lauantai 27. joulukuuta 2014

Neal Shusterman: UnDivided

Neal Shusterman: Undivided 2014 Simon & Schuster 372 s.
saatu lahjaksi

When Sonia began to tell the tale of her husband, Connor thought he might, at best, get some information - clues as to why Proactive Citizenry was so afraid of not just the man, but the world's memory of him. Janson and Sonia Reinschild, winners of the Nobel Prize for medicine, were erased from history. Connor thought Sonia might give him information. He never expected this!

Älä lue tätä kappaletta, jos et ole lukenut aiempia osia! Muuten bloggaus on spoilerivapaa.
On kulunut lähes kaksi vuotta siitä, kun Connor karkasi kotoaan välttääkseen purettavaksi joutumisen. Starkeyn kasvattilapsista kokoama joukko nuoria levittää kauhua tappamalla purkamisen parissa työskenteleviä ihmisiä. Vaikka nuorisojoukko vastustaa purkamista, heidän toimillaan on epätoivottuja vaikutuksia. Koska ihmiset pelkäävät villiintyneitä nuoria, purkamisen kannatus on kasvanut. Se tuntuu joistakin ihmisistä ainoalta vaihtoehdolta äärimmäisyydestä huolimatta. Lainsäädäntöön yritetään saada uusia pykäliä, jotka muun muassa sallisivat lailliselta tieltä poikkeavien nuorten purkamisen ilman vanhempien lupaa. Voivatko Connor, Lev ja Risa tehdä enää mitään saadakseen purkamisen kielletyksi?
Spoilerit päättyvät.


Shustermanin dystologian ideana on tiivistettynä se, että pro choice - ja pro life -ihmisten väliset erimielisyydet ovat johtaneet karmivaan ratkaisuun. Abortit ovat kiellettyjä, mutta nuoret ovat 13 ja 18 ikävuoden välisenä aikana (tosin ikäraja on alennettu 17 vuoteen ensimmäisen kirjan jälkeen) vapaata riistaa. Jos he käyttäytyvät huonosti, joutuvat huoltajuuskiistojen välikappaleiksi tai ovat muuten vain epätoivottuja, huoltajat saavat ilmoittaa jälkikasvunsa purettaviksi. Purkamisen kannattajat eivät pidä purkamiseksi joutumista edes kuolemana vaan heidän mukaansa nuori jatkaa olemassaoloaan vain hieman eri muodossa. Puretun nuoren osat siirretään muille ihmisille, jotka niitä tarvitsevat.

Aloin lukea Unwind-dystologiaa lähes kaksi vuotta sitten, ja nyt on jälleen yksi kirjallinen matka saapunut päätökseensä. Kun hyvän sarjan saa luetuksi loppuun, olo on kaihoisa, melkeinpä jopa tyhjä. Enää ei tarvitse jännittää tulevien kirjojen tapahtumia ja rakkaiksi tulleiden henkilöiden kohtaloa. Vaikka kirjoihin voi palata, ensimmäistä lukukertaa ei ole enää mahdollista kokea uudelleen. Olen kärsinyt muutaman päivän ajan pienoisesta lukujumista ja olen lukenut sivun yhdestä ja katkelman toisesta kirjasta.

Jokaisessa Unwind-dystologian osassa on ollut juonenkäänteitä, jotka ovat onnistuneet täysin yllättämään minut. Juuri kun olen ajatellut, että mitään karmivampaa ei enää voi tapahtua, Shusterman tarjoilee seuraavan järkytyksen. Silti karmivuus ei ole mennyt liian pitkälle. Vaikka joskus on tullut hetkiä, jolloin mieluummin hyppäisi jonkin kohdan ylitse, silti se on juuri ja juuri lukijan sietokyvyn rajoissa. Lukemista ei voi lopettaa kesken, koska tarina on saanut lukijan liiaksi pauloihinsa.

Minulla on usein ongelmia sarjojen päätösosien kanssa. Varsinkin kun olen menettänyt sydämeni jollekin sarjalle, odotukset viimeistä kirjaa kohtaan kohoavat monesti liiankin korkeiksi. Shusterman ei ole vielä kertaakaan pettänyt minua, ja päätösosa oli todellakin odotuksen arvoinen. Se ei ole liian sekava, vaikka joissakin sarjoissa lopun lähestyessä on liian monia langanpäitä solmimatta ja viimeinen kirja tuntuu hieman hätäiseltä ja hutaistulta. UnDivided ei onneksi kärsi tällaisista ongelmista.

Sarjan piti olla alunperin trilogia, mutta kirjailija huomasi, että viimeiseen osaan vain tuli tekstiä. Hän ei halunnut kuitenkaan karsia ja lyhentää kirjaa ihanteelliseen 400 sivuun vaan hän mieluummin jakoi viimeisen osan kahdeksi kirjaksi. Tämä oli hyvä ratkaisu. Sarja ei tunnu mitenkään venytetyltä, mutta päätösosaan ei ole myöskään tungettu liikaa asioita. Sanoisin, että päätösosa on melkeinpä täydellinen, vaikkakin aivan kirjan lopun odotin menevän hieman eri tavalla. Kuitenkin se on niin pieni kauneusvirhe tässä kirjassa, että olen valmis unohtamaan asian ja rakastamaan UnDividedia ja koko sarjaa täydestä sydämestäni.

