maanantai 14. heinäkuuta 2014

Elokuvissa: Tähtiin kirjoitettu virhe


Tähtiin kirjoitettu virhe
2014 K12
2 h 7 min
ohjaaja: Josh Boone
kiitos lipuista SF Film Finlandille!

Tähtiin kirjoitettu virhe -elokuva perustuu samannimiseen kirjaan. Hazel (Shailene Woodley) on nuori tyttö, joka tapaa syöpää sairastavien tukiryhmässä Gusin (Ansel Elgort). Olosuhteista huolimatta Hazelin ja Gusin välille alkaa kehittyä muutakin kuin ystävyyttä.

Elokuvan katsominen oli aikamoista tunteiden vuoristorataa, sillä ajoittain Hazelin ja Gusin välinen sanailu sai minut tyrskimään naurusta ja välillä aihe sai minut tyrskimään kyyneleistä. Esimerkiksi Hazelin huomautus We're just friends ja Gusin heti perään toteama She is, I'm not oli elokuvan pieniä nerokkaita kohtia. Vaikka tiesin, mitä elokuvassa tapahtuu, en silti voinut olla itkemättä melkein koko elokuvan viimeistä puolta tuntia.

Elokuvassa oli kirjasta tuttuja dialogeja, jotka jäivät jo luettuina mieleen ja itkettivät. Ne tuntuivat jopa vieläkin koskettavammilta ääneen lausuttuina. I'm a grenade and at some I'm going to blow up and I would like to minimize the casualties, okay? ja You don't get to choose if you get hurt in this world... but you do have some say in who hurts you. I like my choices ovat suosikkikohtiani. Kun etsin näitä lainauksia Goodreadsista, huomasin, että kirjan kohtia oli listattu todella paljon. En ihmettele. Tähtiin kirjoitettu virhe on kirjana ja elokuvana juuri sellainen, josta haluaisi painaa muistiinsa monta kohtaa. Kirjassa näitä kohtia oli tosin vielä enemmän, ja pidin kirjan dialogeja vieläkin nokkelampina. Olen kuullut joidenkin valittavan, että Gusin ja Hazelin keskustelut ovat liiankin älykkäitä. Ehkäpä ne joissakin kohdin menevätkin liian nokkeliksi ja sanavalmiiksi, mutta silti en osaa laskea sitä Tähtiin kirjoitetun virheen puutteeksi.

Minua hieman epäilytti, että Hazelin näyttelijä esitti Divergent-elokuvassa Trisia ja Gusin näyttelijä Calebia. Shailene Woodley oli kuitenkin elokuvissa sen verran erilainen tyyliltään, ettei hänestä tullut Tähtiin kirjoitetussa virheessä paljonkaan mieleen Tris. Ainoastaan Hazelin isän näyttelijä Sam Trammell sai minussa koko elokuvan aikaan mielleyhtymiä True Bloodiin, mutta se ei onneksi niin häirinnyt, koska kyseessä oli kuitenkin sivuosanäyttelijä. Shailene ja Ansel olivat varsin sopivat osiinsa, ja he esittivät Hazelin ja Gusin melkeinpä juuri sellaisina kuin heidät kuvittelinkin. Minusta Shailene sopi ehkäpä jopa paremmin Hazelin kuin Trisin rooliin.

En muista ennen käyneeni elokuvassa, jota varmaan kukaan ei katsonut kuivin silmin. Elokuvasta oli tehty hieman sentimentaalisempi kuin kirjasta. En ole ainoa, joka on vuodattanut elokuvaa katsoessaan enemmän kyyneliä kuin kirjaa lukiessaan. Pidin kuitenkin kirjasta hitusen elokuvaa enemmän. Kuten jo aiemmin mainitsin Gusin ja Hazelin sanailut tuntuivat vieläkin nokkelammilta kirjassa. Elokuva oli silti varsin onnistunut, ja uskon sen olevan kirjasta tykänneiden mieleen.

Kaikille, jotka aikovat mennä katsomaan elokuvan, annan vain yhden neuvon. Varatkaa mukaan nenäliinoja. Paljon. Uskokaa pois, niitä ei voi olla liikaa.

♥♥♥♥

Ainakin Tiina, Kirjaneito, Heidi ja Tuuli ovat bloganneet elokuvasta. Kannattaa käydä lukemassa myös Antonin ja Riikan kirjoitetukset Tähtiin kirjoitettu virhe -ilmiöstä.

