torstai 20. kesäkuuta 2013

Lukumaratonin jälkeenNyt on aika hieman kertoa lukumaratonin jättämistä tunnelmista. Lukuintoa se ei ainakaan vienyt, sillä jo aamulla luin hieman maratonin aikana aloittamaani Dealing with Dragons -kirjaa.

Maratonin aikana luin seuraavat kirjat (suluissa luetut sivut ja kirjaan kulunut aika) viimeisenä ilmestymisvuosi (ja mahdollisesti alkuperäisteoksen nimi ja kirjan suomentaja):

Nancy A. Collins: Sunglasses After Dark (193 s. ja 3 h 19 min) 1989 osa luettu jo ennen maratonia, mainittu vain maratonin aikana luettu sivumäärä
Hanna Hauru: Paperinarujumala (95 s. ja 11 min) 2013 Like
Hitomi Kanehara: Käärmeitä & lävistyksiä (124 s. ja 1 h 2 min) 2009 (Hebi ni piasu 2004) Sammakko suom. Sami Heino
Helen Wells: Kitty saa hopeasiivet (151 s. ja 2 h 2 min) 1963 (2. painos) (Silver wings for Vicki) Tammi suom. Vilho Hokkanen
Les Martin: Salaiset kansiot - Bellefleurin kadotetut (112 s. ja 45 min) 1995 (The X-Files #1 X Marks The Spot) Semic suom. Tommi Penttilä
Anja Snellman: Ivana B. (166 s. ja 1 h 17 min) 2012 Siltala
Monica Hughes: Tietokoneen vangit (221 s. ja 2 h 29 min) 1986 (Devil on my back 1984) WSOY suom. Saima-Liisa Laatunen
Helen Wells: Kitty lentoemäntä (148 s. ja 1 h 31 min) 1962 (Vicky finds the answer) Tammi suom. Vilho Hokkanen (Minua jäi muuten mietityttämään, onkohan Kitty alkuperäisteoksissa Vicki vai Vicky, koska toisessa kirjassa lukee alkuperäisteoksen nimessä Vicki ja toisessa Vicky...)
Inka Nousiainen: Kirkkaat päivä ja ilta (125 s. ja 1 h 30 min) 2013 Siltala
Muriel Barbery: Kulinaristin kuolema (181 s. ja 1 h 18 min) 2011 (Una gourmandise 2000) Gummerus suom. Lotta Toivanen
Doris Lessing: Erittäin kissamaista (161 s. ja 1 h 44 min) 1988 (Particularly cats 1967) Kirjayhtymä suom. Sinikka Buckley
Hilja Valtonen: Nuoren opettajattaren varaventtiili (160 s. ja 1 h 57 min) 1974 (1926) Otava
Patricia C. Wrede: Dealing with Dragons (82 s. ja 1 h 13 min) 2002 (1990)

Luin siis 11 kirjaa kokonaan ja kaksi kirjaa osittain maratonin aikana. Luettuja sivuja kertyi 1919 ja luin yhteensä 20 tunnin ja 18 minuutin ajan. En laskenut nukuttuja tunteja, mutta laskin kaikenlaiset tauot mukaan tuntimäärään.

Oli hyvä ratkaisu varata tietoisesti liikaa kirjoja, sillä ainakin minulle sopi hyvin se, että oli paljon kirjoja, joista valita mielentilan mukaan. Missään vaiheessa ei tullut suuria ongelmia kirjan valitsemisessa, vaikka joskus paria eri vaihtoehtoa harkitsin. Eilisiltainen tunnin mittainen kävelylenkki poikaystävän kanssa toi myös uutta energiaa ja olisin lopulta jaksanut lukea pidempäänkin. En tiedä, olenko enää pitämässä kokomaratonia, mutta puolimaratonia ehkä voisin joskus vielä kokeilla. En kuitenkaan ihan heti, sillä vaikka kokemus oli mielenkiintoinen ja antoisa, oli lukumaraton myös uuvuttava ja pään pökertävä. Luulisin ja toivoisin maratonin ainakin vähentäneen ennakkoluulojani lyhyitä romaaneja kohtaan, joten ehkä tartun jatkossa alle 200-sivuisiin kirjoihin aiempaa helpommin ja avoimemmin mielin.

