukea loppuun, vaikka loppupuoli ei ihan alkupuolen tasolle noussutkaan.
PoistaPerhosvaikutus on hieno. Minäkin voisin katsoa sen taas uudestaan, sillä viime kerrasta on kulunut jo muutama vuosi. :)
Tämä on minulla kesken. Haluan lukea tätä ajan kanssa ilman häiriöitä, joten olen pistänyt hetkeksi jäihin kun on tuo Tuntematon sotilas nyt työn alla. Innolla odotan kirjan pariin paluuta, kun olen kuullut siitä paljon hyvää. :)
VastaaPoistaTsemppiä Tuntemattoman kanssa! Minua ei mielestäni ole laitettu "pakolla" lukemaan koulussa muuta kuin Häräntappoase, Nukkekoti ja ala-asteella jokin lyhennetty versio Seitsemästä veljeksestä (josta muuten sain kammon kyseistä kirjaa kohtaan). Tuntematon en ole siksi lukenut ja tuskinpa luen, vaikka se tavallaan sivistykseen kuuluisikin.
PoistaToivottavasti pidät tästä sitten, kun ehdit Atkinsonin pariin palata. :)
Minunkin kiinnostukseni on bloggauksien myötä herännyt, aiemmin en oikein tullut kirjaa noteeranneeksi. Ehdottomasti pitää tämä lukea jossain vaiheessa. Ehkä kirja pitää jopa hankkia omaan hyllyyn. :)
VastaaPoistaIhanaa, että luit ja pidit. Minulle tämä oli yksi viime vuoden parhaimmista lukuelämyksistä. Jotain taikaa tässä vaan oli. :)
VastaaPoistaHyvä kirjoitus! Täytyy itsekin ottaa tämä lukuun, niin monessa paikassa kehuttu. :)
VastaaPoistaKuulostaa mielenkiintoiselta kirjalta. Dejavu-ilmiö on tullut minulle joskus unessa, tunnen olleeni siinä paikassa aiemminkin =)
VastaaPoista