14 kommenttia:

 1. Olen uskomaton jääkuningatar ja muistan viimeksi itkeneeni TV:n ääressä kunnolla kun katsoin BBC:n Sherlockin Reichenbachin fallin, eli siitä alkaa olla jo aikaa. Haastan siis tämän elokuvan. Jos se saa minut itkemään, sen pisteet nousevat huimasti :D (Kirjalle en itkenyt, vaikka surullinen olinkin)

  VastaaPoista
 2. Tämä on kyllä aikamoista itketyskamaa, mutta olen törmännyt ainakin jo yhteen, joka ei elokuvaa katsoessaan itkenyt. Minut on aika helppo saada itkemään, mutta tällä kertaa en sentään ollut todellakaan ainoa itkijä.

  VastaaPoista
 3. Aaah, olen niin armoton romantikko, että tämä olisi ihan minulle.

  Katsoimme viikonloppuna tilaamani August: Osage County, jossa Meryl Streep veti elämänsä roolin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Romantikoille tämä on kyllä hyvä, eikä tämä ole edes vain ihan tavallinen romanttinen elokuva vaan tässä on hieman särmääkin (kirjassa on tosin enemmän).

   Elokuvat ovat hyvää vastapainoa kirjoille. En ollut mainitsemastasi elokuvasta kuullutkaan, mutta tuohan kuulostaa aika kiinnostavalta.

   Poista
 4. Tämä on kyllä pakko mennä katsomaan :) Olen varma että liityn itkijöiden joukkoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olin etukäteen varma, että itken, mutta en arvannut miten paljon. Varustaudu nenäliinapaketilla ja toivottavasti tykkäät!

   Poista
 5. Ooh! Menen tällä viikolla katsomaan tämän ja odotan puoliksi innolla, puoliksi kauhulla (kauhulla lähinnä kuinka nolo tulen olemaan itkiessäni :D ) Myös minua roolivalinnat hämmästyttivät, muttei trailerin perusteella ole epäilystäkään etteikö Elgort olisi täydellinen Gus..

  Ihanaa, että tykkäsit!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No koko muukin yleisö itkee, joten itkemistä ei kannata hävetä tätä katsoessa. :) Olin kanssa aika yllättynyt siitä, että kahteen tämän vuoden YA-hittielokuvaan valittiin noin samoja näyttelijöitä, mutta elokuvan katsottuani en todellakaan ollut pettynyt roolivalintoihin.

   Poista
 6. Leffaan tosiaan nessut mukaan! Itse pysyin kirjan kanssa kuivin silmin mutta leffan loppupuolella hillitysti niiskuttelin. Kirjasta tykkäsin kovin. Nerokas sanailu tuntuu usein aiheuttavan hämmennystä nuortenkirjoissa, tavallaan, mutta toisaalta tässä kaksi kuolemaa lähellä käynyttä nuorta saattaisivat ollakin sen verta kypsiä etten pidä tällaista nerokkuutta edes mahdottomana. Mainio duo tämä kirja + elokuva -joka tapauksessa on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä niiskutin hieman lukiessanikin, ja tietenkin satuin lukemaan kirjaa yliopistolla. Minussa nerokas sanailu ei olisi aiheuttanut hämmennystä, jollei siitä niin moni olisi huomauttanut. Eipä tuollainen sanailu nuorten keskuudessa taida kovin yleistä olla mutta en pitäisi sitä mahdottomanakaan varsinkin, kun Gus ja Hazel ovat kokeneet ikäisikseen paljon.

   Poista
 7. En ole vielä perehtynyt teokseen, mutta kiinnostuin kovasti, koska kirjoitit nerokkaasta sanailusta. Elokuvanakin voisi katsoa, ehkä vasta kirjan jälkeen, mutta minä joka olen itkenyt Sinkkuelämää-elokuvankin aikana julkisesti niin näiden itkukommenttien myötä ei tarvitse olla kovinkaan terävä kynä..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuota nerokasta sanailua on varsinkin kirjassa aika paljon. Haluaisin lukea kirjan uudelleen ja merkkailla muistiin hyviä kohtia, sillä ekalla kerralla en niin tajunnut tehdä. Niitä oli aika monta.

   Onneksi en ole ainoa herkistelijä. Olen melko varma, että elokuva saisi sinutkin itkemään (ja kirjakin mahdollisesti). Tämä oli kyllä sellainen elokuva, että (melkein) koko muukin yleisö itki, joten sinänsä itkemisessä ei ollut mitään hävettävää.

   Poista
 8. Kuulostaa hyvältä. Kiitos muuten vinkistä, hyviä kohtia voisi tosiaan merkitä ylös! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En yleensä ikinä muista laittaa hyviä kohtia ylös (muuten kuin bloggauksien lainauksiksi). Pitäisi varmaan hankkia muistikirja vain lainauksia varten.

   Poista

Kommentit ovat kirjabloggaamisen suola ja sokeri. Kiitos!