Luin neljä minulle entuudestaan tuttua kirjaa ja yhtä lapsuuteni suosikkia ehdin aloittaa. Noihin kaikkiin kirjoihin oli todella turvallista ja kiehtovaa palata. Ehkä ne eivät olleet ihan niin järisyttäviä lukuelämyksiä kuin kymmenisen vuotta sitten, mutta en yhdenkään kirjaan kohdalla jäänyt ihmettelemään, miksi kirjasta olen pitänyt niin paljon lapsena tai nuorena. Kitty-kirjat toivat hyvää mieltä ja Nuoren opettajattaren varaventtiilin päähenkilö oli sukkela ja omapäinen neito. Tietokoneen vangit oli ehkä miellyttävin lukukokemus noista vanhoista tuttavuuksista, jollei Dealing with Dragons jopa voita Hughesin kirjaa. En ole vielä Dealing with Dragonsia lukenut loppuun, mutta se oli todella hyvä valinta viimeiseksi maratonkirjaksi. Kaikista maratonin aikana luetuista kirjoista parhaiten jäävät varmaankin mieleen Inka Nousiaisen Kirkkaat päivä ja ilta ja Doris Lessingin Erittäin kissamaista. Jälkimmäisen suhteen olen ehkä suurena kissojen ystävänä hieman puolueellinen, mutta ainakin muille kissoihin ihastuneille voin kirjaa suositella lämpimästi. Kirjassa oli surua, mutta niin paljon iloakin, että en muista, milloin mikään kirja olisi viimeksi niin paljon minua naurattanut.

Ainakin Inka Nousiaisen Kirkkaat päivä ja ilta ja Monica Hughesin Tietokoneen vangit saavat vielä oman bloggauksensa. Ehkä kerron vielä lisää ajatuksiani myös Helen Wellsin Kitty saa hopeasiivet - ja Hitomi Kaneharan Käärmeitä & lävistyksiä -kirjoista. Viimeinen herätti kyllä tunteita, vaikka ne eivät ehkä suurimmaksi osaksi positiivisia olleet.

20 kommenttia:

 1. Hei onnea menestyksekkäästi suoritetusta maratonista! Huuuurja määrä kirjoja ja sivuja sinulla mahtui vajaaseen vuorokauteen :)

  Käärmeitä & lävistyksiä kiinnostaa minua, sillä ostin sen alennuksesta siskolleni lahjaksi, enkä ole itse kirjaa lukenut :D (Niin eli nyt olen kauhuissani, että mitähän olen mahtanut sokkona toiselle ostaa...)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Olen todella iloinen siitä, että lukuinto ei hävinnyt maratonin pidon myötä, sillä se olisi ollut todella sääli. Toisaalta taidan olla niin riippuvainen lukemisesta, että aika paljon tarvittaisiin lukuinnon menettämiseen.

   Käärmeitä & lävistyksiä... No en minä sitä inhonnut, mutta se oli aika karu kirja eikä siinä ollut kovin mielenkiintoista juonta. Eivät kaikki kirjat kaipaa kovin erikoista juonta, mutta jotenkin tuo meni vähän tylsäksi. Ajattelin, että hei tämähän on ihan minun kirjani, koska lävistykset ym. kuitenkin kiinnostavat ja niitä itselläkin on useita, mutta äsh... Ei se sitten oikein ollutkaan. Joitakin melko inhottavia juttuja kirjassa on, mutta kyllä sen nyt luki. Mistä sitä tietää, vaikka siskosi kokisi kirjan paljon positiivisemmin kuin minä. :) Ei se nimittäin ainakaan ihan kylmäksi jättänyt, mutta kirjan jälkeen oli pakko lukea jotakin paljon mukavampaa.

   Poista
 2. Vau. Onneksi olkoon. Hurja saldo, löit minun parhaani 1800 ja risat kevyesti. Hienoja kirjoja, haluan pian hypätä maratoniin mukaan, vaikka mukanani ei ohkaisia kirjoja juuri ole.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. No olihan tuossa joukossa esim. Haurun Paperinarujumala, jossa on tekstiä loppujen lopuksi olemattoman vähän. Taitaa jäädä minun ennätykseni tuo sivumäärä, sillä ainakin tällä hetkellä tuntuu siltä, etten kokomaratonia enää ole yrittämässä. :)

   Poista
 3. Herttinen mikä määrä ja mikä lukunopeus sinulla on :o Esimerkiksi tuon minulla nyt keskeneräisenä olevan "Kulinaristin kuoleman" kanssa minulla on mennyt varmaan jo nyt tuo tunnin verran, vaikka olen siitä alle 50 sivua lukenut. Tosin se ei ole napannut hieman hakusessa olevasta lukuinnostuksestani sillä tavoin kiinni kuin olisin toivonut.

  Mutta, kunnioitettava suoritus :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No tuo Kulinaristin kuolema taisi hieman kärsiä siitä, että luin sen lukumaratonin aikana. Lähinnä satuin lukemaan sen silloin, kun alkoi väsyttää, mutta kuitenkin loppu ei tuntunut vielä häämöttävän. Kirja ei ollut riittävän kiinnostava, jotta se olisi kunnolla jaksanut pitää mielenkiinnon yllä. Kirja olisi ollut muutenkin pettymys, koska Siilin eleganssi oli niin hieno, mutta varsinkin lukumaratonin aikana sen lukeminen oli jo hieman sellaista "Voi kun tämä jo loppuisi" -oloista.

