Blogistanian Finlandia
3 PISTETTÄ: Jussi Valtonen: He eivät tiedä mitä tekevät
Kolmen
pisteen saajaa ei ollut vaikea valita. Luin viime vuonna aika vähän
kotimaista uutuuskirjallisuutta, mutta vaikka olisin lukenut sitä
enemmänkin, epäilen, että ykkönen olisi aivan sama. Kerrankin
Finlandia-voittaja kolahti ja lujaa.
2 PISTETTÄ: Petri Laine & Anne Leinonen: Kuulen laulun kaukaisen
Luen aika harvoin novellikokoelmia, sillä novellien tarinat jättävät minut usein janoamaan pidempää kerrontamuotoa. Petri Laineen ja Anne Leinosen novellit
toimivat kuitenkin hyvin lyhyinä kertomuksina. Osa kohosi
suosikeikseni, mutta kaikki novellit olivat hyviä. Tämä novellikokoelma on
täynnä mielenkiintoisia ideoita ja jännittävyyttä.
1 PISTE: Maritta Lintunen: Hulluruohola
Tätä kirjaa on vaikeaa luokitella tai verrata muihin. Se on täysin omanlaisena, ja hyvä niin. Lintunen osaa taitavasti luoda kirjaansa maagisen tunnelman liittämättä tarinaan mitään yliluonnollisia elementtejä.
Blogistanian Globalia
3 PISTETTÄ: Parinoush Saniee: Kohtalon kirja
Kirjoitin heti kirjan luettuani, että Kohtalon kirja jättää pysyvän jäljen mieleen ja sydämeen. Olin aivan oikeassa, sillä kirjan herättämät tunteet ovat vieläkin vahvasti muistissa, vaikka vierähtänyt lähes vuosi. Elin kirjan tarinassa vahvasti ja kiinnyin päähenkilöön. Toivoin koko kirjan ajan, että hänen kohtalonsa olisi onni. Sanieen kirja tarjosi todella vahvan lukuelämyksen, ja suosittelen sitä kaikille, jotka eivät kirjaa ole vielä lukeneet.
2 PISTETTÄ: Kate Atkinson: Elämä elämältä
Kirjan alkupuolen perusteella arvelin tämän saavan minulta eniten pisteitä, mutta loppupuoli ei tuntunut aivan niin vahvalta. Siitä huolimatta kerrontaratkaisu on todella onnistunut ja Atkinson onnistui pitämään langat käsissään ihailtavan hyvin. Kirja herätti minussa ajatuksia ja ihastusta ja tarjosi rikkaan ja upean lukuelämyksen.
1 PISTE: Pierre Lemaitre: Näkemiin taivaassa
Jouduin miettimään, kumpi ansaitsee yhden pisteen enemmän: Lemaitren Näkemiin taivaassa vai Murakamin Värittömän miehen vaellusvuodet. Kirjojen tason välille oli vaikea tehdä eroa. Päädyin lopulta Lemaitren kirjaan, koska Näkemiin taivaassa teki minuun suuren vaikutuksen siitä huolimatta, että sotakirjallisuus ei yleensä kolahda. Se kertoo kirjan hyvyydestä jo paljon. Uusin Murakami on hyvä, mutta se jäi lukuelämyksenä hieman aiemmin lukemieni Murakamien varjoon. Siksi Lemaitre saa viimeisen Globaliassa jaossa olleen pisteen. En voi olla vielä lopuksi huomauttamatta, että on hieman erikoista, että tänä vuonna Globaliassa minulta saa pisteitä kaksi kirjaa, joissa sota on hyvin keskeisessä osassa. Olenhan monta kertaa sanonut, että sota kirjallisuuden aiheena ei ole minun juttuni.
Blogistanian Kuopus
Kuopus oli minulle tänä vuonna kaikkein vaikein kategoria, sillä olisin ihan helposti voinut antaa pisteitä ainakin kuudelle kirjalle. Huomasin jälleen, että luen aika paljon lanu-kirjallisuutta ja viime vuonna ilmestyi todella monta upeaa lasten- ja nuortenkirjaa, jotka ansaitsisivat kaiken mahdollisen huomion, mitä niille voin antaa. Pisteitä saaneiden lisäksi suosittelen lämpimästi Walliamsin Herra Lemua, Turtschaninoffin Maresia, Asherin Kolmeatoista syytä, Kaarlelan Menneen talven lunta, Berryn Kunnes kerron totuuden -kirjaa ja Salla Simukan Lumikki-trilogiaa kokonaisuudessaan.
3 PISTETTÄ: Jenna Kostet: Lautturi
Kostetin esikoisromaani vakuutti kauniilla kielenkäytöllä ja tunnelmallaan. Vaikka luin paljon muitakin hyviä viime vuonna ilmestyneitä lanu-kirjoja, minun ei tarvinnut kauan miettiä, mikä kirja ansaitsee täydet kolme pistettä.
2 PISTETTÄ: Catherynne M. Valente: Tyttö joka putosi Satumaan alle ja juhli varjojen valtakunnassa
Valente on kirjoittanut aivan ihanan sarjan. Olen ihastunut niin päähenkilöön Syyskuuhun kuin osuvasti nimettyyn Satumaahan. Valenten kerronta ja kieli ihastuttivat enkä malttaisi odottaa seuraavien kirjojen lukemista. Olisin rakastanut tätä varhaisnuorena ja sisäinen lapseni rakastui tähän näin aikuisenakin.