Unwind-dystologia on ehdottomasti paras lukemani nuorille aikuisille suunnattu dystopiasarja. Mikään muu ei ole vain yltänyt tällaiselle tasolle. Sarjan idea on nerokas, toteutus on loistava, ja henkilöt ovat inhimillisiä. Jännite on säilynyt kaikkien neljän kirjan ajan. Kaiken viimeistelee Shustermanin taito kirjoittaa. Jos pidät dystopiasta ja olet valmis lukemaan englanniksi, sinun täytyy lukea tämä sarja. Takaan, että et pety.

Unwind-sarja
Unwind (2007)
UnWholly (2012)
UnSouled (2013)
UnDivided (2014) 

10 kommenttia:

 1. Olen niin jännityksen ja pelonsekaisin tuntein tämän sarjan kahden viimeisen osan kanssa... :D Harmillisen usein sitä tietää, mitä jatko-osissa tapahtuu, mutta tämän sarjan kanssa en osaa yhtään ennakoida. Minua hirvittää niin paljon hahmojen puolesta, koska Shusterman saattaa tehdä _ihan mitä tahansa_ heille (Connor...!). Kerrankin näin, sillä ei tarvitse pelätä ennalta-arvattavuutta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti tykkäät näistä kahdesta vikastakin, kun ne luet. Uskon, että pidät. Monesti sarjat ovat harmittavankin ennalta-arvattavia, mutta tämä sarja ei onneksi ollut. Juuri tässä googlettelen, millaisia muut Shustermanin kirjat ovat, sillä toivoisin, että hänen tuotantonsa joukosta löytyisi muutakin huippuluokan luettavaa.

   Poista
 2. Loppulausumasi jälkeen ei voi muuta kuin lukea ekirjat - tai ainakin sen ensimmäisen. Olen lykännyt aloittamista, kun on niin paljon muutakin jonossa, mutta ilmeisesti tämä on nyt sellainen must-tapaus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tämä minun mielestäni sellainen todellakin on. Toivottavasti pidät!

   Poista
 3. Kyllä, pidän dystopiasta ja olen valmis lukemaan englanniksi. Ja tuo suosittelusi on varsin vakuuttava. :D Vilkaisin myös ensimmäisen osan esittelysi ja pääsin paremmin sisälle sarjan ideaan. Huh sentään! Ensimmäisenä tuli mieleen "Ole luonani aina", tosin potenssiin vähintään viisi (olen nähnyt vain leffaversion).

  Seuraava homma onkin yrittää suositella kirjasto hankkimaan tämä valikoimiin tai sitten hommata myöhästyneenä joululahjana ainakin ensimmäinen osa... Mahdollisesta suomennoksesta ei varmaan ole vieläkään mitään tietoa? Tai muuta vinkkiä miten tämän saisi näppärästi luettavaksi? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ihan heppoisin perustein ylly hehkuttamaan kirjoja ihan näin kovasti. Itse asiassa luin Ole luonani aina aika pian tämän sarjan ensimmäisen osan jälkeen. Kävin katsomassa bloggaustani Ishiguron kirjasta, ja olin sanonut, että siitä tuli mieleen Unwind, joten todellakin kirjoissa on samankaltaisuutta. Ei kuitenkaan liikaa. :)

   Suomennoksesta en ole kuullut mitään. Elokuva on suunnitteilla, ja toivon, että jos se ilmestyy, ehkäpä kirja suomennetaankin, mutta eihän näistä ikinä tiedä. Ei minulla mitään kovin hyviä vinkkejä tämän hankkimiseksi ole. Adlibriksestä saa ainakin pokkari halvimmalla (tein pikaisen vertailun Suomalaisen, Adlibriksen ja Bookdepositoryn hinnoista). Kaukolainaaminenkin on tietysti aina mahdollisuus, jollei kirjasto suostu hankkimaan tätä omiin hyllyihinsä. Tämä ei taida auttaa sinua, mutta huomasin eilen ilokseni, että Turussa on hankittu koko sarja kirjastoon. Pitkään aikaan ei ollut muita kuin ensimmäinen osa, ja siksi olen hankkinut muut itselleni. (En edes yrittänyt pyytää niitä hankittavaksi kirjastoon, koska ensimmäinen osa oli niin hyvä, ettei muiden osien hankkiminen itselle ole haitannut, päinvastoin.)

   Poista
  2. Laitoin hankintaehdotuksen Lahden kirjastoon -saa nähdä miten käy. Jos sitä kautta ei nappaa, niin pitää sitten vain ostaa tuo ensimmäinen osa, kaukolainaaminen Turusta kun maksaisi melkein saman verran kuin halvin pokkari. Mutta tietysti mukavaa, että koko sarja on siellä saatavilla. :)

   Poista
  3. Tuosta syystä minäkään en enää kaukolainaa. Joskus lapsuuden kirjastossa se oli melko edullistakin, mutta nykyään englanninkieliset kirjat saa melkein samalla hinnalla omaan hyllyynkin. :) Toivottavasti hankintaehdotuksesi toteutetaan.

   Poista
  4. Sain tänään hyviä uutisia: kirjat hankitaan Lahteen. :) Jei!

   Poista
  5. Jei, tosi kiva juttu. :) Hyviä lukuhetkiä!

   Poista

Kommentit ovat kirjabloggaamisen suola ja sokeri. Kiitos!