   Kiitos. En ihan heti ole kyllä maratonia pitämässä. Kokomaratonia en ehkä enää koskaan, sillä oli se antoisuuden lisäksi sen verran uuvuttavaa myös.

   Poista
 4. Juu, todella kunnioitettava saavutus, hyvä Annami! <3 Ja erittäin leppoisaa juhannusta sulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Ihanaa ja virkistävää juhannusta myös sinne. ♥

   Poista
 5. Onpas hurjan kaunis kasa kirjoja! Itse en tiedä, jaksaisiko lukea noin pitkää rysäystä edes vaikka kahdelle päivälle jaettuna. Jos kirja on hyvä, uppudun siihen tunneiksi ympäröivää maailmaa huomaamatta. Puolikkaan voin ja tulen kyllä varmaan vielä suorittamaan uudelleen, sen verran mieletön kokemus oli! Vielä on blogattavaa noistakin kirjoista parille päivälle. Nostan hattua - iso sivumäärä kasassa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 24 tuntia lukemista on kyllä melko rankka kokemus. Silloin ei kunnolla ehdi irrottautua edellisen kirjan maailmasta, kun jo pitäisi eläytyä toisenlaiseen maailmaan. Todennäköisesti minäkään en siis kokomaratonia enää pidä, mutta puolimaratonia voisin ehkä joskus vielä kokeilla. :)

   Poista
 6. Jestas millaista vauhtia luet! :D en itse tule pääsemään varmaan edes puoleentoista tuhanteen sitten kun saan lukumaratoonin joskus aikaiseksi...

  Hyvää juhannusta munkin puolesta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pienempi sivumäärä on varmaan sen kannalta parempi, ettei päässä pyöri niin paljon. Nyt tempauduin jatkuvasti uuteen maailmaan ja se kävi jo hieman rasittavaksi.

   Vastailen vähän myöhässä näihin kommentteihin, mutta kiitos ja toivottavasti sinunkin juhannuksesi oli hyvä. :)

   Poista
 7. Huikea lukumaratonisuoritus! Onnittelut Annami! :)

  Tutkin vanhasta kunnon wikipediasta (englanninkielisestä) noita Kitty eli siis Vicki-kirjoja. Vicki Barr on alkuperäinen nimi. Helen Wells kirjoitti niistä neljä ensimmäistä osaa ja sitten osat 9-16. Suomeksihan niitä ei ole käännetty kuin viisi. Aion kyllä tutustua jossain vaiheessa sarjaan, kun minulla on jossain kirjahyllyn perukoille hankittuna... en ole tainnut ikinä lukea lentoemännistä kertovia tyttökirjoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. :) Sarjaan kannattaa kyllä tutustua, ja minullekin Kitty-kirjat taitavat olla ainoa lukemani tyttökirjasarja, jonka päähenkilö on lentoemäntä. Hieman petyinkin toiseen osaan, koska lentoemännän työtä ei siinä niin paljon kuvattu, mutta ensimmäisessä osassa pääpaino oli onneksi lentoemännyyden kuvauksessa. :)

   Poista
 8. Onnittelut hurjasta määrästä, luet tosiaan hirveän nopeaa tahtia. :) Itseäni vähän jännittää tuo heinäkuun lopun lukumaraton, että miten mahtaa sujua. Pitäisi käydä kirjastossa vähän katselamassa jo valmiiksi kirjoja. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa valita kirjoja eri genreistä eikä ehkä niitä ihan kaikkein haastavimpia kirjoja. Koska tykkäät chick litistä, chick lit -kirjallisuus varmasti soveltuisi hyvin maratonin aikana luettavaksi. :) Lyhyet kirjat ovat myös hyvä valinta, sillä tarinan vaihtuvuus pitää ehkä paremmin mielenkiinnon yllä. Tsemppiä jo nyt koitokseen. Tällä hetkellä tuntuu siltä, että ehkä jätän nuo heinäkuiset maratonit väliin, mutta ainakin seuraan teidän muiden maratoneja mielenkiinnolla.

   Poista
 9. Hurja lukumaraton! :) Kissafanina täytyy laittaa tuo Erittäin kissamaist lukulistalle. Rentouttavaa juhannusta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erittäin kissamaista on kyllä hieno lukuelämys kissojen ystävälle. Kirjassa on monta erilaista ja hurmaavaa kissapersoonaa. :) Kannattaa varata nenäliinoja alkua varten, sillä alussa on surullisia kissakohtaloita, mutta paljon kirjassa on myös hauskoja tapahtumia. Kiitos, juhannus ehtikin jo mennä. Toivottavasti sinunkin juhannuksesi oli hyvä. :)

   Poista

Kommentit ovat kirjabloggaamisen suola ja sokeri. Kiitos!