1 PISTE: Linnea Parkkonen: 112 - vihaan itseäni
Oli todella vaikeaa päättää, mikä kirja ansaitsee yhden pisteen. Olisin halunnut antaa myös Michelle Gagnonin Kukaan ei kaipaa sinua -kirjalle pisteitä, ja kamppailu Parkkosen ja Gagnonin välillä oli hyvin tasaväkinen. Loppujen lopuksi en voinut jättää viime vuoden viiltävintä lukukokemusta pisteittä. Vaikka teksti ei ollut aivan loppuun hiottua, kirja raapi sydämeni vereslihalle. Jos Parkkonen kirjoittaa nuorena näin, mitäköhän hänestä vielä tulee?
Blogistanian Tieto
3 PISTETTÄ: Johan Egerkrans: Pohjoismaiset taruolennot
Mietin pitkään, kuuluuko tämä ennemminkin Kuopukseen kuin Tietoon, mutta päädyin siihen, että kirjassa on kuitenkin kyse uskomusperinteistä, joten kirja voidaan laskea tietokirjallisuudeksi. Niin on tehty myös kirjaston tietokannassa ja kustantajan sivuilla. Epäröintini johtui varmaankin siitä, miten kirjassa taruolennot kuvataan todellisiksi. Se on yksi syy, miksi pidän kirjasta niin paljon. Lukiessa on välillä mukava kuvitella, että maailmassa on muutakin kuin mihin nykyään yleensä uskotaan. Egerkrans osoittaa tuntevansa hyvin vanhan kansan uskomukset taruolennoista, ja kirjan kuvitus on silmiä hivelevän upeaa.
Annami, sinä ehdit saada Atkinsonin mukaan!
VastaaPoistaOlen niin iloinen, että Lemaitren kirja löytyy listaltasi. Toivon sille paljon blogisavuja.
Ehdin juuri ja juuri. Luin viimeiset sivut lauantaina päivällä. :) Minua jännittää, miten kirjan käy.
PoistaLemaitre ilmestyi loppuvuodesta, joten uskon, että se saa vielä lisää blogisavuja. Kaikki lukeneet ovat siitä tuntuneet pitäneen, ja positiiviset bloggaukset herättävät todennäköisesti kiinnostusta joissakuissa, jotka eivät sitä vielä ole ehtineet lukea.
Ja Lemaître on kuitenkin jo saanut kirjallaan Sen Suurimman Ranskispalkinnon, että ehkä sekin antaa kannuksia :)
PoistaPikkuisen harmittaa, etten päässyt paikalle, kun Lemaître oli taannoin signeeraamassa kirjojaan tässä lähikirjastossa, siis tuossa kivenheiton päässä :P
Niinpä. Minä olen huono seuraamaan ulkomaisia kirjallisuuspalkintoja, mutta varmasti bloggaajien joukossa on ihmisiä, jotka ovat minua ahkerampia. Minä en olisi kirjaa varmaan huomannut ilman bloggauksia.
PoistaHarmi, ettet ehtinyt paikalle. Sinulle saattaa tosin koittaa vielä samankaltainen tilaisuus joskus, koska asustat juuri sopivassa maassa. :)
Lautturia aion kokeilla tässä kevään aikana. :) Samoin Taruolennot -kirja vaikuttaa sekä kauniilta että kiinnostavalta.
VastaaPoistaSuosittelen Lautturia! En ole vielä ehtinyt paljon käydä vilkuilemassa muiden ääniä, mutta Fb:ssä joku jo mainitsi sen saaneen ääniä. Jännittää, miten sille käy. Kuopuksessa erot ovat yleensä pieniä. Taruolentoihinkin kannattaa tutustua.
PoistaSinulla on listalla Hullluruohola ja Kohtalon kirja. Fantastisia kirjoja kumpikin. Olisivat voineet olla minunkin listalla. Tein listan kiireellä muun ohessa. Lautturi on upea kirja. Saa nähdä, miten Elämä elämältä pärjää. Sinun bannerisi ihastuttaa minua, onko nuo katit sinun?
VastaaPoistaOn aina niin vaikeaa valita vain kolme parasta.
PoistaBannerissa olevat kissat eivät ole minun. Meillä on aika paljon kissakortteja, joista banneriin on päätynyt yksi. Täällä olevassa kuvassa voi nähdä minun kissani: http://annaminunlukeaenemman.blogspot.fi/2013/11/kirjallinen-ilta-vera-valan-seurassa.html
Voi Lautturi, se oli kyllä tosiaan hieno hieno teos.
VastaaPoistaHulluruohola on vielä lukematta minulla, samoin Valtonen ja Syyskuunkin seikkailuja olen unohtanut jatkaa. Onneksi on luettavaa!
Voi jee, äänestit Kohtalon kirjaa - hienoa! Minun oli tarkoitus osallistua Globaliaan, mutta onnellisesti unohdin koko jutun. Olisin äänestänyt ehdottomasti Kohtalon kirjaa! Onneksi edes joku sitä äänesti: kovasti en nähnyt muiden sitä äänestäneen.
VastaaPoistaPohjoismaiset taruolennot on kiinnostanut minua kovasti, mutta se on vielä lukematta. Samoin Lautturi vaikuttaa hyvältä.
VastaaPoistaHienot valinnat :)
VastaaPoista